Bliver hurtigt grimt: Massiv modstand mod nybyggeri i hvid beton

Særligt på Odense Havn er det tydeligt, hvordan moderne byggeri i hvid beton er populært. Foto: Michael Bager

Bliver hurtigt grimt: Massiv modstand mod nybyggeri i hvid beton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snart skal lokalplanen for byggeriet på slagterigrunden ved Rugårdsvej og Jarlsberggade vedtages endeligt. Høringsfasen er overstået, og seksten borgere har afgivet høringssvar. Stort set alle er kritiske overfor byggematerialet - hvid beton.

Falliterklæring, uambitiøst, en ommer, usselt, en bjørnetjeneste, synd og skam.

Der er mange måde at udtrykke det samme på i høringssvarene til den nye lokalplan for byggeriet på slagterigrunden ved Rugårdsvej 3.

Forslaget til lokalplanen omfatter et område med både eksisterende bevaringsværdige bygninger ud mod Rugårdsvej, etagebyggeri i tre til otte etager og to højhuse i henholdsvis 14 og 20 etager. Høringsfristen var den 16. januar, og nu skal lokalplanen endnu en tur igennem det politiske system i By- og Kulturudvalget og endeligt vedtages i byrådet i foråret.

Det er det høje byggeri, 14 ud af de 16 indkomne høringssvar har indvendinger imod, der skal bygges i hvid beton - eller lyse materialer, som det hedder i lokalplanforslaget.

"Man har et ansvar, når man bygger så højt, og det indebærer i min optik, at man skal afholde sig fra budgetmaterialer som hvid beton. Det ælder virkelig dårligt, og dette ses da også allerede på havnen, hvor flere af de nye hvide betonbygninger begynder at se snavset og beskidte ud, skriver Mikkel Egenhardt Fjederholdt fra Odense eksempelvis i sit høringssvar.

14 ud af de i alt 16 indkomne høringssvar til lokalplansforslaget forholder sig det faktum, at de to højhuse i byggeriet kan bygges i hvid beton.

De fleste høringssvar kommer fra odenseanere, men også borgere fra Aarhus, Vejle og Bjørnø ved Faaborg har indgivet høringssvar.

Pil Lindgren fra Bjørnø skriver:

"Hvid beton signalerer billigt byggeboom eller i bedste fald guldkyst og ferielejligheder - ikke storby. Det vil være ærgerligt, hvis den lave bygningskvalitet bliver noget, Odense skal være kendt for, i stedet for visionær byudvikling og kvalitet."

Jeg har ved efterhånden mange lejligheder sagt, at byen har fået rigeligt med hvid beton, og at nye lokalplaner, der opstartes, ikke bør indeholde hvid beton, så jeg forstår den bekymring, der gives udtryk for.
Jane Jegind, by- og kulturrådmand (V).
Der kan vokse forskellige algetyper på beton, og derfor bliver hvid beton hurtigt kedeligt at se på, mener mange, der har indsendt høringssvar til lokalplanforslaget for højhusbyggeriet på den gamle slagterigrund ved Rugårdsvej.  Foto: Michael Bager
Der kan vokse forskellige algetyper på beton, og derfor bliver hvid beton hurtigt kedeligt at se på, mener mange, der har indsendt høringssvar til lokalplanforslaget for højhusbyggeriet på den gamle slagterigrund ved Rugårdsvej. Foto: Michael Bager

Kritikken bliver hørt

Det er ikke første gang, kritikken falder på brugen af hvid beton i Odense centrum. I forbindelse med debatten om en mulig ansættelse af en stadsarkitekt, som flertallet i byrådet er enige om er en god idé, har kritikken været fremme. Og der er flere eksempler på markant byggeri i hvid beton.

Odeon er et eksempel. Havnepromenaden et andet.

Da Odeon skulle indvies, måtte arkitekt Klaus Toustrup fra C.F. Møller også indrømme, at han var gået på kompromis med enkelte detaljer på grund af økonomien. På facaden havde han for eksempel gerne set teglstenene nå længere op og dermed erstatte den hvide beton.

Politikerne har også hørt debatten om "den hvide by", og rådmand Jane Jegind (V) er selv blandt kritikerne.

- Jeg har ved efterhånden mange lejligheder sagt, at byen har fået rigeligt med hvid beton, og at nye lokalplaner, der opstartes, ikke bør indeholde hvid beton, så jeg forstår den bekymring, der gives udtryk for. Lokalplanen har været et stykke tid undervejs, men jeg håber på, at forvaltningen vil se ind i høringssvarene og komme op med et forslag, hvor både projektet kan realiseres, og hvor den hvide beton kan nedtones, bemærker rådmanden.

Skitse af det byggeri, der lokalplanlægges efter på slagterigrunden. Illustration fra lokalplanforslaget. Sådan kommer byggeriet til at se ud set fra nord. Foto: Michael Bager
Skitse af det byggeri, der lokalplanlægges efter på slagterigrunden. Illustration fra lokalplanforslaget. Sådan kommer byggeriet til at se ud set fra nord. Foto: Michael Bager

Smag og behag

I By- og Kulturforvaltningen ser man nu på høringssvarene, og forbereder en sag til politikerne, der skal tage stilling til, om der skal laves tilretninger eller ændringer i forslaget til en ny lokalplan, inden den endeligt vedtages.

- Der er i lokalplanen en række muligheder for materialevalg, og nu vil vi tygge høringssvarene igennem og sørge for, at der også bliver lavet partshøringer i sagen, inden den fremlægges for politikerne, siger Jeanette W. Olsen, der er chef for Byplan i Odense Kommune.

- Der er jo noget, der er smag og behag, og noget der er kvalitativt og kvantitativt. Sådan er det med arkitektur. Nogle synes noget er pænt, og andre synes noget andet. Vi er jo ansat til at kvalificere det, tilføjer hun.

Det er Odense Projektudviklingsselskab med Jens Belling i spidsen, der ejer grunden.

Jens Belling har ikke svaret på avisens henvendelser.

Byggeri i hvidt beton på Odense Havn. Foto: Michael Bager
Byggeri i hvidt beton på Odense Havn. Foto: Michael Bager

Bliver hurtigt grimt: Massiv modstand mod nybyggeri i hvid beton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce