Aflurer brugernes koder: To Odense-biblioteker var udsat for hacking

Der er adskillige eksempler på, at biblioteker rundt omkring har fået hacket de pc'er, som er til rådighed for publikum. I Odense kender man til to tilfælde, begge fra slutningen af sidste år. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Aflurer brugernes koder: To Odense-biblioteker var udsat for hacking

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen har tilsyneladende mistet noget, da ukendte gerningsmænd forsøgte at hacke offentligt tilgængelige computere i filialer i Bolbro og Tarup.

I aften, torsdag kl. 20.50, viser TV 2 dokumentaren, "Hackerne angriber os". Her undersøger tv-stationen en række sager, hvor hackere har placeret såkaldte keyloggere på computere rundt omkring på landets biblioteker.

En keylogger er en USB-nøgle, der anbringes i en computer og er forsynet med software, der gør det muligt for gerningsmændene at aflure brugernes koder. Så hvis en borger for eksempel benytter en computer på et bibliotek til at lave transaktioner på netbank, er det muligt for hackeren at få adgang til kontoen.

I dokumentaren fortæller TV 2 om en mand, der fik tømt sin lønkonto for 165.000 kr., men så grelt er det tilsyneladende ikke gået til i Odense.

TV 2 har spurgt rundt omkring på landets biblioteker, om de har været udsat for hackerangreb, og fra Odense lyder svaret, at man kender til to af slagsen, og de er foregået i afdelingerne i Bolbro og Tarup.

Chef for Odense-bibliotekerne Kent Skov fortæller, at man er meget opmærksom på risikoen for hackerangreb og har skærpet sikkerheden. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Chef for Odense-bibliotekerne Kent Skov fortæller, at man er meget opmærksom på risikoen for hackerangreb og har skærpet sikkerheden. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Meldt til politiet

Chef for Odensebibliotekerne Kent Skov fortæller, at begge hacker-angreb er foregået i slutningen af 2017. I begge tilfælde var der tale om keyloggere placeret bag på computerne. Begge tilfælde er anmeldt til politiet, og Kent Skov kender ikke til, at bibliotekets brugere har været udsat for uregelmæssigheder som følge af hacker-angrebet.

I den periode, hvor hacker-angrebene foregik, var man i færd med at skifte it-systemer på bibliotekerne. Derfor var digitale teknikere rundt på besøg i de forskellige biblioteker med cirka 14 dages mellemrum. Og i den periode var det en del af deres rutine at undersøge computerne for keyloggere og andre former for ondsindede angreb.

Det var i den periode, man fandt keyloggerne i Tarup og Bolbro, og derfor kan Kent Skov konkludere, at de højst kan have siddet på computerne i 14 dage. Og alt tyder altså på, at der i det tidsrum ikke har været brugere, som har mistet følsomme personlige oplysninger til hackerne.

- Vi har ikke fået nogle henvendelser, der tyder på det, siger Kent Skov.

Skærpet sikkerhed

De to tilfælde har fået Odense-bibliotekerne til at skærpe sikkerheden.

Kent Skov fortæller, at man nu har gjort det til en fast rutine for personalet hver dag at undersøge computerne. Og at holde øje med, om der er brugere, som i løbet af dagen udviser mistænkelig adfærd, selv om det selvfølgelig skal gøres med respekt for privatlivets fred.

Biblioteks-filialen i Bolbro er - ligesom den i Korup - ubemandet i dele af åbningstiden, så derfor ville det i princippet være nemt for folk med ondt i sinde at anbringe en keylogger i en computer netop der. Men når der er personale på, bliver computerne altså tjekket, og personalet i netop de to delvist ubemandede filialer har fået indskærpet, at man skal være ekstra opmærksom, fortæller Kent Skov.

Odensebibliotekerne agter også mere intensivt at oplyse brugerne om risikoen for hacking.

Der er typisk to-fire publikums-pc'er i hver af Odenses biblioteks-filialer, som brugerne frit kan benytte. Man skal ganske vist booke en tid på forhånd, men man skal ikke oplyse fuldt navn i den forbindelse, så bibliotekerne har ikke haft mulighed for personligt at advare de brugere, der har brugt de computere, der blev angrebet sidste år.

Aflurer brugernes koder: To Odense-biblioteker var udsat for hacking

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce