Retten i Odense har onsdag formiddag afsagt dom i den sag, som Danmarks Lærerforening havde anlagt mod Odense Kommune for advarslen til lærer Erik Schmidt.

Retten i Odense afgjorde onsdag formiddag, hvorvidt det var berettiget, at lærer Erik Schmidt fik en advarsel for sin opførsel på et internt lærermøde 7. maj 2014.

Retten har frifundet Odense Kommune og dømt Danmarks Lærerforening til at betale dele af sagens omkostninger, i alt 100.000 kroner.

Retssagen har været hele tre år undervejs - først skulle retten og senere landsretten tage stilling til, om sagen overhovedet kunne komme for en dommer. Og da den hurdle var overstået, viste de to retsdage, som Fyens Stiftstidende overværede, at ledelsens og lærernes oplevelser af, hvad der skete den pågældende dag, var langt fra hinanden.

Grænseoverskridende

Ledelsen mente, at Erik Schmidt havde optrådt truende og "grænseoverskridende" på det omtalte møde. Som skoleleder Mohammed Bibi forklarede i retten:

- Erik var i affekt og pegede direkte på mig. Nu må det her vanvid fandeme stoppe, sagde han. Det kan du ikke gøre imod os, Mohammed. Og så vendte han sig om mod viceskolelederen og sagde: Jeg er godt nok skuffet over dig.

Erik Schmidt-sagen kort fortalt

Sagen om den tjenstlige advarsel til Erik Schmidt handler om skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.


Odense Kommune mener, at Erik Schmidt har været negativ over for forandringerne på Agedrup Skole, og det udløste en advarsel den 2. juni 2014. Advarslen faldt efter, at Erik Schmidt havde sagt sin stilling op.


Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening på den modsatte side mener, at medlemmerne har ret til at ytre sig for at sætte kvalitet og udvikling i højsædet.


Danmarks Lærerforening ville fra begyndelsen støtte Erik Schmidt i at prøve sagen. Lærerforeningen mener, at den er principiel. Sagen er først kommet for retten efter tre et halvt år, fordi Odense Kommune modsatte sig en tjenstlig undersøgelse af advarslen med den begrundelse, at Erik Schmidt ikke længere var ansat på skolen.


Erik Schmidts og Danmarks Lærerforenings reaktion var at anlægge en sag ved byretten for at få lov til at føre en civil sag. Odense Kommune tabte det første slag, fordi byretten med stemmerne to mod en afgjorde, at sagen skulle prøves.


Odense Kommune ønskede dernæst at få prøvet byrettens dom ved landsretten, men også dommerne her gav Erik Schmidt og lærerforeningen medhold.


Odense Kommune har brugt omkring en halv million kroner i advokatsalær på at få afvist sagen - det viser en aktindsigt, som Danmarks Lærerforening havde anmodet om.

Mødet fandt sted på et tidspunkt med en anspændt stemning på skolen grundet lærerlockout, en ny skolereform og arbejdstidslov, der gav store ændringer i lærernes frihed og muligheder, blandt andet fordi de nu skulle være på skolen i hele deres arbejdstid. Dertil kom en ny skoleleder med en ny ledelsesstil.

Derfor var stemningen ikke den bedste, forklarede Erik Schmidt, der indrømmede, at han var følelsesmæssig påvirket, vred og højst usædvanligt havde løftet stemmen under diskussionen. Men han havde hverken banket hårdt i bordet eller rejst sig op.

Flere vidner mente, at han skulle have sagt, "nu stopper det her", og betonede, at der på Agedrup Skole var en tradition for at være kritisk indstillet og have livlige diskussioner mellem lærere og ledelse.

Ret til at ytre sig kritisk

Episoden førte efterfølgende til et møde med ledelsen, som kritiserede Erik Schmidt, der efterfølgende valgte at tage konsekvensen og sige op.

Den 2. juni 2014 modtog han alligevel en tjenstlig advarsel med den begrundelse, at ledelsen oplevede ham som "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu. Dette kommer ofte til udtryk på fællesmøder, hvor du har negative holdninger og synspunkter. Det opleves, at du også er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen."

I begyndelsen af 2015 stævnede Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt så Odense Kommune for at få dem til at trække advarslen tilbage.

Erik Schmidt mente, han skulle rammes på grund af sine mange kritiske læserbreve om udviklingen i folkeskolen og har set retssagen som et pejlemærke for skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle
3
Principiel sag: Erik Schmidt klar til en ny runde i retten

Principiel sag: Erik Schmidt klar til en ny runde i retten

Fynsk lærer anker advarsel til landsretten: - Det er helt ude af proportioner

Fynsk lærer anker advarsel til landsretten: - Det er helt ude af proportioner

Kritiker om dom i lærer-sag: Man kan ikke true sig til en god skole

Kritiker om dom i lærer-sag: Man kan ikke true sig til en god skole