Black Friday - sandt eller falsk?

Black Friday får folk ud på gaderne og ind i storcentrene. Hvad ved du om Black Friday? Foto: Jonathan Alcorn/Reuters.

Black Friday - sandt eller falsk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan her ser det ud i USA: Den fjerde torsdag i november bliver der indtaget en kæmpestor og veltilberedt kalkun, mens befolkningen i Guds eget land husker at være taknemmelige over alt det, de har. Dagen efter Thanksgiving bliver amerikanske shoppegader og storcentre fyldt til bristepunktet med købeklare amerikanere med plastikkortet fremme. Og herhjemme har vi kopieret dagen, der i handelsøjemed har overgået selveste julen. Men hvad ved du egentlig om Black Friday? Vi har samlet fire sande og fire falske udsagn om Black Friday.

1.

Black Friday resulterer hvert år i ulykker og sågar dødsfald. Siden 2006 er der på verdensplan registreret 10 dødsfald og 105 ulykker, der er direkte forbundet med Black Friday. I 2008 blev en mand trampet til døde i den amerikanske butikskæde Wal-Mart. Inden butikken reelt åbnede, smadrede 2000 købegustne amerikanere dørene og marcherede ind. Resultatet blev, at en 34-årig ansat blev dræbt af det.

Black Friday får folk ud på gaderne og ind i storcentrene. Hvad ved du om Black Friday? Foto: Axel Schütt
Black Friday får folk ud på gaderne og ind i storcentrene. Hvad ved du om Black Friday? Foto: Axel Schütt

2.

En isenkræmmer i delstaten Utah blev i 2009 idømt 18 års fængsel på grund af sin Black Friday reklame. Reklamen lød "The only good thing about the color black is my crazy discounts". Rundt om teksten var billeder af sorte mennesker. Det blev af domstolene afgjort, at reklameindslaget var racistisk og opildnede til had. Isenkræmmeren er fortsat fængslet.

3.

Termen Black Friday stammer fra politiet i Philadelphia. Mængden af shoppelystne amerikanere skabte i 1960'erne et så stort kaos af trafikuheld, kødannelser og nogle gange vold, at politistyrken døbte dagen Black Friday for at beskrive det massive kaos i centrum. Man mener, at det var den sorte bilos, der navngav fredagens sorte farve.

4.

Den første registrerede brug af termen Black Friday handlede ikke om shopping, men om en finanskrise. Den 24. september 1869 krakkede det amerikanske guldmarked. Datidens Wall Street ulve, Jay Gould og Jim Fisk, forsøgte at købe hele nationens guld for så at sælge det med bjergtagende profit. Resultater blev dog, at guldmarkedet led et alvorligt knæk, og dagen blev kaldt Black Friday.

5.

I USA stiger salget af især kokain omkring Black Friday. Det er imidlertid et lidt uvant klientel, der opsøger narkohandlere på dette tidspunkt. Der er nemlig tale om mange husmødre. Sidste år udtalte politiet i Connecticut i forbindelse med afsløringen af et mindre narkokartel, at mange husmødre menes at gå til kokainen for at kunne administrere både den storslåede Thanksgiving-middag samtidig med, at de skal være klar til at shoppe julegaver til hele familien dagen efter.

6.

Black Friday er i USA den travleste dag for blikkenslagere. De store mængder kalkun i de amerikanske maver skaber bogstaveligt talt overtryk på systemet, og blikkenslagere rykker bevæbnet med svuppere ud i de amerikanske hjem.

7.

I 1800-tallets USA var der kutyme for, at slaveejere videresolgte sorte slaver til andre plantageejere. Efter Thanksgiving følte de fleste amerikanske slaveejere sig privilegerede og taknemmelige og solgte derfor slaver til en yderst fordelagtig pris. Det var et solidaritetstræk internt blandt plantageejere, der ville sikre, at alle havde nok slaver til at komme igennem den lange vinter. Det foregik som oftest på torvet i de forskellige byer fredag efter Thanksgiving - deraf navnet Black Friday.

8.

I Danmark blev en kvinde i 2014 dømt for vold i forbindelse med Black Friday tilbud i elektronikbutikken Elgiganten. Her havde den østjyske kvinde set sig varm på en nedsat iPad, men kom i korporligt slagsmål med en mand om den sidste iPad på lager. Kvinden endte med at bide manden i øret og sparke ham i skridtet. I og med, at der var tale om en førstegangsovertrædelse, slap kvinden med en bøde.

De korrekte svar

1: sandt, 2: falsk, 3: sandt, 4: sandt, 5: falsk, 6: sandt, 7: falsk, 8: falsk

Black Friday - sandt eller falsk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce