Børnene har fået flere huller i tænderne: Politiker skammer sig over besparelser på tandplejen

Der er alt for langt imellem Odense-børnenes besøg hos tandplejen, efter politikerne har sparet millioner på den kommunale børnetandpleje. Det skal der nu rettes op på. Foto: Scanpix/Nils Meilvang

Børnene har fået flere huller i tænderne: Politiker skammer sig over besparelser på tandplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var ikke nogen god beslutning, erkender tre af de politikere, der sagde god for så store besparelser på børnetandplejen, at det har givet børnene flere huller i tænderne. Nu melder politikerne sig klar til at finde oprettende millioner.

Én skammer sig. Og flere af dem ærgrer sig.

Tre af de nuværende politikere i Børn- og Ungeudvalget sad også med ved bordet, da de i 2013 besluttede at skære så meget i børnetandplejen, at det har fået betydelige konsekvenser: Børnene har fået flere huller i tænderne, over halvdelen af børnene venter mere end de anbefalede maksimalt to år på at blive kaldt til undersøgelse, ligesom kommunen ikke overholder sin indberetningspligt i forhold til tandsygdomme.

- Jeg er ærgerlig, og jeg skammer mig over det, erkender Tim Vermund fra Socialdemokratiet.

- Man kan godt forklare det, for vi sad med store besparelser. Men man kan ikke forsvare det, og det er tydeligt nu, at det var en forkert beslutning.

Han understreger, at de i udvalget fik fortalt af embedsfolkene, at de tilbageværende penge og de hyppigste tandlægebesøg ville blive rettet mod de børn med størst behov.

Samme forklaring husker Dansk Folkepartis Pernille Bendixen.

- Det var dem med de gode tænder og de gode forældre, der ikke længere skulle til tandlæge så ofte. Og derfor ville det ikke få nogen konsekvenser. Det er så bare ikke lykkedes på nogen måder, konstaterer hun.

Tre børn til privat tandlæge
Ligesom man som forælder kan vælge en privatskole til sit barn, har man siden årsskiftet - igen - haft mulighed for også at sende sit barn til en privat tandlæge frem for den kommunale børnetandpleje.

Det har tre børn ifølge Børn- og Ungeforvaltningen i år benyttet sig af og hentet kommunalt tilskud. 35 procent af regningen skal man selv betale.

Det frie valg på tandområdet blev fjernet af S-R-SF-regeringen i 2012, men er altså nu genindført per 1. januar 2018.

Følg bedre op

Hverken Vermund eller Bendixen ønsker imidlertid at lægge ansvaret over på embedsfolkenes bord.

- Når alt kommer til alt, er det et politisk ansvar, anerkender Tim Vermund. Og Pernille Bendixen siger:

- Jeg vil ikke tørre det her af på embedsfolkene. Vi troede alle sammen, det gav god mening at målrette ressourcerne. Og man kan ikke undgå, der kommer sådan en sag op i ny og næ. Men nogle gange går det måske lidt for hurtigt, når vi skal træffe beslutninger. Man kan godt føle, man sidder med en pistol for panden, hvis der for eksempel er en høringsperiode, der skal nås.

Tim Vermund foreslår, at de - for at undgå flere, lignende sager - i højere grad har et øje på konsekvenserne af de politiske beslutninger, der bliver truffet.

- Jeg håber ikke, vi kommer ud i lige så store sparerunder igen. Men måske skal vi blive bedre til at følge op på det, vi sætter i stedet for.

Også Mark Grossmann fra Venstre, der både i dag og tilbage i 2013 var del af Børn- og Ungeudvalget, er optaget af opfølgningerne.

- Når vi flere år efter en beslutning ser konsekvenser som nu med børnetandplejen, så skal vi rette op.

Men det er jo for sent for de børn, der har fået huller i tænderne?

- Ja, det er en rigtig træls sag. Vi skal ikke gå på kompromis med børnenes sundhed og trivsel på det område. Så kommer der bare en efterregning, der er dyrere. Og derfor skal vi nu rette skibet op.

Brug for 10 millioner

Ifølge Børn- og Ungeforvaltningen vil den opretning koste 10 millioner kroner ekstra om året. Penge, der skal lægges til børnetandplejens nuværende budget på 33,7 millioner kroner, og som primært skal bruges til at ansætte flere tandlæger og tandplejere.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) erklærede sig i Fyens Stiftstidende torsdag klar til at finde samtlige millioner.

Også både Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil sende flere penge i børnetandplejens retning.

Spørgsmålet er hvor mange. Og hvor de kan findes.

- Nu må vi se, om der er brug for 10 millioner kroner, siger Mark Grossmann, der vil afvente forvaltningens og Crawleys bud på finansiering.

Tim Vermund satser på en god drøftelse af mulighederne på udvalgsmødet i næste uge.

- Isoleret set er 10 millioner kroner mange penge, men ud af Børn- og Ungeforvaltningens samlede budget på tre milliarder kroner burde det kunne lade sig gøre, mener han.

- Ingen kan være tjent med, at børnene får flere huller i tænderne.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange millioner der gennem årene er trukket ud af børnetandplejen.

Børnene har fået flere huller i tænderne: Politiker skammer sig over besparelser på tandplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce