Bronzeskulptur af digteren afsløret som den første af kunstneriske indslag i og omkring Bazar Fyn
ODENSE: Nu har H. C. Andersen været seks gange i Milano. De første fire gange i egen høje person med tog fra Hamburg-Altona over Schweiz, og de to sidste gange i en noget anden vægtklasse og i en kunstnerisk gendigtning af sig selv.

I går nåede den gendigtede Andersen sin endestation på Thriges Plads ved Bazar Fyn efter den sidste finpudsning på bronzestøberiet i italienske Milano.

Rådmand Anker Boye (S) klippede Andersen fri af den slørende plast, kraftigt assisteret af den glade giver Olav de Linde og et par håndfulde af hans håndgangne mænd var tilskuere.

Inden nåede Anker Boye at glæde sig over, at Andersen var blevet valgt til at være den første til at pryde området omkring Bazar Fyn.

- Og hvad står der så i den bog, han har i hånden? Ja, lad mig lige se: Jo, tillykke Odense, sagde rådmanden og benyttede sig i dagens anledning af sin digteriske frihed.

På sin side var områdets ejer og bygherre Olav de Linde svært tilfreds med at have på Andersen på plads.

Ødelæggelser forbi

- Det pynter og markerer jo også, at vi er nået så langt, at der kan sættes skulpturer op, uden de bliver ødelagt af entreprenørmaskiner på afveje, sagde Olav de Linde.

Kunstneren Erasmus Misja Kristoffer Rasmussen - Misja kaldet - var kommet til Odense med sin hustru Monica fra Torino for at deltage i afsløringen, og han kunne fortælle, at skulpturen allerede var færdig til 200-året for Andersens fødsel.

- Jeg viste skulpturen frem i forbindelse med festen i Parken. Jeg valgt at give Andersen en atletisk krop, så hans knoglebygning og muskulatur kan ses gennem jakken. Der er oplevelser for øjet hele vejen rundt om ham. De kraftige skulderblade, markerede hænder. Og hvor folk vil røre ved ham og gøre bronzen blank med tiden? Mon ikke det bliver hånden og næsen, spurgte Misja.

Et års arbejde

Oprindeligt var Andersen udført som model til BG-kollegiet ved Brandts og Rosenbækken, men Misja vandt ikke konkurrencen her.

Men Olav de Linde fik øje på værket under festen i København, og så var Andersen endnu en gang på vej hjem til Odense.

- Pris. Den får du ikke at vide. Men jeg har arbejdet et års tid med projektet, sagde Misja.
  • Fyens Stiftstidende