Barfoed om eks-direktør i Realdania: Han mangler lokalkendskab

Frederik Barfoed (t.v.) og tidligere Realdania-direktør Hans Peter Svendler (t.h.) er havnet i en debat om byggerier i Odenses centrum. Foto: Nils Svalebøg

Barfoed om eks-direktør i Realdania: Han mangler lokalkendskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods hård kritik fra tidligere Realdania-direktør Hans Peter Svendler fastholder Frederik Barfoed fra Barfoed Group, at byggeriet på bl.a. Thomas B. Thriges Gade efter hans mening er for tæt.

Bølgerne er gået højt de seneste dage, efter Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group, onsdag stak næsen frem og udtalte kritik af den arkitektur og tæthed, der visse steder i Odense bygges med i disse år.

Han pegede på Thomas B. Thriges Gade, hvor Frederik Barfoed mener der "bygges alt for tæt".

Det gav torsdag en kontant reaktion fra Hans Peter Svendler, tidligere Realdania-direktør og medskaber af TBT-projektet. I dag sidder han med i styregruppen for byomdannelsen.

- Jeg kan ikke tage det seriøst, sagde han og slog fast, at bebyggelsesprocenten på Thomas B. Thriges Gade faktisk ikke er ret høj, hvis man sammenligner med den tæthed, der bygges med på centrale steder i Aarhus og København og i udlandet.

Frederik Barfoed har noteret sig hans og Hans Peter Svendlers forskellige syn på arkitektur og byudvikling i Odense. Og han undrer sig over Svendlers udtalelser.

- Det virker nærmest som om, han (Hans Peter Svendler, red.) tager det personligt, siger Frederik Barfoed.

Barfoeds kritik
I forbindelse med en artikel i onsdagens Fyens Stiftstidende om Barfoed Groups planer om at opføre 700-800 nye boliger i Munkebjerg Park ved Niels Bohrs Allé, rettede koncerndirektør Frederik Barfoed kritik mod nogle af Odenses andre bygherrer og byggerier. Læs hans kritikpunkter her:

- "Barfoed Group har valgt en anden retning i forhold til de mange byggerier, som i disse år opføres i Odense Kommune, hvor man mange steder bygger ekstremt tæt og i en til tider meget ordinær arkitektur uden meget sjæl og passion fra bygherren".

- "Når det går så stærkt, som det gør i samfundet for tiden, så har alle projekter gang på jorden. Det kan gøre, at nogle, som har solgt projektet videre, inden de er gået i gang med at bygge, måske ikke tager den opgave så alvorligt, som man kan ønske".

- "I den byudvikling, Odense gennemgår i disse år, bygger vi jo også til de næste generationer, og der synes jeg, vi ser en meget ensartet og kønsløs arkitektur."

- "Jeg er ikke ude på at genere nogen kollegaer, men efter min overbevisning er der bygget alt for tæt på Thomas B. Thriges Gade. Der er dybest set ikke noget galt i at bygge tæt, og det er jo ikke færdigbygget endnu, men af det, jeg har set indtil videre, så ligger det tæt, i forhold til at man gerne vil have dagslys i boligerne og aktive fællesarealer, som er det, vi satser på. Det virker, som om at man nærmest ikke kan sidde ude på sin altan, uden at folk kan kigge direkte ind på dig."

Torsdag kommenterede Hans Peter Svendler, tidligere Realdania-direktør og medskaber af TBT-projektet, kritikken i en kontant tone. Han sagde blandt andet.

- Rent fagligt i forhold til tæthed, mener jeg, det er helt ude i hampen det, når han (Frederik Barfoed, red.) siger, at Thomas B. Thriges Gade opføres med en for høj tæthed, når bebyggelsesprocenten kun er cirka det halve af den måde, man bygger på i Aarhus og København.

- Jeg kan ikke tage det seriøst.

- Hele ambitionen i Thomas B. Thriges Gade-omdannelsen er jo netop at løfte Odense og få byen gjort i stand til at kunne konkurrere med København, Aarhus og de andre byer.
Frederik Barfoed mener, Odense trænger til en debat om arkitektur og tæthed i byggeriet. Foto: Nils Svalebøg
Frederik Barfoed mener, Odense trænger til en debat om arkitektur og tæthed i byggeriet. Foto: Nils Svalebøg

Langt ude sammenligning

Frederik Barfoed påpeger, at han hele tiden har talt for, at tæt byggeri nogle steder kan være det rigtige.

- Jeg tror måske, han (Hans Peter Svendler, red.) skulle have læst det, jeg udtalte i onsdags, lidt mere grundigt, inden han reagerede, siger koncernchefen, der selv bor i Odense M.

Barfoed fastholder, at byggeriet på Thomas B. Thriges Gade i hans optik fremstår for kompakt.

- Den hvide beton (Odeon, red.) og de høje bygninger især i den nordlige ende af området fremstår efter min mening lige tæt nok i forhold til, at de nærmeste naboer er det historiske H.C. Andersen Kvarter med sine fine små, lave huse. Jeg er enig i, at tæt byggeri nogle steder kan være velbegrundet - og er nødvendigt for at gøre byen mere storby-agtig. Men jeg fastholder, at lige på det her sted, bliver det efter min opfattelse for massivt.

- Mit formål med at sige det, jeg har sagt, har været at rejse en generel debat omkring, hvordan vi bygger i Odense på en måde, så vi samtidig tager hensyn til og passer på den eksisterende arkitektur i den by, vi bor i, som jeg holder meget af. Jeg kan kun beklage, hvis det har provokeret unødigt, men jeg synes, debatten er vigtig, siger Frederik Barfoed.

Forstår ikke sammenligning

I øvrigt mener han, at Hans Peter Svendler går et skridt for langt, når han torsdag som forsvar for tætheden i TBT-byggeriet udtalte:

- Der er jo forskel på at bygge i en forstad og bygge i centrum af en by. Det er to vidt forskellige ting. Ude i forstaden er en bebyggelsesprocent på 25 helt almindelig. Det er som at sammenligne at bygge på Manhattan og ude i Tilst.

Frederik Barfoed siger om det:

- At lave den sammenligning taler vel for sig selv. Odense C er ikke Manhattan og Odense M (hvor Barfoed i Munkebjerg Park er på vej med et nyt boligprojekt, red.) er ikke en forstad. Det, tror jeg, mange odenseanere vil ryste på hovedet af. Udtalelsen bærer præg af, at han mangler lokalkendskab.

Svendler: TBT er tilpasset omgivelserne

Hans Peter Svendler fastholder, at Barfoeds kritik er ubegrundet, for der i TBT-projektet, siger han, netop er taget højde for, at det skal passe ind med H.C. Andersens-kvarteret.

- Det, der er hele ideen på Thomas B. Thriges Gade, er jo netop at tilpasse sig omgivelserne.

- Derfor er bygningerne også tilpasset. Hvis man tager området hen mod Lotzes Have, som i vores øjne er det allervigtigste sted omkring selve H.C. Andersen-området, så er bebyggelsen kørt ned i to eller tre etager, hvor de er højest. Det vil sige, at de forholdvis svarer til de huse, som ligger i området. Der, hvor der byggest højest, er i den anden ende (op mod Østre Stationsvej, red.), hvor der i forvejen ligger andre høje bygninger, påpeger Hans Peter Svendler.

Han understreger, at formålet med TBT-projektet helt overordnet er at give Odense en mere storby-agtig bymidte og centrum sammen og dermed lukke såret efter Thomas B. Thriges Gade, der blev lukket for trafik i juni 2014.

Barfoed om eks-direktør i Realdania: Han mangler lokalkendskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce