En højesteretsdom betyder, at kommunerne skal efterbetale sygedagpenge i flere hundrede sager. Odenseanere opfordres til selv at henvende sig.

Folk, der tidligere har været på sygedagpenge, kan have mange tusinde kroner til gode hos kommunen.

Det er resultatet af en højesteretsdom fra september 2015, hvis konsekvenser Beskæftigelses- og Socialudvalget bliver orienteret om tirsdag 9. februar.

Dommen er uhyre logisk: Hvis en kommunen har stoppet udbetalingen af en ydelse - for eksempel sygedagpenge - på et ugyldigt grundlag, må kommunen ikke beholde de penge, man sparer.

Det har ellers ofte været praksis indtil nu. Den ugyldige afgørelse er blevet afløst af en ny og korrekt en af slagsen, som samtidig har haft tilbagevirkende kraft.

Det har med andre ord ikke haft nogen konsekvenser for kommunerne at lave fejl.

For borgerne har det til gengældt betydet op til 6.000 kroner mindre om måneden - før skat. (Forskellen på den højeste sygedagpengesats og kontanthjælp). Dét forhold ændres nu.

Odense Kommunen har flere tusinde sager om sygedagpenge om året. Udbetalingen stopper ofte efter 22 uger - her er en slags automatik på området. Den slags sager er der - ifølge et oplæg - omkring 1700 af i Odense Kommune (ca. 140 om måned). Men det vil kræve en manuel gennemgang af hver sag for at finde ud af, om borgeren har penge til gode eller ej.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.