Biolog om bevægelsespark ved SDU: Det bliver totalt ødelæggende for skoven

- Jeg bor tæt ved og kender fredskovene ved SDU ud og ind, siger Frede Andersen, der er biolog og bestyrelsesmedlem i Dansk Botanisk Forening. Han er bekymret for den nye bevægelsespark, der er på vej, og som han frygter vil ødelægge skovene. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Biolog om bevægelsespark ved SDU: Det bliver totalt ødelæggende for skoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vil skade skoven, genere fuglelivet og ødelægge roen. Dansk Botanisk Forening er kritiske over for planerne om et stort bevægelseslandskab i blandt andet fredskovene omkring Syddansk Universitet.

Det er den frodige skovbund, der lige nu er dækket af et tykt tæppe af gule og hvide anemoner. Det er de århundrede gamle træer, det er det rige fugleliv, de sjældne orkidéer. Og så roen.

Biolog Frede Andersen fra Dansk Botanisk Forenings bestyrelse er ikke tryg ved planerne om at etablere et bevægelseslandskab på et 50 hektar stort område - det svarer til cirka 70 fodboldbaner - rummende både marker og fredskov omkring Syddansk Universitet.

- Projektet bekymrer mig. Det er underligt, at de farer ud og tegner cirkler og tænker, den skov snupper vi bare, siger han.

- Det er lidt en disrespekt for de folk, der godt kan lide naturen. Det bliver totalt ødelæggende for skoven, og fuglelivet vil i høj grad blive generet, mener Frede Andersen.

Han står midt i anemonerne i det, han betegner som en af de frodigste skove på Fyn - ikke langt fra universitetets hovedindgang. Han peger på krodriverne og på firbladsblomsterne, der endnu venter på at springe ud. Han fortæller om de harer og rådyr, han ser på sine jævnlige gåture gennem løvskoven, og om spættens karakteristiske hakken.

Sådan er reglerne for fredskov
I en fredskov skal området blive ved med at være skov med højstammede træer, og som udgangspunkt er det forbudt at etablere anlæg som for eksempel veje.Det er muligt at søge dispensation, men Miljøstyrelsens praksis for at give dispensation er restriktiv.

I et vist omfang er det lovligt at lave beskedne anlæg som eksempelvis borde og bænke, der er til gavn for den almindelige skovgæst og for friluftslivet, oplyser Nana Holst, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Fredskove opstod som begreb i begyndelsen af 1800-tallet, da næsten al dansk skov blev ryddet på grund af krige og mangel på andre energikilder.

Cirka 85 procent af Danmarks skove er i dag fredskove, og formålet er at sikre skov og dermed træ til industri og byggeri, rent drikkevand, levesteder for dyr og planter, miljøvenligt brændstof og gode muligheder for friluftsliv.

Træerne i fredskove må ikke fældes, før de er såkaldt hugstmodne, og det skal sikres, at der vokser nye træer på arealerne.
Skoven tæt ved SDU's hovedindgang er en af de frodigste skove på Fyn, fortæller Frede Andersen,. Lige nu er skovbunden tæt dækket af anemoner. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Skoven tæt ved SDU's hovedindgang er en af de frodigste skove på Fyn, fortæller Frede Andersen,. Lige nu er skovbunden tæt dækket af anemoner. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Husk roen

Alt det har han svært ved at forestille sig kombineret med forhindringsbaner, liner mellem træerne, shelters og andre af de aktiviteter, der foreløbig er blevet præsenteret som idéer til det bevægelseslandskab, som blandt andre Syddansk Universitet, Odense Kommune, University College Lillebælt og Region Syddanmark har ambitioner om at skabe under overskriften Campus Odense - Active Living Area.

- Men folk vil faktisk gerne have ro, når de går i skoven, siger Frede Andersen.

Bevægelsesparken vil strække sig over 50 hektar - tror du ikke, der på sådan et kæmpe område bliver plads til både ro og fysiske aktiviteter?

- Det er ikke sådan, jeg læser planerne. De snakker jo om leben, action, bevægelse og gang i den. Hvorfor skal det foregå lige der, hvor der er den største naturkvalitet, spørger han.

Et af formålene med projektet er netop at åbne folks øjne for naturen i området. Er det ikke positivt?

- Hvis det handler om, man vil have folk ud og se naturen, så burde man i stedet lave rigtige naturarrangementer for eksempel med biologistuderende, som guider rundt i området, foreslår Frede Andersen.

Skån skoven

Intet er endnu endelig besluttet om indholdet i bevægelseslandskabet.

Foreløbig har en ekspertgruppe idéudviklet på en workshop, studerende fra både Syddansk Universitet og University College Lillebælt har konkretiseret idéerne, i forbindelse med Forskningens Døgn var både børn og voksne inviteret til at kommentere og supplere forslagene, og ved et Café Stiften-arrangement i slutningen af maj kan også Fyens Stiftstidendes læsere få indflydelse.

Selv om der endnu ikke er fundet store summer at realisere planerne for, så er det initiativtagernes ambition, at der næste år vil være festival og afprøvning af nogle af idéerne i området, mens de første anlæg formentlig vil være klar i 2020.

Og Frede Andersen og Dansk Botanisk Forening er altså ikke i tvivl om, hvordan rammerne bør tage sig ud:

- Skån nu den flere hundrede år gamle skov og opbyg baner til action på markerne, hvor der ikke ødelægges natur.

Biolog om bevægelsespark ved SDU: Det bliver totalt ødelæggende for skoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce