Betalt af kommunen: Skilt til bisættelser forarger pårørende

Fra 1. juli er det bestemt, at skiltet skal stå ved indgangen til alle offentlige bisættelser og begravelser i Odense Kommune. Foto: Vibeke Volder

Betalt af kommunen: Skilt til bisættelser forarger pårørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune betalte, da Michelle Charpians mor i september blev bisat. Men datteren blev forarget, da hun så det skilt, kommunen havde sat op.

- Bisættelsen foregår efter reglerne om offentlig begravelse og er bestilt og afholdt af Odense Kommunes Borgerservice.

Der stod skiltet. Lige ved indgangen. Det grålige A4 skilt på den høje stander var svært at overse. Den 28. september blev Michelle Charpians mor bisat fra Kirkegårdskapellet i Odense. Bisættelsen var en offentlig bisættelse og var altså betalt af Odense Kommune. Det første deltagerne i ceremonien mødte, var skiltet lige indenfor døren, der fortalte, at Odense Kommune havde 'bestilt og afholdt' bisættelsen. Et syn, der forargede Michelle Charpian og hendes søster på en i forvejen vanskelig dag.

- Vi har virkelig været glade for den hjælp, vi har fået fra kommunen, men skiltet var fuldstændig malplaceret. Det var det første, man så, når man kom ind, og det gned ekstra salt i såret over, at vi ikke selv kunne betale for vores mors bisættelse. Når jeg som pårørende skulle gøre mig psykisk klar til at sige farvel til min mor, havde jeg ikke lyst til at sidde i kirken og få dårlig samvittighed over, at jeg ikke havde råd til at betale for min mors bisættelse. Det gav det skilt mig, siger Michelle Charpian.

Michelle Charpian føler ikke, at der var nogen grund til at skilte med, at Odense Kommune havde stået for bisættelsen.

- Vi pårørende og gæster var jo godt klar over, at kommunen havde betalt. Jeg synes, at det næsten virkede som om, at de havde sponsoreret en håndboldkamp, når man så skiltet, siger Michelle Charpian.

Vi pårørende og gæster var jo godt klar over, at kommunen havde betalt. Jeg synes, at det næsten virkede som om, at de havde sponsoreret en håndboldkamp, når man så skiltet.
Michelle Charpian, pårørende
En hvid kiste og en enkelt blomst. Det får den afdøde til en offentlig bisættelse eller begravelse. Foto: Vibeke Volder
En hvid kiste og en enkelt blomst. Det får den afdøde til en offentlig bisættelse eller begravelse. Foto: Vibeke Volder

- Koldt og sterilt

Michelle og hendes søster var ikke de eneste, der studsede over skiltet til bisættelsen. Bodil Bøe var med til bisættelsen, og hos hende vakte skiltet også harme.

- Jeg synes slet ikke, det hører hjemme. Et stort skilt lige op i ansigtet er simpelthen ikke værdigt for den døde og de efterladte. På en måde virker det som en hån overfor den afdøde og også de pårørende, at de er fattige og ikke selv har kunnet betale for det.

- Og så virker det bare koldt, sterilt og som en varedeklaration. Næsten som en reklame. Den afdøde er altså et menneske, som var elsket og vil blive savnet. Jeg blev stødt over det, og som gæst er jeg da ligeglad med, hvem der står for begravelsen, så hvorfor stille skiltet der, spørger Bodil Bøe.

Flere krav

Skiltet har ikke altid stået ved indgangen til offentlige bisættelser. I foråret besluttede Tilskud til Pensionister i Odense kommune, at skiltet fra 1. juli skulle stå ved alle offentlige bisættelser. Ifølge Rikke Knudsen, leder i Tilskud til Pensionister, blev det indført, fordi de så en bestemt udvikling.

- Vi valgte at indføre det, fordi flere og flere pårørende havde en masse krav, selvom det jo ikke var dem, der tog sig af bisættelsen. De havde krav til, hvordan bisættelsen skulle foregå, men også efterspillet, hvor de for eksempel ville have dem på farmors gravsted på Frederiksberg. Så vi lavede skiltet for at understøtte det, vi har fortalt dem om, hvilke konsekvenser det har, når man siger nej til at stå for bisættelsen, siger Rikke Knudsen.

Udover at sørge for bedemændene til bisættelsen ikke stod med pårørende med en masse krav, blev det også indført for at gæster til bisættelserne vidste, hvem de skulle henvende sig til angående boet - hvis de for eksempel havde udlånt noget til den afdøde.

Den afdøde er altså et menneske, som var elsket og vil blive savnet. Jeg blev stødt over det, og som gæst er jeg da ligeglad med, hvem der står for begravelsen, så hvorfor stille skiltet der?
Bodil Bøe, pårørende

Mange overvejelser

Ifølge Rikke Knudsen har der ligget mange overvejelser bag skiltet.

- Vi har haft inde i vores overvejelser, om der er nogle, der kan blive stødt af det. Vi har været inde over flere forskellige formuleringer og virkelig tænkt det hele vejen igennem. Nu vil vi se, om det har den effekt, vi havde tiltænkt, og så ser vi, hvad der ellers kommer af tilbagemeldinger og vurderer, om det er den rigtige måde at gøre det på, siger hun.

Rikke Knudsen ærgrer sig over, at Michelle Charpian og Bodil Bøe føler sig stødt over skiltet.

- En bisættelse er en sensibel situation, og så skal det jo ikke opfattes som om, at der er gået forretning i den. Det er noget, vi tager til os, for det er slet ikke det, der er intentionen med det. Vi vil rigtig gerne høre fra pårørende, om det er noget, man har følt sig stødt over, og så vil vi tage det med i vores overvejelser. Vi har også fået tilkendegivelser i den anden retning, hvor folk synes, det var rigtig rart, at det stod der, og det gjorde det nemt for dem at forholde sig til det hele, siger hun.

Ifølge Rikke Knudsen er planen, at skiltet skal revurderes, når de blandt andet har fået tilbagemeldinger fra pårørende.

Betalt af kommunen: Skilt til bisættelser forarger pårørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce