Bortvist medarbejder i Byggesag: Kontorchef vidste besked

Byggesag er en del af By- og Kulturforvaltningen, der holder til på Odense Slot. Foto: Rune H. Blichfeldt

Bortvist medarbejder i Byggesag: Kontorchef vidste besked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yderligere tre interviewpersoner i advokatundersøgelsen af Byggesag mener, at kontorchef Brian Brandt Bundsgaard vidste besked om embedsmisbrug i kontoret. Kontorchefen afviser.

En sagsbehandler er bortvist, to andre er afskediget, og sagen om embedsmisbrug - muligvis bestikkelse - i Odense Kommunes byggesagskontor er meldt til politiet.

Men chefen for Byggesag, Brian Brandt Bundsgaard, og den øvrige ledelse i By- og Kulturforvaltningen går fri. Det er indtil videre udfaldet af sagen om embedsmisbrug i Byggesag.

Men flere af de personer, der er blevet interviewet i advokatundersøgelsen, som tirsdag blev delvis udleveret (noget er overstreget) til pressen, har den opfattelse, at kontorchefen godt vidste, hvad der foregik.

Af advokatundersøgelsen fremgår det, at den bortviste medarbejder i sit høringssvar allerede i forbindelse med bortvisningen i august, tilkendegav, at Brian Brandt Bundsgaard havde "kendskab til uregelmæssighederne", som det står anført.

Avisen har forsøgt at få en uddybende kommentar fra den bortviste medarbejder, men det har desværre ikke været muligt.

81 sager skal undersøges igen
Tirsdag kom det frem, at i alt 81 byggesager i Odense nu skal genåbnes, efter omfattende embedsmisbrug begået af tre sagsbehandlere er blevet afsløret.Ifølge adm. direktør Anne Velling betyder det mere konkret, at det skal undersøges, om der kan sås tvivl om korrektheden af selve tilladelsen i sagerne.

- Dermed kommer vi til at vurdere, om inhabiliteten har haft en indflydelse på selve tilladelsen. Generel inhabilitet har der været tale om i alle sagerne, men har den været konkret og væsentlig? Har den rent faktisk været udslagsgivende for den måde, tilladelsen er blevet udstedt på, siger hun.

Anne Velling oplyser, at i teorien kan gennemgangen af sagerne betyde, at nogen kommer til at skulle rive noget ned, de i første omgang havde fået tilladelse til. Men det er kun i yderste konsekvens, at det kommer så vidt, og det for tidligt at sige noget om, før sagerne er gennemgået, påpeger hun.

 

 

- De var pot og pande

Til gengæld står det klart, at han ikke er alene med opfattelsen af, at Brian Brandt Bundsgaard var klar over, hvad der foregik i Byggesag, som han blev chef for 1. juni 2015.

I forbindelse med advokatundersøgelsen er der gennemført en lang række interviews med personer, der har kendskab til forholdene i Byggesag, og tre af dem, der har udtalt sig, har i forskellige grader samme opfattelse som den bortviste sagsbehandler:

At kontorchefen har haft viden om, hvad der foregik. Alle tre forklaringer, der er anonymiseret, vurderes af advokaten bag undersøgelsen som "troværdige".

IP (interviewperson) 28 beskriver, at kontorchefen og den bortviste medarbejder var "meget tætte", "søgte hinanden" og "lavede ting sammen i sagerne, der ikke var efter bogen".

- F.eks. var de i en konkret sag ude og tale med folk, der havde klaget, uden der blev oprettet klagesager på de pågældende forhold, står der.

IP 28 er noteret for "ikke at have konkret viden om", at kontorchefen kendte til det embedsmisbrug, som har ført til politianmeldelse, men siger:

- G´s (kontorchefen, red.) forståelse af sin rolle er sådan, at han mener, reglerne kan bøjes efter forgodtbefindende.

En anden, IP 29, fortæller ligeledes om et tæt forhold mellem den bortviste medarbejder og kontorchefen:

- De var "pot og pande", lyder det fra vedkommende, der fortæller videre, at kontorchefen ofte var på den bortviste medarbejders kontor for at tale om sager eller om private ting, ligesom det ofte var den bortviste medarbejder, der først fik oplysninger om forskellige emner.

- På den baggrund er det hendes opfattelse, at G (kontorchefen, red.) kendte til A's (den bortviste sagsbehandler, red.) aktiviteter, skriver advokaten.

Følte sig under pres

Hvad den tredje interviewperson, IP9, der ligeledes mener, at kontorchefen havde kendskab til ulovlighederne i Byggesag, præcis har sagt, bliver man ikke helt klog på. For IP9's udsagn er streget over i den udgave af undersøgelsen, pressen har fået aktindsigt i.

Men det fremgår dog, at IP9 har beskrevet at blive sat under pres fra kontorchefen, fordi han havde fortalt sine kollegaer om en samtale, han havde med kontorchefen i 2016. Her fremgik det efter IP9's opfattelse, at kontorchefen konkret kendte til den bortviste sagsbehandler aktiviteter.

Avisen har forsøgt at få en kommentar til anklagerne fra kontorchefen i Byggesag Brian Brandt Bundsgaard.

- Jeg har ingen kommentarer til sagen, oplyser han i en kort mail.

Afviser kendskab

I advokatundersøgelsen afviser han dog ethvert kendskab til embedsmisbrug i byggesagskontoret, som han nu har været chef for i godt to et halvt år.

Han afviser helt konkret at have lagt pres på IP9. Han mener i stedet, IP9 har en misopfattelse af den samtale om den bortviste medarbejders aktiviteter, de to førte i 2016. Derudover mener han, at tidligere medarbejdere uberettiget kan have en interesse i beklikke hans troværdighed.

Samlet set vurderer advokatfirmaet, at Brian Brandt Bundsgaards forklaringer er konsistente, og desuden var det kontorchefen, der tog initiativ til at skride ind over for embedsmisbruget, som siden førte til en bortvisning og to afskedigelser. Hans forklaring "fremstår derfor ikke som utroværdig", konstateres det, og den samlede konklusion lyder, at det kan:

"...efter vores opfattelse ikke konkluderes, at den nuværende kontorchef har haft kendskab til A's (den bortviste medarbejder, red.) aktiviteter."

Det er netop konklusionen i undersøgelsen, adm. direktør i By- og Kulturforvaltningen Anne Velling peger på, når hun bliver bedt forklare, hvorfor sagen ikke har fået konsekvenser for kontorchefen.

- Det skyldes, at Bech-Bruun (advokatfirmaet, red.) ud fra en samlet vurdering og ud fra de samtaler og den måde, de har hørt og oplevet det på, finder, at der ikke er grundlag for at rejse kritik af ledelsen, siger hun.

Anne Velling havde dagen før den endelige færdiggørelse advokatundersøgelsen til gennemlæsning for "faktuelle rettelser".

Har du eller I på nogen måde påvirket konklusionen omkring kontorchefens rolle?

- Nej, det har vi ikke, fastslår hun.

Bortvist medarbejder i Byggesag: Kontorchef vidste besked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce