Den odenseanske erhvervsmand Poul Nielsen fortæller på Auschwitzdagen om sit eget ophold i en lejr

Odense: Fangenummer 73.085 i den tyske koncentrationslejr Sachsenhausen hed Poul Nielsen.

Her sad han i 17 måneder - fra 25. november 1943, da han som 18-årig blev læsset af midt om natten i silende regnvejr sammen med 35 andre danskere.

Onsdag den 27. januar i år kan interesserede høre den 90-årige odenseaner fortælle om sin tid i lejren, og hvor-dan det hele sluttede - det sker på Syddansk Universitet fra klokken 19 i anledning af den internationale Auschwitzdag.

I foredraget tegner Poul Nielsen et portræt af en række medfanger - danske og andre - som han lærte at kende i Sachsenhausen og giver et indblik i fangernes forsøg på at holde modet oppe i en brutal hverdag, der kostede mange af dem livet.

Var der plads til menneskelighed, solidaritet og gensidig hjælp på tværs af sociale og nationale skel i overlevelseskampen? Og humor?

Ny bog

Samme dag kommer hans erindringsbog "Kun et nummer", der er bygget op omkring en række tegninger, som medfanger lavede til ham i kz-lejren, og som han havde held til at få med sig ud, da han i 1945 blev evakueret med De hvide Busser.

Bogen udgives af Syddansk Universitetsforlag og ved mødet bliver der mulighed for at købe den med rabat - og med forfatterens dedikation, hvis man ønsker.

Nielsen besvarer spørgsmål

Foredraget arrangeres af det syddanske Netværk for Nazisme- og Holocauststudier (NNHS), der har Poul Nielsen som et af to æresmedlemmer.

NNHS' næstformand Jens-Christian Hansen byder velkommen, og lektor ved SDU Therkel Stræde introducerer Poul Nielsen og sætter hans tale i perspektiv i forhold til temaet for årets landsdækkende Auschwitzdag-aktiviteter, som er "medborgerskab".

Efter foredraget, der finder sted i auditorium 100, er der mulighed for at stille spørgsmål til Poul Nielsen.

Alle interesserede er velkomne - tilmelding er ikke nødvendigt.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).