Børn med seksuelt bekymrende adfærd kan nu behandles i Odense

Januscentret har lejet sig ind på fjerde sal på Vestergade 48. Foto: Michael Bager

Børn med seksuelt bekymrende adfærd kan nu behandles i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Januscentret, der er et udrednings- og behandlingstilbud til børn og unge med seksuelle adfærdsproblemer og deres familier, får en ny afdeling i Odense, som skal dække hele Region Syddanmark.

Januscentret, der hjælper børn og unge med seksuelle adfærdsproblemer, ofre og familier, får en ny afdeling i Odense.

Centret, der har til huse i København, har for nyligt åbnet afdelinger i Aarhus og Aalborg, men har hidtil ikke haft et tilbud i Region Syddanmark. Januscentret blev etableret som et projekt under Socialministeriet i 2003, og siden er antallet af henvendelser steget hvert år.

- Vi har manglet en afdeling i Syddanmark, så vi er meget glade for, at vi nu kan åbne en klinik her. Det betyder, at børnene og deres familier ikke skal rejse så langt og får lettere adgang til at få hjælp hos os, siger Mimi Strange, der er psykolog og direktør for Januscentret.

Allerede i næste uge kan Januscentret i Odense modtage de første sagsbehandlere i klinikken på Vestergade 48. I første omgang vil det altid være sagsbehandlere, der retter henvendelse til centret, hvor psykologer sidder parat med rådgivning.

- Den hjælp, vi yder, er dels telefonrådgivning, når sagsbehandlere og andre ringer, og dels psykologiske undersøgeler og anbefalinger til socialforvaltningen og kommunen om, hvordan et barn bedst kan hjælpes, fortæller Mimi Strange.

Januscentret vil også tilbyde kurser i børns seksuelle adfærd til professionelle, der dagligt arbejder med udsatte børn og unge. Der bliver også mulighed for telefonrådgivning for både sagsbehandlere, pædagoger og lærere.

Det, vi ved, er, at jo tidligere vi kan finde og hjælpe de her børn, jo bedre. Jo længere man venter, jo mere alvorligt kan det udvikle sig.
Mimi Strange, direktør for Januscentret
Mimi Strange, direktør i Januscentret, glæder sig over, at det nu er muligt at åbne en afdeling af centret i Odense. Foto: Henrik Petit
Mimi Strange, direktør i Januscentret, glæder sig over, at det nu er muligt at åbne en afdeling af centret i Odense. Foto: Henrik Petit

Tidlig indsats

Målgruppen for Januscentret er børn og unge mellem 4 og 18 år, som enten har seksuelt bekymrende eller seksuelt krænkende adfærd overfor andre børn.

- Det, vi ved, er, at jo tidligere vi kan finde og hjælpe de her børn, jo bedre. Jo længere man venter, jo mere alvorligt kan det udvikle sig, og hvis det er unge, der er blevet over 15 år, kan de i princippet få en straf for det. Det er rigtigt vigtigt at finde børnene så tidligt, man kan, siger Mimi Strange.

Hun har oplevet, at siden centret åbnede i 2003, er der årligt sket en stigning i antallet af henvendelser. Om det skyldes, at man er blevet bedre til at spotte problemerne, eller om der rent faktisk er kommet flere børn med afvigende adfærd, er uklart:

- Om det er udtryk for en reel stigning i antallet af børn med de her problemer, kan vi ikke sige med sikkerhed. Det mest sandsynlige er nok, at børnene altid har været der. Det er klart, at jo mere man ved om, at et problem eksisterer, jo mere kan man jo gøre ved det.

Et af centrets mange hjælpemidler er "bekymringsbarometret," som mange professionelle er glade for. Det er nemlig ikke altid nemt at skelne imellem, hvornår noget er naturlig leg, og hvornår noget er bekymrende.

- Børns almindelige, seksuelle lege er der ingen, der skal blande sig i. Tværtimod. Det er klart, at der er behov for redskaber, så man som forældre og professionelle, der har med børn at gøre, ved, hvornår noget er bekymrende. Det kan man blandt bruge bekymringsbarometeret til, fortæller Mimi Strange.

Januscentret har statsmidler fra Finansloven de kommende fire år, hvorefter det er meningen, at kommunerne skal betale for de ydelser, de får fra centret.

Børn med seksuelt bekymrende adfærd kan nu behandles i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce