Daginstitutioner i Vollsmose arbejder sammen med SSP for at nå forældre til de unge, som har lavet hærværk.

Teenagere og børn ned til seks år hærger legepladserne ved børnehusene Bøgelunden og Kildegården i Vollsmose. Her koster hærværket tid for pædagogerne og penge.

De seneste to måneder har især Børnehuset Bøgelunden været plaget af afbrændte borde, smadrede vinduer og andet hærværk, så skaderne ifølge områdeleder Brian Juul Hansen løber op i omkring 100.000 kroner.

Kort om Kildegården

Børnehuset Kildegården har 46 børnehavebørn og 12 i vuggestuen. De har som Børnehuset Bøgelunden oplevet hærværk gennem de seneste uger med Bøgelunden som den værst ramte institution med skader for op mod 100.000 kroner i form af smadrede vinduer. Hvert tilfælde bliver meldt til politiet, og institutionerne har nu låst af til legepladserne. Overvågningsbillederne og andet materiale er overgivet til Fyns Politi.

Problemerne med indbrud og hærværk har plaget børnehusene i årevis og har skabt store frustrationer hos personalet.

Næsten hver mandag møder medarbejderne ind til et trist syn i form af afbrændt inventar, glasskår og affald på legepladsen og bruger flere timer på at sikre legemuligheder for børnene.

- Hærværket er møgirriterende og uanstændigt over for børn og de voksne, som arbejder her, siger Brian Juul Hansen.

Hærværk eskaleret

De to institutioner Kildegården og Bøgelunden har som de øvrige institutioner i Vollsmose haft en politik om, at legepladserne skal være åbne, så forældre og børn uden for kan bruge dem uden for åbningstiden.

Efter råd fra Fyns Politi har Brian Juul Hansen og medarbejderne nu valgt at låse lågerne, men det hindrer ikke ubudne gæster i at komme ind, og i Børnehuset Kildegården kan institutionsleder Rasmus Dorph Bendtzen på overvågningsbillederne se, hvordan unge forcerer lågen til institutionen.

Han har været leder af institutionen gennem fem år og har hvert forår oplevet, at et nyt hold af unge fra området skal ud og prøve nogle ting, inden de får besked på, hvad der er rigtigt og forkert. Men i år er hærværket eskaleret. Kristi himmelfartsdag blev et bord-bænkesæt skadet af en engangsgrill, ligesom en mur blev sværtet af flammer.

- Det kunne være gået helt galt, hvis ilden havde fået fat i konstruktionen, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

Mandag formiddag er en patrulje fra Fyns Politi ude for at tale med ham og besigtige skaderne: Engangsgrillen har skadet to planker i et bord, de skal skiftes, og flammerne har sværtet flere mursten under udhænget, mens et stykke plastaffald ligger nær legepladsen.

Skal redde børnene fra glasskår

- Vi melder alt til Fyns Politi og bruger forfærdeligt megen tid på det administrative med forsikring. Vi må selv betale for inventar, så penge og tid går fra børnene, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

Børnehuset Bøgelunden har fået smadret ruder i flere omgange, og her må medarbejderne ofte undlade at bruge lokalerne til børnene og i stedet sende dem i andre grupperum, mens de fjerner glasskår mellem legoklodser og legetøj.

Det koster også mange timer at sikre de udendørs faciliteter - også på Kildegården.

- Vi har for eksempel fem sandkasser, og dem må der ikke være glasskår i, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

Han og medarbejderne føler sig personligt ramt af hærværket, og det tærer på kræfterne.

- Det er næsten uudholdeligt, når hærværket bliver ved. Vi arbejder meget med dannelse og bæredygtighed med vores søde børn, og de lærer for eksempel at rydde op efter sig, så vi kan sende dem i ud i samfundet som gode borgere. Men ødelæggelserne er altså massive for øjeblikket, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

Skal tale med forældrene

Nogle af de unge er blevet standset af vægtere fra Odense Brandvæsen, som holder opsyn med skoler og daginstitutioner som Kildegården. De holder opsyn fra klokken 17 til 6, og nu er håbet, at deres observationer kan bruges aktivt.

Brian Juul Hansen har nemlig sammen med SSP og lokale grupper etableret et tværfagligt samarbejde for at stoppe de unges hærgen. De har taget kontakt til Abildgårdskolen og skal inden for en overskuelig fremtid prøve at tale med forældre til de implicerede unge for at prøve at påvirke dem til at få nogle sundere fritidsinteresser. De unge er alle under den kriminelle lavalder.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
2
Hærværk bliver henlagt hos Fyns Politi

Hærværk bliver henlagt hos Fyns Politi

1
Hærværk i børnehaver: SSP-folk går til unges forældre

Hærværk i børnehaver: SSP-folk går til unges forældre