Odense Lærerforenings skolepolitiske valgmøde var usædvanligt velbesøgt og fyldte næste Odense Koncerthus

Nu gjorde landsholdet det jo meget godt i Dublin. Men på aftenen for den vitale fodboldkamp gjorde Odense Lærerforening det nu også helt fint: 600-700 mennesker havde trodset tv-bold og mødte op til det store skolepolitiske valgmøde i Odense Koncerthus. Der på nær en sygdomsramt Søren Windell havde mønstret alle spidskandidaterne. Clement Kjersgaard var hyret ind som ordstyrer, og han kørte på godt og ondt sin sædvanlige, forcerede no-nonsens stil.

Som blandt andet gjorde at en nuanceret debat om inklusion nærmest gik tabt. Til gengæld blev der talt en hel del skolereform og - selvfølgelig - endnu mere skattestigning eller velfærdsprocent. For det er jo ikke fordi, der fandtes nogle af de ni spidskandidaterne, som ikke lovede bedre tider for folkeskolen. Og det skortede heller ikke på etablerede politikere, som indrømmede, at der var blevet skåret meget - og også for meget - på skoleområdet i Odense Kommune i de magre år efter finanskrisen.

Tarteletter uden fyld

Politikerne var blevet forsynet med hvert et eksemplar af "Søren og Mette i benlås". Anders Peter Mathiasens bog, der går tæt på forhandlingerne op til skolereformen og som mere end indikerer, at det hele var aftalt spil mellem Christiansborg og Kommunernes Landsforening. Skoleområdets rådmand, Susanne Crawley Larsen, indrømmede da også over for salen, at hun allerede i en artikel havde undskyldt på sit partis vegne for forhandlingsforløbet. Og på et opfølgende spørgsmål fra samme sal uddybede hun med, at undskyldningen ikke var clearet med hendes radikale partifæller i Folketinget.

Den sædvanlig rituelle dans om ord som skattestigning, som det hedder på "blåtsk" og velfærdsprocent, som det hedder på "rødtsk", fyldte selvfølgelig en del. Jane Jegind slog Peter Rahbæk Juel oven i hovedet med tal på, at de røde forligspartnere tidligere skulle have lagt tal frem, som indikerede ansættelse af 152 nye lærere i kommuen i 2017, mens det faktiske tal, fortalte Jegind, var 14 nyansættelser på skoleområdet - heraf ni lærere.

Borgmesteren replicerede, at det, der er sket i år, har været at få stoppet tidligere års sparekrav, og at Flakhaven i år ikke har været fyldt med demonstrerende lærere.

Da Søren Windells konservative substitut, Kristian Guldfeldt fulgte Jane Jeginds angreb op og klagede over ikke at have fået lov til at være del af forhandlingerne, replicerede Rahbæk Juel med, at de borgerliges retorik var som tarteletter uden fyld.

Og der kunne man så indskyde, at hvis den bemærkning var forberedt hjemmefra, så var det næsten ærgerligt, at den konservative spidskandidat Søren Windell var sygdomsramt. Qua dennes meritter i livet udenfor politik.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.