Brødre og brobisser

Sandblæsning og sprøjtebeton er brobisse-brødrenes specialitet. De har arbejdet i flere zoologiske haver og på politigården. Her Polle klædt på til jobbet.
Foto: Jørgen Hansen

Brødre og brobisser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PÅ FARTEN: Fire dage om ugen er de to på job et sted i Danmark

ODENSE: - Ka' do ikk' lig' stramme den reb op i enden, brøler Polle nede fra arbejdsflåden under den høje bro over Odense Å. Der gøres klar til sidste etape af betonre- noveringen af stibroen, som forbinder Langelinie med åstien nærmest lige ud i OB's boldbaner.

Polle er lillebror i tomandssjakket, der også består af Buller, og begge siges også at lyde de borgerlige navne Poul Guldborg Nielsen og Karl Peter Guldborg Nielsen.

Stort set siden skoletiden har de to arbejdet sammen, og deres gebet er sandblæsning og højtryksstøbning med beton.

- Det er jo en kæmpefordel, at vi kender hinanden så godt. Vi behøver ikke nødvendigvis at tale sammen for at forstå, hvad der skal ske. Og taler vi sammen, er det tit i de her radioer. De er jo alletiders. Så behøver vi jo ikke at stå og genere hinanden, siger Polle.

Han fører tilsyneladende ordet, og er i dag den, der har taget den søværts tjans med sandblæsningen under broen. Stilladset er afmonteret, så det sidste nedslidte pudslag kan få grovfilen for senere at fremstå med den superhårde sprøjtestøbte finish, som de to brobisse-brødre er eksperter i.

Underdanig

- Buller bestemmer, jeg er meget underdanig, siger Polle, og man kunne forledes til at tro ham. Storebroderen blander sig ikke så meget i snakken, men han er da god for særprægede oplevelser fra deres tomands-teams oplevelser på de mest forskellige byggepladser.

- Dengang oppe i Skallerup Klit feriecenter. Der blev gået helt vildt til den, da badelandet og svømmehallen skulle være færdig til tiden. Folkene arbejdede i tre etager, og da man havde glemt at få sætte planter i det indbyggede akvarium, måtte formanden holdes under vandet af et par svende. Op og ned. Op og ned. Til fiskene havde fået deres planter. De turde ikke lukke vandet ud og dermed sænke trykket, fortæller han.

Broen i forlængelse af Hannerupgårdsvej bliver næste år ganske betydningsfuld, når tunnelen til Hunderupskolen i kasernen står klar. Det er en god ide at stå med en superrenoveret bro, så man ikke igen skal gøre livet surt for skolebørn og forældre, når nu den længe ventede tunnel under boulevarden er klar.

- Vores del af jobbet er formentlig færdigt i næste uge. Stilladserne er piller vi ned, og vi rydder op, så de næste folk kan komme i gang med belægning, lys, gelænder og rækværk, siger Polle.

Fisk og folk

Nærkontakt med Odense Å og folk omkring den har Polle og Buller haft en gang imellem. Åfartens store både nåede at puffe til deres arbejdsplads uden at der skete noget. Plaskende fisk har stået for lidt underholdning, og nysgerrige fodgængere, hundeluftere og cyklister har det ikke skortet på.

- Ikke alle er lige tilfredse med, at vi har regeret her siden sommerferien. Men de fleste synes nu, at det er fint, at broen får en ordentlig omgang. Sidste tur ligger også tilbage i 1976, fortæller brødrene.

De har kun været lige ved at falde i baljen. Skulle det ske, har skaden været til at overskue. Vejret har været godt varmt, og som Polle siger det:

- Det er slemmere at falde i til jul.

Når man livet igennem har været så tæt på hinanden i hverdagen, glider tingene nemmere. Polle ved allerede, når Buller tænker på at løsne en bolt og rækker ham værktøjet. Og der skal ikke udstikkes ordrer og beskeder, når tunge ting løftes.

Den høje Bro

Broen - fra gammel tid kaldet "Den høje Bro" er normalt belyst med elektrificerede gaslygter i absolut sværvægtsklasse. Dem har brødrene ved egen kraft og en sækkevogn fået bakset ud langs stien.

- Vi skulle egentlig have sandblæst dem, men der er vist andre planer. Og skal vi ikke gøre mere ved dem, er det o.k. De vejer lidt.

Ingen af de to har nogen håndværksuddannelse. Alligevel vil det være svært ikke at karakterisere dem som eksperter på deres felt.

- Vi har jo lært lidt ved at arbejde med det her altid, forklarer de.

Sandblæsning behersker andre firmaer. Men faktisk var det Polle og Bullers arbejdsgivere, firmaet Christensen & Sørensen A/S i Kolding, der importerede betonsprøjtestøbeteknikken fra Tyskland. Og brødrene er dem, der er efterspørgsel på, når den særlige teknik skal udføres.

En tør specialbeton føres frem under ekstremt højt tryk, og lige før det hamrer ned på den overflade, der skal have en knaldhård skal, tilføres vand.

- Vi har bygget og behandlet "klipper" i Odense Zoos løvegrotte, i AalborgsZoologiske have, på Odense Politigård, Regina i Århus og forskellige sommerlande for nu at nævne nogle ting, som man måske kender, siger Polle.

Intet årskort

Arbejdet med zoo gav ikke gratis årskort, men de regner begge med at få lov til at passere den høje bro uden at betale afgift.

Og mens arbejdet har stået på, har de boet på en af byens mest eksklusive adresser i Odense M. Tættere på åen end de dyre Langelinie-villaer.

- Med egern og fuglesang. Og i aften skal vi have hakkebøffer før tv-avisen. Selvfølgelig efter et godt bad. Skurvognen har det hele. Vi har arvet den fra en formand. Og når man er på farten, vænner man sig til at leve lidt mere enkelt. Vi har jo altid gjort sådan.

- Konen og de tre børn derhjemme har det også bedst på den måde, siger Polle.

Han bor i Gram ved Skanderborg med familien. Karl Peter holder til på den jyske højderyg ved Ejer Baunehøj. Så derhjemme har de heller ikke så langt til hinanden.

- Hvis vi nu skulle have et byggeprojekt privat, så er det jo en fordel...
Broen står på to store kamre på hver side af åen. En særegen konstruktion, som kan skyldes broens historie. Oprindelig lå der en træbro frem til 1922. Den var høj, fordi åfartens både havde høj skorsten til dampmaskinen. Polle er her på vej ud af det hemmelige rum.
Broen står på to store kamre på hver side af åen. En særegen konstruktion, som kan skyldes broens historie. Oprindelig lå der en træbro frem til 1922. Den var høj, fordi åfartens både havde høj skorsten til dampmaskinen. Polle er her på vej ud af det hemmelige rum.
Foto: Jørgen Hansen
Det er ikke mosekonebryg men skyer af puds og stenmel, der breder sig fra sandblæsningen. I dag er det Polle, som fører slangen, og Buller, der passer kompressor og betontilførsel.
Det er ikke mosekonebryg men skyer af puds og stenmel, der breder sig fra sandblæsningen. I dag er det Polle, som fører slangen, og Buller, der passer kompressor og betontilførsel.
Foto: Jørgen Hansen

Brødre og brobisser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce