At rejse er at hjælpe

Hun er opvokset i Søhus og har gået på Mulernes Legatskole. Men nu forlader Tea Nielsen Odense for at komme til Zambia.
Foto: Brian Karmark

At rejse er at hjælpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20-årige Tea Nielsen forlader Odense for at passe høns og børn i Zambia. Hun vil rapportere om sygdom og sult

Hønsene er begyndt at klukke, og solens stråler rammer lerhytten i den lille landsby i Monze-området i Zambia. Cirka samtidig med solen står 20-årige Tea Nielsen op. Hun bor hos en efter forholdene velhavende familie bestående af det mandlige overhoved, hans to koner og 15 børn i alderen nul til seksten, fordelt i to hytter, så konerne ikke bliver uvenner.

Sådan forestiller den unge kvinde sig, at dagen vil begynde det næste halve år. Den lyshårede odenseanske pige med lidt fregner om næsen, bliver den 22. august udsendt til Afrika af Folkekirkens Nødhjælp.

Kan ikke redde verden

- Jeg tager af sted for min egen skyld. Jeg har brug for dannelse. Vi har det så godt i Danmark, og jeg vil se, hvordan folk har det i andre dele af verden, så jeg kan forstå andre kulturer i stedet for at rende dem over ende, siger hun, og fortæller at mange af vennerne også tager ud.

- Du er nærmest lidt skør, hvis du ikke tager ud at rejse, før du begynder at studere.

Det er dog ikke udelukkende af egoistiske grunde, at den 20-årige rejser 8036 kilometer mod syd.

- Jeg ved godt, at jeg ikke kan redde verden eller 50 mennesker med aids. Men jeg kan oplyse folk herhjemme om, hvordan de kan være med til at hjælp.

Og det er lige præcis dét, som Tea Nielsen skal lave som observatør. De første tre måneder er hun tilknyttet et missionshospital, derefter følger hun et fødevareprogram i en anden del af Monze-området. Hun skal hverken grave brønde eller vaccinere børn, men derimod skrive artikler til Folkekirkens Nødhjælp og lokale aviser i Danmark. Samtidig skal hun deltage i hverdagslivet hos en lokal familie, som hun endnu ikke har haft kontakt med.
Zambia
Zambia ligger midt i Afrika mellem lande som Tanzania, Malawi og Zimbabwe.

Landets areal er 17 gange større ens Danmarks, nemlig 753.000 km2

Knap 12 millioner mennesker bor i Zambia

Engelsk er det officielle sprog

Sygdomme som malaria og aids er meget udbredte i landet

Kilde: Wikipedia og udenrigsministeriet

Majsmel og frøer

Når søvnen er fjernet fra øjnene tidligt om morgenen, må hun hjælpe med at tilberede majsmelsvællingen med sorte bønner over et bål. I det tørre område skal hun nogle gange gå meget langt for at finde friskt græs til gederne. Vandet skal hentes i en brønd eller vandhul et par kilometer fra hytten.

- Jeg er panisk angst for frøer, så jeg håber ikke, det er et mudret lille vandhul, siger Tea, som dog er klar til at møde både slanger og edderkopper.

Tea forebereder sig til rejsen på en højskole i Silkeborg. Her er hun blevet advaret om de mindre ting, som at man medbringer tamponer til hele perioden - og de store ting, eksempelvis at forældrene og den ældste søn i familien kan finde på at gennembanke børnene for at opdrage på dem.

Bange for ensomheden

Hun glæder sig, men er også nervøs for sin første rejse helt alene.

- Jeg er bange for at blive ensom. Nok bor jeg sammen med en familie, men måske kan kun én af dem engelsk. Så er jeg også bange for at komme hjem igen til Danmark, når jeg ved at de folk, jeg har lært at kende må blive i landsbyen, hvor mange dør af aids og andre sygdomme, siger Tea, som de næste to uger skal afslutte kurset på højskolen og kramme farvel til familie, venner og kæreste.

At rejse er at hjælpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce