Betingede fængselsstraffe til unge gerningsmænd: Pige og to drenge stod bag brand i tidligere skole

Branden brød ud omkring klokken 18.15 den 2. april, og først et par timer senere var brandvæsnet færdige med slukningen. Foto: Local Eyes

Betingede fængselsstraffe til unge gerningsmænd: Pige og to drenge stod bag brand i tidligere skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre unge på 15, 15 og 16 år blev tirsdag fundet skyldige i brandstiftelse på Demantsvej, hvor en tidligere skolebygning brændte den 2. april.

Det var tre unge mennesker, der den 2. april sammen startede en brand i den tidligere skolebygning på Demantsvej 12 i det sydlige Odense. Det slog Retten i Odense tirsdag fast.

Den ældste, en dreng på 16 år fra Assens-området, blev idømt en ungdomssanktion, som er en socialpædagogisk behandling, der varer i to år - heraf typisk både seks måneder på en sikret døgninstitution og 12 måneder på døgninstitution eller opholdssted.

De to andre, en pige og en dreng, der begge er 15 år og fra Odense, blev idømt betingede fængselsdomme. Desuden skal ungdomskriminalitetsnævnet tage stilling til, hvilke foranstaltninger der skal pålægges de unge. Pigen fik ni måneders betinget fængsel, drengen ti måneder og begge skal holde sig fra kriminalitet det næste års tid, hvis ikke straffen skal udløses.

Det er endnu uvist, hvor stort et erstatningskrav de tre vil blive mødt af, og retten besluttede, at den del skal afgøres senere ved et civilt søgsmål. Umiddelbart skete der skader for mellem 500.000 og 650.000 kroner, lød det foreløbige skøn. Branden begyndte omkring klokken 18.15, og brandfolkene var først færdige med slukningsarbejdet et par timer senere.

Ifølge de tre dømte undersøgte de dele af den gamle skole for at sikre, at der ikke var andre til stede derinde, inden de tændte ild.

En dårlig idé

Pigen og den ældste dreng erkendte, at de havde været med til brandstiftelsen, mens den 15-årige dreng erkendte at have været på stedet, men nægtede sig skyldig. Fra hans forsvarer Vilhelm Dickmeiss lød det:

- Han har flere gange undervejs sagt, at det var en dårlig idé. Han har besluttet, at han ikke ville være med, og han er ikke ansvarlig for, hvad de andre gjorde på badeværelset, sagde han med henvisning til arnestedet.

Den påsatte brand blev startet i en spand på et badeværelse, hvor de unge satte ild til papir og hæfter. Flammerne fik fat i et træskab, og derfra gik det stærkt. Imens befandt den 15-årige dreng sig i et køkken i den nedlagte skole.

Anklagerfuldmægtig Sine Josephsen var ikke enig:

- Det er min opfattelse, at han har deltaget på lige fod med de andre. Han er gået med og har ledt efter genstande, der kunne sættes ild til. Han kunne have sagt fra eller ringet til politiet. Det har han ikke gjort.

Retten var enig og fandt den 15-årige skyldig.

Dømt uden forældre til stede

I retssalen fulgte forældre til den 15-årige pige og den 15-årige dreng med fra tilhørerrækkerne bagest. Hverken den 16-åriges far på Fyn eller mor på Sjælland var mødt op. Kun en socialrådgiver fulgte hans sag.

- Det gør mig ked af det, lød det fra den 16-åriges forsvarer Bjarne Rasmussen. Hans klient forlod undervejs sagen, fordi han ikke kunne holde ud at være til stede. Det gav retten lov til.

Alle tre dømte tog efter en kort rådslagning med deres forsvarere imod dommen.

Den 16-årige, der har siddet varetægtsfængslet på institutionen Egely siden 4. april, skal fortsat være der, til hans ungdomssanktion træder i kraft. Tiden som varetægtsfængslet vil normalt blive modregnet.

Betingede fængselsstraffe til unge gerningsmænd: Pige og to drenge stod bag brand i tidligere skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce