Anker Boye: - Det var rart at kunne sætte ord på den beslutning, jeg for længst har taget.

Odense: Få minutter i klokken 20 fredag aften kunne Anker Boye vende næsen hjemad efter det, han selv kalder en normal arbejdsdag.

Men han kom kun hjem for at få noget hurtigt at spise, så han kort efter kunne fortsætte videre til København for tidligt her lørdag morgen at kunne være klar til at give interview i tv-programmet Godmorgen Danmark og formentlig endnu engang skulle besvare det samme spørgsmål, som journalister fra både lokale, regionale og landsdækkende medier havde spurgt ham om og om gennem hele fredagen:

Hvorfor vælger du at træde tilbage som Odenses borgmester efter næste kommunalvalg?

Lidt dårlig samvittighed

På vej hjem fredag aften gør Anker Boye status over sin arbejdsdag.

- Jeg synes, det er gået fint siden nyheden kom ud i Fyens Stiftstidende, jeg har næsten nået at tale med alle de journalister, der siden har rettet henvendelse til mig. Mine folk er gode til at få tingene til at hænge sammen, så jeg har kunnet passe mine planlagte arbejdsopgaver alligevel, siger Anker Boye over mobiltelefonen.

- Jeg havde jo for længst truffet min beslutning, så det har været rart i dag at kunne sætte ord på overfor mine nærmeste medarbejdere. Ind imellem har jeg da haft lidt dårlig samvittighed over ikke at kunne indvie direktionen i min beslutning, og derfor ville jeg heller ikke have, at de nærmeste medarbejdere skulle læse om det i avisen, så jeg orienterede dem mundtligt torsdag aften. Derefter blev det spredt til resten af chefgruppen.

Hvordan modtog dine nærmeste medarbejdere beslutningen?

- Det er jo professionelle folk, så de respekterede den, siger borgmesteren, der heller ikke regner med, at journalisterne vil blive ved med at spørge til det samme.

- Det er jo en nyhed, men det er bare en nyhed om en politiker, der holder op. Og så er dét det.

37 år med folkets tillid

Ikke én eneste af dem, Anker Boye har talt med i løbet af fredagen, har kunnet få ham til at vakle og omgøre beslutningen.

Den knap 66-årige politiker har forklaret, at han gerne vil have nogle år sammen med sin familie.

- Det har alle nok kunnet forstå. Jeg har heller ikke nået at følge med i, hvad mine partifæller eller politiske modstandere har udtalt om beslutningen i dagens løb. Jeg har passet mit arbejde og blandt andet været i gang med et forløb om at ansætte en ny direktør til Børn- og Ungeforvaltningen. Der er gode kandidater, siger Anker Boye.
Til gengæld har han reflekteret over den tid, han har brugt som folkevalgt. 37 år når det at blive til.

- Tænk engang. 24 år som byrådspolitiker og de fleste som borgmester, når jeg at få med, men dertil kommer, at jeg forinden gennem 13 år var valgt som leder af en faglig organisation (Dansk Kommunal Arbejderforbund/Forbundet af Offentligt Ansatte i Odense og LO, red.) Jeg er blevet vist stor tillid, men det har også været et krævende job, siger han.

Tomt batteri

Borgmesteren vil ikke afsløre sine fremtidsplaner som pensionist. For det første fordi, de endnu ikke er klar. Og for det andet har han for travlt til at tænke på det lige nu, siger han, inden han sætter sig ind i sin bil, og mobilforbindelsen i det samme ryger. Batteriet er tomt efter en lang dag.

Og så skulle man måske tro, at samtalen med Anker Boye slutter, men sådan er det ikke. Hjemme i lejligheden stikker han mobilen i opladeren og ringer op igen. Klokken er næsten 20.10, og der er længe til han har fri.

- Når lørdagens tv-interview er slut, skal jeg tilbage til Odense og være vært for en kinesisk delegation, der er på besøg i byen, siger han.
- På søndag har jeg fri.