Besøg i Luleå: Odense henter svenske fif til Facebook-guldæg

Det har skabt op mod 1800 nye arbejdspladser i svenske Luleå, at Facebook for fire år siden åbnede et datacenter i byen. Håbet er, at placeringen af et lignende datacenter i Odense vil have samme væksteffekt. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Besøg i Luleå: Odense henter svenske fif til Facebook-guldæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svenske Luleå har det, som også er på vej i Odense: Et af Facebooks enorme datacentre, og nu er de første svenske erfaringer hentet hjem til Odense. Det har kun gjort borgmesterens forventninger større.

- Det er et guldæg, og vi skal være dygtige til at ruge det.

Sådan siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om Facebooks byggeri af et kæmpe datacenter i Tietgenbyen. Og for at hente fif til det rugeri har han - sammen med blandt andre politikerkolleger, SDU-repræsentant, ingeniørforening og 3F Byggeri - brugt et par dage 1700 kilometer mod nord i svenske Luleå, hvor Facebook har et lignende center.

- Luleå har haft et datacenter i drift i fire år og har været den samme proces igennem, som vi skal nu i Odense. Derfor har de erfaringer, der er guld værd for os, understreger borgmesteren.

Ifølge Peter Rahbæk Juel er det med Facebooks ankomst i Luleå blandt andet lykkedes at trække nye virksomheder til, skabe lokal vækst og arbejdspladser - cirka 1800, lyder vurderingen.

Og samme ønske har man selvsagt i Odense.

Ét stort firma

- I Luleå har erhvervslivet været meget aktive og samarbejdende både med hinanden og med kommunen. Alle skal fremstå som ét firma og give en oplevelse af, at vi hjælper hinanden med at gribe de forretningsmuligheder, der er, forklarer Peter Rahbæk Juel.

Det kan være omkring grøn energi og også genvinding af alt det hardware, der jævnligt skal skiftes ud.

- Desuden er der bygget nye hoteller i Luleå, så datacenteret har også en effekt på andre brancher, siger Rahbæk Juel.

Til gengæld kan det i Odense komme til at knibe med at skaffe den rette, kvalificerede arbejdskraft til datacenteret.

- Allerede i dag er for eksempel faglærte håndværkere og ingeniører en knap ressource, så der er ingen tvivl om, at uddannelse og efteruddannelse kommer til at fylde, mener borgmesteren.

- Men vi har hele raden af uddannelser i Odense, så vi har gode muligheder for at rykke på den del.

Hæver barren

Odense og Luleå holder fast i den samarbejdende kontakt, forklarer Peter Rahbæk Juel.

- V har knyttet værdifulde samarbejdsrelationer, og fra Luleå vil de besøge os, når vi er kommet længere i processen, siger han, der vender hjem til Odense med et endnu større smil over Facebooks valg af Odense.

- Det svenske datacenter har givet Luleå en fantastisk optimisme og tro på sig selv. Ligesom i Odense, hvor vi rankede ryggen, da Facebook offentliggjorde, at de bygger et datacenter her.

- Men det har overrasket mig lidt, hvor meget Facebook betyder for fortællingen om Luleå. Hvor mange døre det potentielt kan være med til at åbne, og hvilke kontakter man kan knytte, fremhæver Odense-borgmesteren:

- Det fik lige hævet barren for, hvilke muligheder det giver vores by. Og hos mig var den barre i forvejen høj.

Byggeriet af det cirka 56.500 kvadratmeter store datacenter i Tietgenbyen er i gang, og ventes at være klar til brug i den første halvdel af 2020.

Besøg i Luleå: Odense henter svenske fif til Facebook-guldæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce