Breve fra dem, der har svært ved at komme gennem julen

Fra en af de tidligere års uddelinger hos Frelsens Hær. Arkivfoto: Kim Rune

Breve fra dem, der har svært ved at komme gennem julen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frelsens Hær har givet os lov til at kigge i de ansøgninger, som mennesker med behov for julehjælp har sendt.

Hvem er det, vi hjælper, hvis vi bidrager til "Fyn hjælper Fyn"?

Det spørgsmål er der sikkert en del læsere, som stiller sig. I de nu otte år, vi har afviklet kampagnen med at bede jer om penge til Frelsens Hærs julehjælp, har vi flere gange besøgt familier, der har levet på et - efter danske forhold - eksistensminimum. Det har vi gjort for at få sat ansigter på fattigdommen.

Men det er svært at få mennesker i den situation til at stå frem, og det er der alle mulige gode grunde til. Tilsyneladende blæser der nogle holdningsmæssige vinde hen over i hvert fald visse dele af landet, som gør, at det at være fattig er forbundet med skam og stigmatisering. Så det er ikke svært at forstå, at mennesker ikke vil stå frem med navn og billede. Også fordi man desværre hører historier om børn af fattige forældre, der bliver mobbet af deres skolekammerater, fordi de ikke har det samme smarte mærketøj som de andre.

Ligesom sidste år har vi valgt ikke at forsøge at presse en familie til at stå frem for at få det, der på journalist-sprog hedder en case. I stedet har vi i samarbejde med Frelsens Hær fået lov til at se nogle af de ord, som de forskellige mennesker har sendt sammen med ansøgninger om julehjælp.

 

Sådan kan du hjælpe
Fyens Stiftstidende samler ind til fordel for Frelsens Hær, som igen i år har fået et rekordstort antal ansøgninger om julehjælp.Du kan hjælpe ved at indbetale et beløb, stort eller lille, i banken eller via Mobilepay.

Bank (gerne netbank):

Reg. nr. 4366

konto nr. 4366016171

Mobilepay:

Tlf. nr. 40 19 00 02

Mærk indbetalingen 

"Fyn hjælper Fyn"

Alle firmaer og enkeltpersoner, der bidrager, får deres navn nævnt i Fyens Stiftstidende, medmindre de ønsker at være anonyme og selv gør opmærksom på det ved indbetalingen.

Anonymiseret

Vi kan i sagens natur ikke undersøge, om alle detaljer i de ansøgninger, vi bringer uddrag af, er 100 procent korrekte. Men vi bringer dem for at dokumentere den virkelighed, som ansøgerne selv beskriver, at de lever i.

De uddrag, vi bringer, er renset for personnavne og detaljer, der kunne afsløre, hvem afsenderne måtte være. Ud over anonymiseringen har vi også rettet eventuelle sproglige fejl.

"Jeg har døjet med depressioner i mange år og er derfor ofte psykisk dårlig, især med dårligt selvværd, dårlig selvtillid og angst. Jeg har svært ved at handle ind og være social, da jeg får angst ved mange mennesker samlet på ét sted. Det går meget ud over min dagligdag, da jeg oveni det har svært ved at få det til at hænge sammen økonomisk efter kontanthjælpsloftet. Jeg er gået 3000 kr. ned om måneden og har enormt svært ved at få det til at hænge sammen som enlig mor. Det tærer på alt det psykiske, og jeg har så frygtelig dårlig samvittighed overfor min datter."

Og videre i samme mail, efter ansøgeren har fortalt om, at hun har mistet to nære familiemedlemmer:

"Jeg håber, I vil hjælpe mig til at afslutte dette hårde år med at hjælpe med at give min datter på fem år en dejlig og god jul."

Angsten

I en anden ansøgning lyder det: "Jeg er kommet på kontanthjælp, fordi min angst er blevet så slem, at jeg ikke kan overskue at komme på arbejdsmarkedet, så jeg er hårdt ramt af kontanthjælpsloftet. Jeg vil gerne give mine børn en dejlig jul, men det er svært, når pengene er så små. Håber I vil hjælpe mig med at give mine børn en jul, de vil huske. På forhånd tusind tak."

Og her følger nogle flere ansøgninger:

"Jeg er kommet i jobafklaring på kontanthjælp for at se, om jeg skal have flexjob eller pension. Når jeg ikke afklaringen, inden min søn fylder 18, ryger jeg på ikke-forsørger og kan dermed ikke betale mine regninger og finde en ny bolig. Så jeg håber og beder til, at jeg når det, så vi kan blive boende."

"Jeg er blevet skilt og er syg med ptsd. Har haft et hus til salg i otte år, som er solgt med stort underskud, derfor afdrager jeg på dette. Min ptsd gjorde, at jeg ikke kunne bo i det pågældende hus. Jeg har to udeboende børn, som jeg også gerne vil give en julegave og julemad. De er på SU."

Tak for hjælpen

At hjælpen falder på et tørt sted, kan man sikkert forestille sig. Eller man skulle måske bare læse denne takkemail fra en ansøger, der har fået bevilget julehjælp af Frelsens Hær:

"Kære Frelsens Hær

Jeg sidder og græder af glæde over at modtage hjælp fra jer. Det betyder meget mere, end I kan forestille jer. Andre kan jo ikke se, hvor svært det er at komme gennem julen, når man ingen penge har. Jeg har været i genbrugsbutikker for at købe legetøj i gave til min yngste søn på tre år, men kan nu glæde mig til at købe julegaver til børnene, som de alle bliver glade for. Selv det at spekulere på at få råd til at købe juletræ, julelys til træet, mandelgave med videre har givet mig maaaaange spekulationer, og det er langt sværere, end andre kan forestille sig.

Tusind tak!!!!!"

Og således et lille indblik i den virkelighed, der findes blandt de mere end 400 fynske familier, der får julehjælp, hvis "Fyn hjælper Fyn" samler penge nok ind.

Et klogt menneske sagde i øvrigt engang, at en samfund skal kendes på, hvordan det behandler de svageste.

Breve fra dem, der har svært ved at komme gennem julen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce