Indsigt

For tredje år i træk inviterer Odense Kommunes tobaksrådgiver Torben Madsen kommende ikke-rygere med ud i naturen i bestræbelsen på at få dem til at kvitte tobakken.

Hvem tilmelder sig kurset?

- Alle, som bor eller arbejder i Odense Kommune, kan melde sig til Rygestop i naturen. Deltagernes alder spreder sig fra 25 år og op mod 70, men der er en overvægt af folk i 50'erne.

Hvad skal man være klar til, når man kommer?

- Man skal have gjort op med sig selv, at man vil stoppe med at ryge, og min forventning er, at man har lagt cigaretterne på hylden omkring den anden gang, man møder op. Det er vedligeholdelsen af rygestoppet, vi i højere grad arbejder med, end selve erkendelsen af, at man skal stoppe.

Hvorfor taler du ikke mere om tobak, mens I går?

- Mange rygere, som gerne vil stoppe med at ryge, føler sig jaget, og derfor bruger vi tid på at snakke om andet end tobak. Det handler om at opbygge et fællesskab, som - hvis nogle ønsker det - i en eller anden form kan fortsætte, når kursusforløbet stopper. Mange deltagere fortæller, at de får for stor rygetrang i forbindelse med andre rygestopkurser, hvor de sidder i et lokale og taler om tobak hele tiden. Når man går og snakker, tænker man ikke over det samtidig med, at man måske opbygger en ny, bedre vane.

Hvor mange har droppet tobakken efter at have deltaget i et forløb?

- Sidste år havde 73 procent af de 40 deltagere kvittet tobakken efter endt forløb. Vi har ikke noget succeskriterium, men vi kan sammenligne med tal fra Kræftens Bekæmpelses statistik, som siger, at tallet er 2-5 procent, hvis man selv beslutter at stoppe med at ryge, 10 procent hvis man bruger en eller anden form for nikotinerstatning, og 20-30 procent hvis man får rådgivning samtidig med, at man bruger en eller anden form for nikotinerstatning.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.

Mere om emnet

Se alle
- At stoppe med at ryge skal komme indefra

- At stoppe med at ryge skal komme indefra

- At stoppe med at ryge skal komme indefra

- At stoppe med at ryge skal komme indefra

Rygeafvænning i naturen: Tour de tobak

Rygeafvænning i naturen: Tour de tobak