Bandekonflikt i Odense er afblæst - men politiet holder stadig øje

De to rivaliserende grupperinger begyndte at bruge deres biler som våben mod hinanden i den bandekonflikt, Fyns Politi nu har afblæst efter ro i flere måneder. Arkivfoto: Kurt Rasmussen

Bandekonflikt i Odense er afblæst - men politiet holder stadig øje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To stridende grupperinger i Odense anført af to familier med udenlandsk baggrund har i måneder forholdt sig i ro. Derfor har Fyns Politi valgt at afblæse det, man tilbage i februar kaldte for en bandekonflikt. Politiet holder dog stadig nøje øje med grupperingerne.

En bandekonflikt mellem to stridende grupperinger i Odense, som i det tidlige forår gjorde biler til våben med bevidste påkørsler, er nu officielt fra Fyns Politi blevet afblæst.

- Jeg kan bekræfte, at bandekonflikten er ophørt som følge af, at der gennem en længere periode ikke har været nogen hændelser eller tegn på konflikt, siger Jesper Pedersen, vicepolitiinspektør og efterforskningsleder i Fyns Politi.

Tilbage i januar og februar var der flere steder i Odense skyderier mellem de to grupperinger, og i april begyndte de at bruge biler til bevidst at køre ind i hinanden, ligesom der var biljagter og fund af en ni millimeter pistol med fyldt magasin i en postkasse i Vollsmose.

Dengang valgte Fyns Politi at gå ud til offentligheden og erklære konflikten for en bandekonflikt. Politiet lagde ikke skjul på, at når parterne dengang forsøgte at påkøre hinanden, var det som følge af, at den tidligere regerings seneste bandepakke havde skærpet straffen for besiddelse af våben i bandekonflikter.

Konflikten stod dengang i det tidligere forår blandt andet omkring vandpibecafeen Sahara Lounge i Ørstedsgade i Odense, som var samlingssted for personer med kriminel baggrund. Der var tale om personer fra den ene af de to parter i konflikten, og de har tidligere haft tilknytning til bandegrupperingen Black Army, som opløste sig selv i 2017 som følge af bandepakke III.

Bandekonflikt i Odense
Siden 2008 har der været rocker- og bandekonflikt i Odense, men efter at Black Army i 2017 nedlagde sig selv har der i en længere periode været ro.Den ro sluttede i slutningen af januar 2019, hvor der var skyderi ved Bazar Fyn og på Bøgetorvet.

Få dage senere var der igen skyderi ved Fyrreparken i Vollsmose, og det skete igen i februar.

Det fik Fyns Politi til at indføre både visitationszone og en skærpet strafzone, og af Fyns Politi beskrevet som en nødvendighed i en verserende bandekonflikt. I en visitationszone må politiet - modsat normalt - visitere personer uden nogen konkret mistanke og uden at sigte personen.

Den 7. april var der om aftenen stort slagsmål mellem de to stridende grupperinger i Korsløkkehaven. Parterne flygtede fra stedet i deres biler, og senere fandt politiet tre forulykkede biler på Heltzensgade. En person skulle være blevet påkørt. En fjerde bil, en hvid Mercedes, som politiet mener var gerningsbilen, var forsvundet. Den blev senere fundet på Ørstedsgade med store skader og blodrester.

Den 8. april fik Fyns Politi anmeldelse om, at en bil var blevet påkørt med vilje på Kertemindevej.

Den 9. april fandt politiet under en ransagning en ni millimeter pistol med fyldt magasin i en postkasse i Granparken. En 30-årige mand blev senere varetægtsfængslet i et grundlovsforhør ved Retten i Odense. Samme aften blev ni personer anholdt i Victoriagade efter en biljagt i Skibhuskvarteret og Vollsmose. De ni blev anholdt for at forstyrre ro og orden, men politiet løslod dem igen, da det ikke stod klart, hvem der havde kørt bilerne, og førerne kunne derfor ikke sigtes.

Fem personer sidder stadig varetægtsfængslet for skyderiet i februar, og sagen kommer for et nævningeting i november og december.
Sahara Lounge var i vinter og forsommeren tilholdssted for personer med relation til den nu nedlagte bandegruppering Black Army. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Sahara Lounge var i vinter og forsommeren tilholdssted for personer med relation til den nu nedlagte bandegruppering Black Army. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Skalere op og ned

De seneste mange måneder har der været fredeligt omkring vandpibecafeen i Ørstedsgade, ligesom der ikke har været nye påkørsler eller andre konfrontationer mellem de to stridende grupperinger.

- Der har ikke været nogle nye sager, men vi holder stadig meget skarpt øje med miljøet, hvad der foregår, og vi følger dem tæt, siger Jesper Pedersen.

Under konflikterne har der været flere anholdelser, men ingen af de anholdte har haft lyst til at fortælle politiet noget som helst. Fem sidder dog fortsat varetægtsfængslet i forbindelse med skyderi på Bøgetorvet i Vollsmose, hvor en far og dennes søn på fire år i februar blev beskudt. Dén sag er færdigefterforsket, og der er rejst tiltale mod alle fem.

Selv om bandekonflikten officielt er blevet afblæst, kan Fyns Politi meget hurtigt erklære den for i gang igen, ligesom politiet atter kan oprette visitationszoner, som er endnu et redskab i kampen mod bandernes hærgen.

- Hvis der igen opstår situationer vil vi meget hurtigt kunne tilpasse vores indsatser både operativt og efterforskningsmæssigt. Selv om vi har vurderet, at der ikke er en konflikt lige nu, følger vi miljøet og vil skalere op, hvis vi finder det nødvendigt, siger Jesper Pedersen.

Flere årsager

Som så mange gange før i de konflikter, der har kørt i Odense, er det politiets vurdering, at også i det tidlige forår handlede det om dels retten til narkomarkedet og dels personlige fjendskaber mellem de to rivaliserende familier, som hver især har opbakning fra andre familier med udenlandsk baggrund.

Jesper Pedersen har tidligere udtalt, at den er en cocktail mellem to familieklaner krydret med kampen om markederne for hash og narko, og dertil fjendskaber mellem personerne.

Bandekonflikt i Odense er afblæst - men politiet holder stadig øje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce