Et rødt flertal i byrådet besluttede onsdag, at rengøring af 180 daginstitutioner igen skal foregå i kommunalt regi. Venstre og Konservative ønskede et nyt udbud blandt private leverandører.

Fra august bliver det igen kommunalt ansatte, der skal gøre rent i cirka 180 kommunale enheder - heraf 140 daginstitutioner. Det blev besluttet af et rødt flertal i byrådet onsdag. Politikerne skulle tage stilling til, om en rengøringskontrakt igen skulle sendes i udbud blandt private leverandører eller om kommunen selv skulle påtage sig opgaven, efter kontrakten med selskabet Forende Service udløbet.

Mindetale for afdød politiker

Borgmester Peter Rahbæk Juel indledte onsdagens byrådsmøde med en mindetale til ære for det nyligt afdøde byrådsmedlem Olav Rabølle Nielsen. Efter mindetalen holdt byrådsmedlemmer og tilhører et minuts stilhed for Rabølle Nielsen.

Byrådet besluttede desuden at hæve taksterne for taxikørsel med 1,98 procent. Selskabet 4x27 har dog ønsket at fastholde de nuværende takster.

Et forslag til kommuneplantillæg blev sendt i offentlig høring af byrådet. En lovændring betyder, at dagligvarer nu må være op til 1200 kvadratmeter.

På forslag fra Venstre blev det vedtaget, at byrådet ved et kommende kvartalsmøde skal have en temadiskussion af den almene boligsektor.

Mens et rødt flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet stemte for, at kommunen fremover skal tage sig af rengøringen, mente Venstre og Konservative, at opgaven bedst er varetaget af private leverandører.

- Jeg ærgrer mig over, at borgerne nu skal betale mere for rengøringen. Vi går ikke ind for social dumping, men jeg mener heller ikke, at vi skal stigmatisere en hel branche ved ikke at udbyde rengøringen igen. Rengøring er ikke en kommunal kerneopgave, lød det fra Det Konservative Folkepartis nyvalgte Søren Windell.

Den udlægning var de røde partier ikke enig i.

- Det er jo uklart, hvad økonomien er i det her. Det kan gå begge veje. Men der er stor forskel på arbejdspresset for de ansatte i henholdsvis en privat og en offentlig virksomhed. Vi risikerer at få flere nedslidte medarbejdere på førtidspension med arbejdpresset hos de private leverandører, påpegede Anders W. Berthelsen (S) og blev bakket op af SF's Brian Dybro:

- Vi glæder os over, at det endelig er lykkedes at finde et flertal for at hjemtage rengøringsopgaven. Udliciteringen har ikke været noget eventyr, men har snarere taget karakter af et mareridt, sagde Dybro med hentydning til forløbet omkring Forenede Service, som kommunen har mistænkt for social dumping, og som forvaltningen vurderer at have "væsentligt misligeholdt kontrakten."

Nej til kontraktforlængelse

At byrådet overhovedet skal tage sig af sagen skyldes, at kommunen ikke ønsker at forlænge kontrakten med Forende Service, der har haft opgaven i fire år.

Odense Kommune indgik i 2014 en fireårig kontrakt med selskabet til en værdi af 80 millioner kroner. I 2016 afdækkede en kommunal kontrol, at der var problemer med flere forskellige forhold blandt andet for medarbejderne, og herefter blev virksomheden sat under skærpet tilsyn fra kommunen.

I januar 2017 måtte Forenede Service betale en bod på 280.000 kroner til Odense Kommune for manglende egenkontrol og servicerapporter.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
5
Slut med Forenede Service: Odense dropper helt udbud af rengøring

Slut med Forenede Service: Odense dropper helt udbud af rengøring

2
Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner

Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner

1
Rahbæk Juel om forløbet med Forenede Service: Det har været skræmmende

Rahbæk Juel om forløbet med Forenede Service: Det har været skræmmende