Advokatrådet: Enhver sanktion er alvorlig

Det er Advokatnævnet, der afgør sager om klager over advokaters adfærd. Afgørelserne kan indbringes for byretten, som Odense-advokaten Klaus Ewald (billedet) har gjort. I nogle tilfælde kan sagen også ankes til landsretten. Foto: Arkivfoto

Advokatrådet: Enhver sanktion er alvorlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle overtrædelser af god advokatskik er mere alvorlige end andre. Men der findes ikke overtrædelser, der ikke er alvorlige.

Sådan lyder det fra Martin Lavesen, der er medlem af Advokatrådet og formand for rådets Regel- og Tilsynsudvalg. Han siger:

- Enhver sanktion, som en advokat får af Advokatnævnet, er alvorlig. Og en advokat tager også det at blive dømt i Advokatnævnet alvorligt.

Martin Lavesen, som ikke udtaler sig om den konkrete sag, hvor Odense-advokat Klaus Ewald er blevet dømt for tilsidesættelse af god advokatskik, men generelt, siger, at både alvoren i overtrædelsen og antallet af afgørelser, der går imod en advokat, spiller ind på den sanktion, advokaten kan imødese fra Advokatnævnets side.

- Det er klart, at hvis der er tale om gentagne forhold, så bliver det alt andet lige mere alvorligt, siger han.

Findes der en grænse, der angiver, at når en advokat har fået X antal påtaler, så ryger licensen?

- Nej, det gør der ikke. Højesteret har lagt sig fast på, at man har en sanktionstrappe, og hvis der er tale om gentagelsestilfælde, bliver sanktionen typisk strammet. For at få frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, kræver det, at man enten groft overtræder god advokatskik eller gentagne gange gør det.

Det er kun Advokatrådet, der ved at indtræde i en sag eller ved at rejse en sag, kan nedlægge påstand om frakendelse. Med mindre der er tale om en meget grov forseelse, vil Advokatrådet først tildele et såkaldt gult kort til den pågældende advokat.

- Så signalerer man til advokaten, at nu skal han passe på. Hvis der kommer yderligere sager, vil Advokatrådet have mulighed for at indtræde og nedlægge påstand om frakendelse, forklarer Martin Lavesen.

Nævn og råd: Forstå forskellen her
Advokatsamfundet er organisationen for alle advokater i Danmark.Advokatnævnet er en klageinstans, som uafhængigt af Advokatsamfundet behandler klager over advokaters adfærd og salær.

Advokatrådet er Advokatsamfundets bestyrelse med 15 medlemmer. Samtidig er det Advokatrådet, der overfor Advokatnævnet kan nedlægge påstand om frakendelse af advokaters ret til at drive advokatvirksomhed.

Advokatrådet: Enhver sanktion er alvorlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce