Alkohol er en del af de unges liv


Alkohol er en del af de unges liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alberte (14

og André Hansen (13) fra Assens ved Hadsund)

Søskendeparret Alberte og Andre på henholdsvis 14 og 13 tror Odense Kommune sætter sig et urealistisk mål, når man ønsker at nedbringe antallet af genstande, unge drikker.

Selv har de allerede prøvet at drikke det meste og må også gerne drikke alkohol for deres forældre.

- Vores forældre købte en Mokai til os i går på campingpladsen, fortæller de to midtjyske unge, der er på ferie- bytur i Odense.

- Jeg har været meget fuld en gang, hvor jeg endte med at kaste op, tisse i sengen og gå helt kold. Men det var sjovt. Mine forældre blev lidt sure, for jeg havde ikke fået lov at drikke endnu, fortæller André.

Efter sommerferien skal han i 7. klasse, og der er ikke mange af hans klassekammerater, der har prøvet at drikke endnu.

- Det er fordi han er så fremmelig, forklarer hans søster, der også har gjort sig mange erfaringer, selvom hun kun er på vej i 8. klasse.

De to tror ikke det er realistisk at nedbringe alkoholforbruget blandt helt unge.

- Det er sjovt at drikke, fordi man laver så mange fjollede ting, når han er fuld. Man tænker helt anderledes og tør noget mere, siger Alberte, der mener, at konfirmationsalderen er et godt tidspunkt at få lov at drikke.

Agneta Lakota (15

og Mille Jørgensen (16) begge fra Tommerup)

Agneta Lakota og Mille Jørgensen fra Tommerup kan ikke se, hvordan forbruget af alkohol blandt unge kan nedbringes.

- I hvert fald ikke i vores vennekreds, som de siger.

- Vi drikker aldrig alene der hjemme. Det er en social ting at drikke alkohol og er når stemningen er til det. Jeg kan sagtens gå til en fest uden at drikke, fortæller Mille Jørgensen, og veninden Agneta Lakota er enig:

- Det løfter nogle gange stemningen lidt, når der er alkohol med. Jeg er for ung til at købe selv, så jeg får som regel fire til fem genstande med, som mine forældre har købt, fortæller hun.

De to er så småt begyndt at drikke alkohol til fester i slutningen af 8. klasse og i starten af 9. klasse, men der er elever på deres skole, der begynder at drikke allerede i 8. klasse og det er lidt tidligt, mener de to veninder.

- I starten fik jeg en til to genstande med - oftest Mokai - og det er så langsomt blevet til flere. Nu har jeg fået at vide, at jeg selv skal styre det, siger Mille Jørgensen.

- Nogle drikker meget tidligt og det er meget voldsomt. Men der er lidt forskel på årgangene. Dem, der lige er gået ud af 8. er noget vildere, end vi var, siger de to piger, der begynder i 1.G. på Vestfyns Gymnasium efter sommerferien.

Her forventer de, at der bliver gang i festerne:

- Der er jo for eksempel et intro-forløb og en intro-fest. Og her vil der nok blive drukket, for det er lidt nemmere at lære nye at kende, når der er alkohol involveret, siger Angeta Loakota.

Victor Alberdi Eriksen (17

, Odense og Kasper Stenderup Jessen (16) Tommerup)

Victor Alberdi Eriksen og Kasper Stenderup Jessen er først begyndt at drikke alkohol i 9. klasse, men nu er alkoholen en integreret del af deres sociale liv, selv om de godt kan feste uden alkohol.

- Det er meget få af mine venner, der kan nøjes med fem genstande per fest. Der skal lidt mere til for at opnå den ønskede effekt, fortæller Kasper Stenderup.

- Det er lidt forskelligt om man ønsker sig at komme helt op og koge eller om man bare vil være i godt humør. Men folk skal have lov at feste som de vil. Vi ser jo efter hinanden, så ingen kommer galt af sted, tilføjer han.

Ingen af de to tror på, at kommunen kan begrænse, hvor meget, der drikkes blandt de unge.

- Hvis man begrænser, hvor meget man må drikke, så bliver alkoholen bare erstattet af noget andet, man kan blive skæv af, lyder vurderingen fra de to.

De to kan godt genkende det, der i en SSP-rapport fra Odense Kommune kaldes en "flertals-misforståelse," hvor mange tror, at alle de andre drikker mere end de gør.

- Der er altså også nogle gange nogen, der spiller fulde uden at have fået så meget, smiler Victor Alberdi Eriksen.

Alkohol er en del af de unges liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce