• En del af byggedirektør Torben Nielsens egen penthouselejlighed i firmaet 5E's ejendom på TBT-gaden er opført i strid med lokalplanen, mener Odense Kommune.
  • Et planlagt trappetårn på 10 kvadratmeter er ifølge kommunen blevet til en ekstra etage med opvarmet udestue.

Torben Nielsen, teknisk direktør og medindehaver af byggefirmaet 5E Byg, er i disse år en af byens mest driftige i byggebranchen, og hans firma samarbejder tæt med Odense Kommune i blandt andet Fra Gade til By - byomdannelsesprojektet på den nu lukkede del af Thomas B. Thriges Gade.

Spørgsmålet, det her ligesom lysreklamesagen rejser, er, om der er lighed for loven i Odense? Ligger der et sted en udtalt eller indirekte instruks om, at hvis man tilhører en bestemt kreds af indflydelsesrige personer, så har man særlige privilegier?
- Bo Kristiansen

Nu viser det sig, at den godt 200 kvadratmeter store penthouselejlighed i 5E's byggeri i det nye TBT-kvarter, som Torben Nielsen selv flyttede ind i før sommerferien, er opført i strid med lokalplanen. Avisen ligger inde med en nabohøringsskrivelse, Odense Kommune i starten af juli har rundsendt, der sort på hvidt fastslår, at byggeriet efter Odense Kommunes opfattelse ikke overholder lokalplanen.

"Omfanget af den opvarmede udestue gør, at den betragtes som en ekstra etage på bygningen", skriver kommunen.

Det, der ifølge kommunens byggesagskontor skulle have været et cirka 10 kvadratmeter stort trappetårn, som fra Torben Nielsens lejlighed giver adgang til hans private tagterrasse, er i stedet endt med at blive til en 26 kvadratmeter stor opvarmet udestue, som ifølge kommunen reelt medfører, at bygningen er opført i fire etager i stedet de tre etager, lokalplanen tillader.

Derfor kræver det nu en dispensation, hvis tårnet skal blive stående, som det er.

Har søgt dispensation

Det var, da en nabo i foråret gjorde Odense Kommune opmærksom på, at byggeriet ikke stemte med tegningerne, at kommunen blev opmærksomme på sagen og greb ind ved at udstede et påbud om at standse arbejdet med trappetårnet/udestuen.

I dag henstår tårnet ufærdigt, fordi Torben Nielsen, selv om han er flyttet ind, stadig ikke har fået lov til at gå videre med projektet, før sagen er afklaret.

Torben Nielsen og hans arkitektfirma, Årstiderne Arkitekter, har 7. juni søgt om en lovliggørende dispensation til lokalplanen. Får han den, kan det 26 kvadratmeter tårn blive stående, selv om det ikke overholder lokalplanen. I starten af juli har Odense Kommunes byggesagskontor gennemført nabohøring af otte husstande tæt ved.

I et af husene på Hans Jensens Stræde bor Bo Kristiansen, og han og en række naboer er fortørnede og mener, at det for store trappetårn betyder indkigsgener ind i deres gårdhaver. Han har umiddelbart svært ved at tro, at der er tale om et uheld, og mener, det er mere sandsynligt, at Torben Nielsen og 5E har ageret ud fra devisen om, at det er lettere af få tilgivelse end tilladelse.

- Vi taler ikke om dig eller mig, men om en professionel bygherre med et arkitektfirma i ryggen, som er vant til at håndtere lokalplaner, påpeger han og tilføjer:

- Jeg mener, de skal overholde lokalplanen, som alle andre skal. Som følge deraf må kommunen kræve, at det ulovligt opførte rives ned igen, så det lever op til lokalplanen.

Minder om lysreklamesagen

Bo Kristiansen mener, at hvis kommunen ikke kræver lokalplanen overholdt, men i stedet på efterbevilling udsteder en dispensation til Torben Nielsen, som bygherren ønsker, så minder sagen om den såkaldte lysreklamesag på Fisketorvet, avisen skrev om i foråret.

Her rejste en række interne mails fra By- og Kulturforvaltningen, som Fyens Stiftstidende kunne afsløre indholdet af, spørgsmålet om, hvorvidt en lokalplan var blevet bøjet til fordel for det lokale reklamefirma Track One og den nye ejer af højhuset på Fisketorvet Capital Investment.

Enkelte mails, der blev lækket, antydede, at der blev lagt pres fra den daværende borgmester Anker Boye (S) og by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) for at sikre, at forvaltningen gjorde sig særlige anstrengelser for at imødekomme ønsket om at opsætte den store lysreklame.

En anden mail viste, at en intern advarsel om, at lysreklamen var i strid med lokalplanen, ikke blev taget til efterretning.

Anker Boye har aldrig ønsket at udtale sig om lysreklamesagen, mens Jane Jegind har afvist at have forsøgt at påvirke sagsbehandlingen.

- Spørgsmålet, det her ligesom lysreklamesagen rejser, er, om der er lighed for loven i Odense? Ligger der et sted en udtalt eller indirekte instruks om, at hvis man tilhører en bestemt kreds af indflydelsesrige personer, så har man særlige privilegier, lyder det fra Bo Kristiansen, der mener, Odense efterhånden begynder at have visse ligheder med Korsbæk i tv-serien Matador, hvor meget kan lade sig gøre, hvis man har penge, indflydelse og de rette kontakter.

Han og de nærmeste naboer har tænkt sig at stå fast og kræve, at Torben Nielsen skal følge lokalplanen ved at rive det ned, som ikke er lovligt opført. Også hvis det kræver en tur gennem klagesystemet.

- Vi går hele vejen, siger han, men ytrer samtidig håb om, at Odense Kommune ikke giver dispensation, men i stedet står fast på, at reglerne gælder alle. Også en tæt kommunal samarbejdspartner som Torben Nielsen.

- Hvad skulle begrundelsen være for at give en dispensation? Det har jeg svært ved at få øje på. Sagen er klokkeklar, og vi kræver ikke andet end, at den lokalplan, der blev vedtaget for halvandet år siden, bliver fulgt, siger Bo Kristiansen.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
4
Grundejerforening om ulovligt TBT-byggeri: Hvorfor lave lokalplaner?

Grundejerforening om ulovligt TBT-byggeri: Hvorfor lave lokalplaner?

1
Byggefirma brød lokalplan: - Vi undersøger muligheden for dispensation

Byggefirma brød lokalplan: - Vi undersøger muligheden for dispensation

4
5E Byg-direktør: Har ikke troet, vi var på afveje

5E Byg-direktør: Har ikke troet, vi var på afveje