Ansatte i ældreplejen protesterer over jobtøj


Ansatte i ældreplejen protesterer over jobtøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IMAGEPLEJE: Mindre gruppe ansatte vil ikke have kommunens logo stående på ryggen

ODENSE:3000 ansatte i Odense Kommunale Ældrepleje (OKÆ) skal efter en beslutning i ledelsen til at gå i ensartet jobtøj med ældreplejens logo.

Det har givet delte meninger i medarbejdergrupperne, som har forskellige roller over for de ældre.

Jobtøjet skal være med til at markedsføre kommunen i konkurrence med de private firmaer, som de ældre kan vælge i stedet på grund af "frit valg ordningen".

Desuden vil kommunen gerne gøre personalet genkendeligt over for de ældre kunder.

I den store gruppe af ansatte - de 2300 i hjemmeplejen - har modstanden ikke været iøjnefaldende. Heller ikke personalet i køkkenerne har råbt op.

Derimod har der været en klar protest blandt de cirka 250 ansatte i "Aktivitet og træning".

- Vi anfægter ikke ledelsens ret til at bestemme, at vi skal gå i jobtøj. Men vi er ikke enige i, at det er en god idé inden for vores arbejdsområde, siger fællestillidsrepræsentant Erik Bjernemose.

Han mener, det godt kan være en fordel for de ældre at kunne genkende de ansatte i hjemmeplejen. Men ikke nødvendigvis når det gælder aktivitet og træning.

- Ældre forveksler os

- Det er ikke en fordel, hvis de ældre forveksler os med én fra plejeområdet. Jobtøjet vil signalere en bestemt service, som vi ikke skal levere. Vi skal for eksempel vurdere, om den ældre skal have et bestemt hjælpemiddel, der forhindrer tilbagefald og tab af funktioner, siger Erik Bjernemose.

Gruppen af ansatte bryder sig heller ikke om at skulle have jobtøjet på hjemmefra eller bevæge sig rundt i byen med det på i løbet af arbejdsdagen.

- Det er faktisk en fordel, at vi adskiller os. I vores tilfælde handler tøjet kun om markedsføring, og det, mener vi, er en ekstraudgift, der alene kan tages fra borgerne, siger Erik Bjernemose.

Fællestillidsmanden i hjemmeplejen, Karin Petersen, har ikke indtryk af, at modstanden er markant på dette store område.

Hun lægger vægt på, at beslutningen er godkendt i samarbejdsudvalget.

- Størstedelen kan da ikke have noget imod at have tøjet på, så folk kan genkende dem. Jeg tror, det bliver nydeligt og pænt tøj blot med OKÆ-logo, siger Karin Petersen.

Hun venter et stort sortiment, som kan tilpasses det enkelte område.

- Det handler om image

Driftschef Jørgen Hansen i Odense Kommunale Ældrepleje bekræfter, at initiativet med jobtøj helt klart har et konkurrenceaspekt.

- Vi prøver at indrette os, så vi kan optage konkurrencen med de private virksomheder. Vi vil gerne pleje vores image i mødet med kunderne og generelt i gadebilledet.

- Samtidig skaber det en tryghed for de ældre, at de kan se, at den, der besøger dem, er fra OKÆ. Vi har jo før hørt om uvedkommende, der er kommet ind i de ældres hjem, siger driftschef Jørgen Hansen.

Han fastslår, at jobtøjet bliver en del af ansættelsesvilkåret. Men de ansatte kan få tøjet med hjem, så de om nødvendigt kan klæde om hjemme.

- Tøjet indføres som en lejeordning hos et udlejningsfirma, der renholder og reparerer det. Og det bliver individuelt afpasset arbejdsopgaverne. Det er jo ikke sådan noget "skod"-tøj. Der findes meget smart tøj på markedet i dag, mener han.

Jobtøjet introduceres gradvist i løbet af i år, men inden da skal kommune-kollektionen præsenteres på catwalk for ansatte og politikere.

Ansatte i ældreplejen protesterer over jobtøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce