81-årigs liv er sat på pause: Louis Nielsen er reelt spærret inde i sit hjem

Louis Nielsens kørestol kan ikke komme ned ad trappen, der fører om mod Viva-grunden, hvor ægteparrets bil holder parkeret. Samme problem har i øvrigt Kathrine Flyman, der også bor i ejendommen. Hun kan heller ikke kan få sin barnevogn ned af trappen og har derfor også overvejet at kontakte udlejeren Lillebæltgruppen. Bag Louis Nielsen står hans nabo og ven Torben Bundgaard og hustruen Ólrunn Nielsen. Foto: Rune H. Blichfeldt

81-årigs liv er sat på pause: Louis Nielsen er reelt spærret inde i sit hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Louis Nielsen skal i sin kørestol enten forcere en trappe eller en sti med grusbelægning for at komme ud fra sin lejlighed på Østre Stationsvej. Han føler sig reelt lukket inde. - Det er ubehageligt, lyder det fra den 81-årige.

Louis Nielsen, 81 år og fra Odense, er en aktiv mand. Men for tiden er han stærkt begrænset i sine udfoldelsesmuligheder, fordi han reelt er indespærret i sit eget hjem.

Sin relativt fremskredne alder og sin kørestol til trods er Louis Nielsen ellers typen, der ikke sidder stille derhjemme, og derfor har han hver uge mange aftaler ude i byen.

- Dels er der lægebesøg, som skal ordnes, men jeg kommer også helst i kirken hver uge, hvor jeg gennem mange år har fungeret som frikirkepræst, fortæller han.

Når det hele på det seneste er blevet lidt mere svært, skyldes det derfor ikke mangel på gå-på-mod fra Louis Nielsens side. Han vil rigtig gerne ud og være aktiv, som han plejer. Problemet er, at han reelt er blevet ufrivilligt spærret inde i sit hjem i en lejlighed på 7. sal på Østre Stationsvej.

For tiden er der nemlig ingen kørestolsegnet vej, der fører væk fra ejendommen, når han kommer ud. Og Louis Nielsen kan ikke komme rundt uden kørestolen.

Grusstien er flere steder ikke fast nok til at undgå, at en kørestols hjul ikke borer sig ned i sandet. Nabo og ven Torben Bundgaard har kræfter nok til at trække Louis Nielsens kørestol hen ad stien, men det har hans 72-årige hustru Ólrunn Nielsen ikke. Foto: Rune H. Blichfeldt
Grusstien er flere steder ikke fast nok til at undgå, at en kørestols hjul ikke borer sig ned i sandet. Nabo og ven Torben Bundgaard har kræfter nok til at trække Louis Nielsens kørestol hen ad stien, men det har hans 72-årige hustru Ólrunn Nielsen ikke. Foto: Rune H. Blichfeldt

Kørestolsvenlig rampe fjernet

Da Louis Nielsen og hustruen Ólrunn flyttede ind i lejligheden i 2016, var situationen ganske anderledes.

- Vi flyttede netop hertil, fordi det var en kørestolsegnet ejendom. Og selvfølgelig også, fordi vi gerne vil bo i byen, siger Louis Nielsens hustru, Ólrunn Nielsen.

Med elevator i bygningen og med mulighed for at komme væk fra ejendommen til hele to sider virkede alt godt.

Men for cirka et år siden begyndte problemerne.

Som det første valgte udlejeren, Odense Projektudviklingsselskab, effektivt at lukke ned for den ene af de to veje, der fører til og fra ejendommen, når man er kørestolsbruger som Louis Nielsen.

Det skete, da den rampe, der førte ned mod den såkaldte Viva-grund på bagsiden af bygningen, blev fjernet. I stedet har der siden kun været en trappe, som ikke kan forceres i kørestol. Så var den udvej effektivt lukket af.

- Det var vi selvfølgelig kede af, og derfor ringede vi til udlejeren og gjorde opmærksom på de problemer, det medførte for os, fortæller Ólrunn Nielsen og fortsætter:

- Svaret var, at hvis vi var utilfredse, kunne vi jo bare flytte.

Hård tur gennem gruset

Tilbage var muligheden for at komme ud via Østre Stationsvej. Her var forholdene ikke optimale, da der ikke var fortov, men en grussti. Men den udfordring blev løst ved, at Ólrunn Nielsen ude fra stationsvejen kunne trille bilen op ad grusstien og videre ind til selve ejendommen.

- Det havde jeg fået tilladelse til, fortæller hun.

Men i takt med, at letbanearbejdet på Østre Stationsvej er taget til i intensitet og er begyndt at fylde mere og mere, er den mulighed heller ikke længere til stede. For den grussti, der går langs bygningen ud mod Østre Stationsvej, er nu hegnet af og er desuden blevet så smal, at ægteparrets bil ikke længere kan bakkes ind.

Derfor er eneste vej ud nu at skubbe - eller rettere trække - Louis Nielsen gennem gruset i kørestolen, og det er ikke let. På en tørvejrsdag kan hjulene grave sig ned i sandet, på en regnvejrsdag skal ægteparret forcere både mudder og vandpytter.

- Jeg har ikke kræfterne til det, siger 72-årige Ólrunn Nielsen.

Afhængig af nabo

I dag har ægteparret Nielsens liv derfor forandret sig totalt.

Fra at de ved fælles kraft for et år siden var selvkørende og i stand til at komme ud og rundt til de ting, de skulle, er de nu blevet uselvstændiggjort og er reelt ude af stand til selv at forlade deres hjem, når de ønsker det.

- Det er ubehageligt, konstaterer Louis Nielsen.

Heldigvis bor en god ven af parret, Torben Bundgaard, i naboejendommen, og han er stærk nok til trække Louis Nielsen og hans kørestol gennem gruset, hvis det sker baglæns, så de små forhjul ikke borer sig ned i sandet. Og han stiller gerne op og hjælper sine venner i det omfang, han kan.

Ólrunn Nielsen er glad for hjælpen, men ville helst klare sig selv:

- Det er jo ikke rart at være bundet til at skulle have hjælp af sine venner, for at man kan komme ud af sit hjem.

Hjælpen forsvinder da også lige om lidt. For Torben Bundgaard rejser nemlig efter nytår på en planlagt tur til Afrika, og så er den livline i en længere periode væk for Louis og Ólrunn Nielsen.

Torben Bundgaard forsøger ikke at skjule, at han finder hele situationen grotesk og dybt kritisabel.

- Jeg forstår ikke, at udlejer ikke gør noget for at hjælpe, og jeg forstår ikke, at Odense Kommune tillader, at situationen er, som den er. Der må være nogle tilsyn, som har svigtet, siger han.

Ólrunn Nielsen tilføjer, at ægteparret har overvejet at flytte.

- Vi har skrevet os op til noget andet, men jeg har svært ved at acceptere, at vi skal flytte, på grund af at man har valgt at ændre på adgangsforholdene til vores bolig. Det er urimeligt, siger hun, og Torben Bundgaard følger op:

- Fuldstændig urimeligt, tilføjer han.

81-årigs liv er sat på pause: Louis Nielsen er reelt spærret inde i sit hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce