Biller i byen - det er varmen

De kunne ligne flåter. Men det er snudebiller. Ganske ufarlige at sluge, men ulækre i kriblekrablende mængder. Når temperaturen er 25 grader og derover, klækker de i markerne og begiver sig ud på deres liv flyvetur. Til skade for marker og afgrøder, men til glæde for mange fugle, der har dem på menuen. Snudebillerne er en familie med 50.000 varianter. De hverken stikker eller bider. Foto: Ivar Juel Nordentoft

Biller i byen - det er varmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Måtte du også sluge en af de flyvende djævle - det er ikke farligt

[b]Odense:[/b] Trykkende varme og høstede marker er to af de faktorer, som sendte et bombardement af biller på vingerne, og resterne af de sorte, flyvende djævle kan man stadig støde på.

- Det er snudebiller. Små hjemløse og nyklækkede biller fra raps- og kornmarker, og de har ingen steder at putte sig, når markerne bliver høstet, siger Simon Høegmark, Naturama i Svendborg.

Derfor sværmer de ind over byerne, hvor man ellers ikke er vant til insekter og biller i de mængder.

- De har ligget i dvale i lang tid og ventet på den rigtige temperatur. Når den så indtræffer, og markerne samtidig høstes, klækker de og begiver sig ud i den store verden. For at finde nye steder at æde og formere sig, fortæller naturvejlederen.

1600 i maven på en krage

Billerne giver skader i markerne.

Derfor sprøjtes der også for dem, men masser undgår giften og kommer på vingerne.

Her er der mange, som venter på dem og udnytter dem som et godt kosttilskud med masser af proteiner.

- I en død krage, som vi har undersøgt, var der 1600 biller i maven. Kragerne æder dem, og du har også kunnet se måger i store flokke flyve rundt på himlen, mens de følger med en sky af biller, fortæller Simon Høegmark.

Snudebillerne måler blot tre-fire millimeter, men alligevel er de verdens største familie af deres art. 50.000 billefamilier er klassificeret.

Naturen i byen

At sommeren omsider er blevet varm, kan også læses på andet flyvende kryb. Flyvemyrer er et fænomen, som lige nu kan opleves, når myretuernes prinser og prinsesser stiger til vejrs for om muligt at finde partnere og etablere nye myretuer.

- Når biller og flyvemyrer begiver sig ind i byen, gør det naturen håndgribelig for os mennesker. Vi er selv en del af naturen, og det er godt at blive mindet om, siger Simon Høeg fra Naturama.

Biller i byen - det er varmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce