Årets kartoffel-kok kåret i Dalum

Kartofler, porre, muslinger og havkat forklædt som "Braisseret kartoffel med havkat og muslinger samt porre-dariole med chifon Vichyssoise".
Foto: Robert Wengler

Årets kartoffel-kok kåret i Dalum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONKURRENCE: Kokke lavede tre retter med kartofler i hovedrollen

DALUM: Hvis jeg skulle ud på en øde ø, og jeg kun måtte tage én grøntsag med, så blev det afgjort en kartoffel. Den kan det hele og har en fantastisk smag. Det er bare den bedste, siger kokken Bo Jacobsen, indehaver af Restaurationen i København og dermed også en Michelin-stjerne.

Igår var han med i den jury, der valgte køkkenchefen på Krogs Fiskerestaurant i København, Rasmus Kjær Sørensen, som vinder af Kartoffelprisen 2001 på Dalum Tekniske Skole.

Overraskende råvarer

23 kokke havde på forhånd søgt om at komme med i konkurrencen, som Danmarks Kartoffel Råd arrangerede for tredje år i træk.

I går fik de 10 udvalgte kokke hver fire timer til at lave tre retter med kartoflen i centrum. Udover basisråvarer og 10 sorter kartofler fik kokkene først ved konkurrencens begyndelsen udleveret to kilo havkat, et kilo muslinger, 300 gram kalvebacon, to ænder, noget marcipan, lidt kakao og fem kilo belle de boskop-æbler.

Robuste retter

- Jeg var slet ikke nervøs for, hvilke råvarer vi ville få udleveret. Mine tre retter havde jeg bestemt mig for på forhånd, for de kan gå til det hele. I kokkekonkurrencer får man altid fisk eller skaldyr udleveret, så det var min forret klar til, mens min hovedret også kunne været lavet med kalv, lam eller noget helt tredje, sagde Rasmus Kjær Sørensen, da sejren var i hus.

Også han er begejstret for kartofler, selv om han ikke kan kende de forskellige sorter på deres udseende.

Taknemmelig rodfrugt

- Med den stivelse, der er i for eksempel Sava-kartoflen, så kan man lave de mest fantastiske ting med den, mens den stærke smag i aspargeskartoflen gør den velegnet til andre retter. Det er ganske enkelt en taknemmelig grøntsag at arbejde med, siger Rasmus Kjær Sørensen, som blev diskvalificeret fra sin andenplads, sidst Årets Kok blev kåret.

- Juryen påstod, jeg havde haft et glas med selv, og da det er forbudt at medbringe sit eget service, så røg den andenplads, siger Rasmus Kjær Sørensen, som trods de strenge regler er glad for kokkekonkurrencer.

- De giver plads til de talenter, der ikke råber op og kommer i fjernsynet hele tiden, siger køkkenchefen, som i går kunne glæde sig over, at hans souschef, Jeff Scott Foster, blev nummer tre. Nummer to blev Claus Nielsen fra Restaurant Knapp i Aabenraa.

Lokal kok med

Udover de tre kokke deltog også fynske Brian Matzen fra Alfred &Kamilla i Albanigade, som dog ikke blev placeret, samt kokke fra restauranter som Formel B, Søllerød Kro, Kommandanten, Restaurant Babette og Tyven, Kokken, Hans Kone Og Hendes Elsker.

De 10 kokke havde sorterne Jutlandia, Fakse, Folva, Sava, Exquisa, Bintje, Liva, Tivoli, Asparges og Æggeblomme at vælge imellem.

1. præmien, som blev overrakt af formanden for Danmarks Kartoffel Råd, borgmester Anker Boye, Odense, var 15.000 kroner.
Mesterkokken Bo Jacobsen fortæller vinderen, Rasmus Kjær Sørensen, at det var en enig jury, der valgte den 29-årige kok som nummer 1. Smagen var i top, kartoflen i centrum, det var godt håndværk og en flot præsentation, lød argumenterne-
Mesterkokken Bo Jacobsen fortæller vinderen, Rasmus Kjær Sørensen, at det var en enig jury, der valgte den 29-årige kok som nummer 1. Smagen var i top, kartoflen i centrum, det var godt håndværk og en flot præsentation, lød argumenterne-
Foto: Robert Wengler

Årets kartoffel-kok kåret i Dalum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce