Bartholinsvænget

Lægen og videnskabsmanden Thomas Bartholin har lagt navn til Bartholinsvænget i Bolbro
Foto: Anders Brohus

Bartholinsvænget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BYENS GADER

BOLBRO: Bartholinsvænget i Bolbro er opkaldt efter lægen og videnskabsmanden Thomas Bartholin (1616-1680), der opdagede lymfekarrene.

Thomas Bartholin var kun 13 år, da hans far, der var en anerkendt læge, døde. Som formynder fik Thomas sin mosters mand, lægen og videnskabsmanden Ole Worm. Det er ham, der har lagt navn til Ole Worms Gade, der løber parallelt med Bartholinsvænget.

Som ung rejste Thomas Bartholin til udlandet for at studere, og efter hans studieplan at dømme skulle man ikke tro, at studietiden fandt sted cirka 350 år før EU's åbne grænser. Fra 1637 til 1647 studerede han i de franske byer Montpeiller og Paris, i den hollandske by Leiden og i de italienske byer Napoli og Padova.

Efter de 10 år i udlandet vendte han tilbage til Danmark, hvor han udgav sine berømte skrifter om lymfekarrene. Thomas Bartholin havde slægtet sin far på og var blevet en kendt mand indenfor lægevidenskaben.

Det næste æble faldt heller ikke langt fra stammen. Thomas Bartholins søn Caspar Thomassøn Bartholin (1655-1738) videreførte den bartholinske berømmelse og opdagede bl.a. de kirtler, der efter ham fik navnet de bartholinske kirtler.

Ved navngivningen af vejen i Bolbro har man lagt mere vægt på Thomas Bartholins status som videnskabsmand end som læge. Vejen er en del af en navnegruppe, der er opkaldt efter danske videnskabsmænd, og vejnavnene skulle tjene som inspiration for datidens skolebørn på Bolbro skole.

I København findes også en vej, der er opkaldt efter Bartholin, men her har man lagt mest vægt på det lægelige. Derfor ligger den københavnske Bartholinsgade nær Kommunehospitalet.

Lasse Nielsen kan træffes på telefon 66 11 42 50 eller via e-mail.

Bartholinsvænget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce