• Odense Havn begynder mandag at fjerne enorme jordbunker, der kan være forurenet. Om få uger forsvinder en stor betonmur langs Gammelsø også og erstattes af et trådhegn.
  • Beboere i Promenadebyen glæder sig over, at der nu ryddes op i området.

Odense: Der bliver gravet på livet løs til nye byggerier i inderhavnen og på mandag begynder et helt nyt gravearbejde, som særligt beboerne i Promenadebyen vil se frem til. Her begynder Odense Havn at få fjernet enorme bunker opgravet jord ved Gammelsø, der kan være forurenet.

- En del af jorden kommer fra opgravningen af kanalen ved Byens Ø og det er jord, vi har fået med, da vi overtog en grund, hvor der ellers skulle have været bygget ejendomme. Arbejdet begynder mandag, og da jorden kan være forurenet, bliver den undersøgt løbende, efterhånden som vi får den gravet væk, forklarer vicedirektør i Odense Havn Tony Hamilton, der er ansvarlig for omdannelsen af inderhavnen.

Og det glæder beboerne i Promenadebyen, de fem store højhuse der ligger lige over for Byens Ø og Nordatlantisk Hus. Oprindeligt havde et selskab købt hele grunden ved promenadebyen i 2007 med den plan at bygge otte bygninger, hvor der i dag er bygget fem, og yderligere otte i rækken efter. Men finanskrisen satte en stopper for byggeprocessen, og selskabet gik konkurs. Derfor blev jorden liggende og er siden næsten sprunget i skov.

- Det glæder os, at der begynder at ske noget. Vi har jo måttet leve med de bunker i mange år, og ud over at være grimme at se på, så har vi også været bekymrede for den forurening, som de kan indeholde, siger Erik Nielsen, formand og repræsentant for Promenadebyens Ejerforening.

Oprydning for millioner

Foreningen har gennem længere tid været i kontakt med Odense Kommune og Odense Havn, og havneselskabet har også længe haft et ønske om at få ryddet op. Men det er både dyrt og kompliceret.

- Det er ikke sådan lige at grave en stor bunke jord væk. Er jorden forurenet, kan det koste mange penge at fjerne. Derfor har vi også fået lavet forundersøgelser og indhentet tilbud på at håndtere opgaven, så vi ved, hvad vi står med, forklarer Tony Hamilton.

Det er muligt, at en mindre bunke jord bliver liggende tilbage, når man er færdige, men det vil i givet fald være jord, der ikke er forurenet, og som kan bruges som overfladejord til resten af området, når det er fuldt bebygget.

Ifølge Tony Hamilton kommer Odense Havn til at bruge næsten 2,7 millioner kroner på at fjerne både jord og rydde op i resten af området ved Gammelsø.

Det betyder også, at den lange betonmur mellem havnen og skoven, som nogen kalder "Berlinmuren", forsvinder. Den del af projektet har også skullet gennem en høring og et udbud, for når muren forsvinder, skal der sættes et trådhegn op, for at denne industridel af Odense Havn kan leve op til en terrorsikring, som alle danske havne skal have.

- Vi er glade for, at muren forsvinder, og at man ved at sætte et trådhegn op lidt længere inde på grunden får bedre kig mellem skov og Byens Ø. I det hele taget tager vi nu fat på at få ryddet op i området, så det kommer til at tage sig mere indbydende ud, siger Tony Hamilton.

Han forventer, at muren begynder at falde i løbet af oktober.

  • Peter Leth-Larsen

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Mørkets glemte teknologi

Mørkets glemte teknologi