Bedre hjælp til udsatte betyder lukning af to sociale væresteder

Rådmand Brian Dybro besøgte tidligere på året Værestedet Mælkevejen i Bolbro sammen med et par kommunale chefer og projektledere. Nu har et flertal i Beskæftigelses- og Socialudvalget besluttet sig for, at det nuværende sted skal lukkes, og Kirkens Korshær skal stå for driften af et nyt sted, der skal hjælpe flere udsatte borgere. Arkivfoto: Sugi Thiru

Bedre hjælp til udsatte betyder lukning af to sociale væresteder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fire kommunale væresteder reduceres til to, som til gengæld får flere ressourcer til at hjælpe byens udsatte borgere. Kirkens Korshær skal være med til at drive et nyt sted i Bolbro.

De fire kommunale væresteder for byens udsatte har de senere år levet på noget nær minimumsgrænsen. Det bliver der nu lavet om på, besluttede flertallet i Beskæftigelses- og Socialudvalget i denne uge.

I første omgang går det ud over de to væresteder "Blochhuset" i Korsløkkeparken og "Lyset" for tidligere misbrugere i centrum, som begge lukker. Til gengæld samles kræfterne i væresteder i Vollsmose og Bolbro samtidig med, at driftsbudgetterne løftes med 1 mio. kroner. Det er en forøgelse af budgettet på mere end en tredjedel.

Det nuværende værested i Bolbro skal dog gentænkes, og det betyder et farvel til "Mælkevejen", som man ikke kan komme til at renovere og udbygge. I stedet skal man finde et nyt sted, som Kirkens Korshær skal drive. Korshæren driver i forvejen varmestuerne i Nørregade og Østergade og har derfor et indgående kendskab til målgruppen.

- Det bliver så godt, siger rådmand Brian Dybro (SF), som har været den drivende kraft i processen.

- Når man ser på, hvor mange socialt udsatte mennesker, der bor i Bolbro, giver det god mening, at vi sammenlægger nogle af vores midler for at lave en større indsats derude. Det betyder, at vi kan komme i kontakt med flere og hjælpe dem.

Nuværende brugere forsvinder

Beslutningen betyder imidlertid også, at en del af de nuværende brugere på Værestedet "Mælkevejen" - ofte ensomme ældre mænd - efter al sandsynlighed skal se sig om efter et andet tilbud. Som en af de ansatte fortalte, da rådmand Brian Dybro tidligere på året besøgte værestedet:

- Nogle af vores normale brugere vil ikke komme, når her er misbrugere. Det kan være på grund af deres personlige historie eller på grund af dårlige erfaringer med nogle misbrugere fra tidligere.

Det er forvaltningen klar over, fremgår det af dagsordenteksten. Her står: "For nogle af de mindre udsatte af de nuværende brugere af "Mælkevejen" vil et værested drevet af Kirkens Korshær formentlig ikke være det rette match. Der findes en række andre relevante tilbud til dem i Bolbro. Blandt andet Bolbro Brugerhus, som benyttes af omkring 800 mennesker, der hver uge besøger caféen eller gør brug af de forskellige aktiviteter".

Planer for de lukkede væresteder

Meningen med at reducere tilbuddene har været at få flere kræfter til at gøre noget for de mest udsatte, psykisk sårbare og misbrugere. Tilbuddene er i dag er barberet så langt ned, at de mere har karakter af café-tilbud, hvor man kan komme og få en kop kaffe og en snak, end af et decideret værested, som tilbuddet var tænkt. Som forvaltningen udtrykker det i sagsbehandlingen: "Det er nødvendigt (at pulje kræfterne, red.) for at kunne tilbyde faglighed og fleksibilitet i hvert tilbud, så værestedet kan opfylde sit formål om at skabe en forbedret livssituation for byens udsatte borgere".

Værestedet "Øst" i Vollsmose vil således også få et socialfagligt løft. Her fortsætter kommunen dog med at stå for driften.

Efter planen skal lokalerne i centrum fremover bruges af forskellige frivillige foreninger - blandt andre "Lysets Venner", som er frivillige engageret i at tidligere misbrugere har et sted at mødes.

Frivilligcenter Odense skal stå for det administrative i forhold til at låne lokalet ud til frivillige sociale foreninger.

I forhold til "Blochhusets" lokaler i Korsløkkeparken har de almene boligorganisationers tiltag, Boligsocialt Hus, tilkendegivet, at man er interesseret i at overtage lejemålet for at bruge det til sociale tilbud og aktiviteter, der spiller sammen med områdets helhedsplan. Derudover tilbyder Multihuset "Kik Ind" et frivilligt drevet værested.

Enhedslisten undlod at stemme for forslaget.

Bedre hjælp til udsatte betyder lukning af to sociale væresteder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce