Fyens Stiftstidendes Odense-redaktør Jørgen Volmer, der har fulgt Anker Boye og odenseansk lokalpolitik i godt 15 år, var også overrasket over borgmesterens afgang. Han har i flere analyser gennem længere tid argumenteret for, at Anker Boye ville genopstille. I dag indrømmer han åbent i avisen, at det må karakteriseres som ”Volmers fejlvurdering”.

Jeg tog fejl. Jeg lægger mig fladt ned og erkender, at jeg gennem lang tid har vurderet det sådan, at Anker Boye ville genopstille til valget næste år.

Intet viste sig at være mere forkert. Og en huskekage om, at Anker Boyes beslutning bare er endnu et eksempel på, at man aldrig skal undervurdere Anker Boye.

Han er uforudsigelig og altid god for en overraskelse.

Jeg har i omkring 15 år fulgt og dækket odenseansk politik. Har siddet mange gange på tomandshånd med borgmesteren og troede faktisk, at jeg nogenlunde var i stand til at læse ham.

Det var jeg så ikke.

Men med de seneste par ugers begivenheder i baghovedet og Anker Boyes åbenhjertige udtalelser i avisen i går giver det hele pludselig mere mening.

Hvis Anker Boye traf beslutningen om at stoppe for længe siden - og der er ingen grund til at betvivle, at det er sådan, det er - er det fuldt forståeligt, at han vælger tidspunktet nu til at melde det ud.

Sidste uges forslag om skatteforhøjelse og lynforliget efter en genåbning af budgettet om at undgå besparelser på børn- og ungeområdet har "ryddet op" på kontoret og beredt vejen for den nye spidskandidat, som med stor sandsynlighed bliver Peter Rahbæk Juel.

Dermed kan Anker Boye trække sig tilbage i god ro og orden. Og hvis der samtidig er den ulmende opposition i partiets bagland, som en del har travlt med at hviske-tiske om, var det også på høje tid.

I løbet af de næste uger begynder møderne i partiets lokalforeninger, hvor der skal vælges kandidater til valget. Og tænk nu, hvis der var en forening eller to, som pludselig foreslog en anden spidskandidat end Anker Boye.

Det ville være ren gift og afsløre intern uenighed - og svaghed.

Hvis det hele tiden har været tanken at trække sig - den viden har kun Anker Boye selv og Peter Rahbæk Juel efter det oplyste haft - var det nu, inden andre uden den viden kunne forplumre vandene.

Anker Boye har klogeligt holdt kortene meget tæt til kroppen, og han må have klukket af og til, når mine og andres analyser har konkluderet, at selvfølgelig stiller han op.

At han vælger modellen med at annoncere sin afgang, men alligevel fortsætter i byrådet frem til valget i 2017, virker dog besynderligt. Den havde jeg ikke set komme.

Der er ikke den store tradition i partiet for at gøre det på den måde, og der er sjældent kommet noget godt ud af det for dem, der alligevel har gjort det.

Men det kan være, Anker Boye også her har et es i ærmet.

Gennem hele karrieren, som der nu er sat udløbsdato på, har han udvist politisk og taktisk tæft, så hvem ved, om der gemmer sig en sidste overraskelse.

Hvis jeg konkluderer, at chancerne for socialdemokratisk fremgang og sejr er forpasset, fordi han bliver siddende og ikke baner vejen for sin efterfølger, tager jeg måske fejl igen. Så jeg nøjes med at konkludere:

Undervurder aldrig Anker Boye.

  • kolofon billede

    Af:

    Redaktionschef for områderne aktualitet, samfund og erhverv i Fyens Stiftstidende. Skriver ledere og andre artikler.

Mere om emnet

Se alle
Rahbæk Juel officielt foreslået som topkandidat

Rahbæk Juel officielt foreslået som topkandidat

Rahbæk har forberedt sig siden sidste valg

Rahbæk har forberedt sig siden sidste valg

- Dejligt med opbakning fra første kreds