Nogle overtrædelser af god advokatskik er mere alvorlige end andre. Men der findes ikke overtrædelser, der ikke er alvorlige.

Sådan lyder det fra Martin Lavesen, der er medlem af Advokatrådet og formand for rådets Regel- og Tilsynsudvalg. Han siger:

- Enhver sanktion, som en advokat får af Advokatnævnet, er alvorlig. Og en advokat tager også det at blive dømt i Advokatnævnet alvorligt.

Nævn og råd: Forstå forskellen her

Advokatsamfundet er organisationen for alle advokater i Danmark.Advokatnævnet er en klageinstans, som uafhængigt af Advokatsamfundet behandler klager over advokaters adfærd og salær.

Advokatrådet er Advokatsamfundets bestyrelse med 15 medlemmer. Samtidig er det Advokatrådet, der overfor Advokatnævnet kan nedlægge påstand om frakendelse af advokaters ret til at drive advokatvirksomhed.

Martin Lavesen, som ikke udtaler sig om den konkrete sag, hvor Odense-advokat Klaus Ewald er blevet dømt for tilsidesættelse af god advokatskik, men generelt, siger, at både alvoren i overtrædelsen og antallet af afgørelser, der går imod en advokat, spiller ind på den sanktion, advokaten kan imødese fra Advokatnævnets side.

- Det er klart, at hvis der er tale om gentagne forhold, så bliver det alt andet lige mere alvorligt, siger han.

Findes der en grænse, der angiver, at når en advokat har fået X antal påtaler, så ryger licensen?

- Nej, det gør der ikke. Højesteret har lagt sig fast på, at man har en sanktionstrappe, og hvis der er tale om gentagelsestilfælde, bliver sanktionen typisk strammet. For at få frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, kræver det, at man enten groft overtræder god advokatskik eller gentagne gange gør det.

Det er kun Advokatrådet, der ved at indtræde i en sag eller ved at rejse en sag, kan nedlægge påstand om frakendelse. Med mindre der er tale om en meget grov forseelse, vil Advokatrådet først tildele et såkaldt gult kort til den pågældende advokat.

- Så signalerer man til advokaten, at nu skal han passe på. Hvis der kommer yderligere sager, vil Advokatrådet have mulighed for at indtræde og nedlægge påstand om frakendelse, forklarer Martin Lavesen.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
Tredje gang: Odense-advokat får kritik fra Advokatnævnet

Tredje gang: Odense-advokat får kritik fra Advokatnævnet

1
Advokat Klaus Ewald: Jeg har ikke hugget af kassen

Advokat Klaus Ewald: Jeg har ikke hugget af kassen