Baywatchdogs


Baywatchdogs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Redning: Menneskets bedste ven i nøden - 80 kilo levende bugserbåd
Hans store prustende snude hilser på, og så er det bare med at grabbe fast i hans rigelige pels og skind og nyde turen på ryggen ind til bredden. Falcon Fighter, lavtflyvende livredder, har svært ved at holde sig fra vandet, og hans gener hader, at artsfæller elller mennesker er i knibe.

Så bruser han ud fra stranden. Om der så er is, klipper eller et par svaner i vejen, og der skal ikke mange svømmetag til, før han er på pletten.

Om et par år runder han nok de 80 kilo, som en muskelsvulmende newfoundlænder i sin bedste alder ofte vejer. Men han er kun en stor teenager, to år, og har af og til også andet i hovedet end lige at tilfredstille sin familie.

Ved Newfoundlandklubbens vandtrænings-træf i Davinde Sø øst for Odense denne weekend, skal Falcon Fighter både lære at glemme alt om tævehunden Jessie, som stadig dufter dejligt af den løbetid, som sluttede for en uges tid siden, og i det hele taget at opføre sig som en livreddende gentleman.

Der er skrappe lærere på kurset, og man skal ikke spilde tiden på pjank. Højre, venstre, march. Den svenske instruktør Liz-Beth Liljeqvist tolerer ikke slinger i arbejdet, og i sandet tegner hun, hvordan man svømmer korrekt med sin hund.

Halvmilitær

- Jeg kender ikke til en eneste situation, hvor en hund har reddet et menneske fra druknedøden. Måske er det sket i Frankrig, hvor hundene benyttes halvmilitært på Atlanterhavskysten. Men fra Norden har jeg aldrig hørt om det.

- Vi gør det for at lave noget sjovt med vores hunde. Noget, de helt oplagt nyder at være med til. Det knytter os sammen med vores hunde og er vel en sport på niveau med agility, siger Liz-Beth.

Man må dog indrømme, at det er en noget mere barsk sport end at sende sin pudel gennem en stoftunnel eller op på et balancebræt.

Hundeførerne skal ikke selv lide af vandskræk, hvis de skal nyde sporten. Våddragter gør det lidt mere behageligt at boltre sig med hunde og gummibåde, og dragten beskytter ikke blot mod iskoldt vand. Den forhindrer også hundenes kløer i at ridse huden.

Falcon Fighter og hans kammerater er nogle store krabater, og selv om der sjældent er ondt skabt i de store sorte bamser, så er de ivrige og stærke. En klo kan let komme på afveje.

Redningssporten dyrkes altid med personer, der i iført redningsvest. Sådan er de internationale regler, og det siges også at have den praktiske betydning, at hundene ikke kaster sig over sagesløse ba-degæster på en tilfældig badestrand og forsøger at bugsere dem ind. Redningsvesten i vand er et klart signal til hunden om, at den kan gå i aktion.

- Du skal bare plaske ud og så kikke væk. Ikke alle hunde kan lide at se folks tænder og ansigtet. Det gør dem usikre, siger Liz-Beth Liljeqvist, før jeg bliver "reddet" første gang.

Kraft og fremdrift

En brusen og plasken, og Falcon er fremme i det halvkolde grusgravsvand. Hunden præsenterer sin venstre side som den skal, og med en klo slået i siden på den, går det på jækla vis ind til grusstranden.

Det er en lækker fornemmelse at ligge der på ryggen og stirre op i en tordenhimmel, mens hunden laver hele arbejdet.

Svømmehuden mellem newfoundlænderens "tæer" giver god kraft og fremdrift, og inde på grundt vand får hunden fat i bunden og afslutter i fin stil.

-God hund, God hund. Fint Falcon...

Roserne hagler ned over det store godmodige dyr, der kvitterer ved at kaste vand af sig som børsterne i et bilvaskeanlæg. Men da vi allesammen er våde, er det fint nok. På en tæt besat solbadestrand ville man blive lynchet.

Liz-Beth Liljeqvist er nyhedsjournalist på Sveriges Television, men når hun ikke "jobbar", er det hundene, som fylder hendes liv. Hun opdrætter hundene, har gjort det i 25 år og var med til at lave reglerne for bedømmelse af redningsarbejdet. Hun er også dommer på hundeudstillinger, og i newfoundlænder-kredse er hun lidt af en legende.

- Jeg elsker det jo. Det kræver en masse tid. Det kræver også en masse tid, hvis du vil spille golf. Det gør jeg ikke. Hundearbejdet stimulerer dyrene og os. Det knytter os sammen. Og det er god motion. For begge parter.

Fra flyvevåbnet

Den erkendelse kommer fra Anne Larsen, Fredericia, som er på vandkursus med Falcon Fighter.

- Jeg hader vand. Især koldt vand, og det er der masser af. Og en newfoundlænderpels, den både sviner og skal plejes. Hellere en hund uden pels.

- Men dem kan man ikke få. Og ham her er jo bare vidunderlig. Et noget krigerisk navn, ja, han er også opdrættet af en mand fra flyvevåbnet. Normalt er det manden, som svømmer med Falcon, men han er i Kosovo, fortæller hun.

I snart fem år har familien været fortabt i de store basser. De har allerede tre af slagsen, og familiens Polo er for længst skiftet ud med en større bil plus trailer.

- Gu' er der arbejde med dem. Men jeg har det som alle de andre. Jeg ville ikke undvære det, siger Anne Larsen.

Baywatchdogs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce