5. A på Skt. Klemensskolen vandt 10.000 kr.

5.A på Skt. Klemensskolen med alt de, de lavede i billedkunst, da de var 4.A. Foto: Nils Svalebøg

5. A på Skt. Klemensskolen vandt 10.000 kr.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleklasse fra Skt. Klemens blev nummer tre i den landsdækkende konkurrence, Springfrøprisen og vandt 10.000 kr.

Da Mathilde Petersen fra Skt. Klemensskolen i foråret tegnede noget, der er en blanding af en flyvemaskine og en raket, blev det begyndelsen på noget stort. Hun gik i 4. A og havde sammen med resten af klassen billedkunst på skemaet i sidste del af skoleåret.

Klassen havde samtidig også natur og teknik på skemaet, og der var eleverne blevet klogere på planeterne i solsystemet. På en eller anden måde skete der en kobling mellem elevernes interesse for planeterne og verdensrummet i mere bred forstand på den ene side og kreativiteten i faget billedkunst på den anden. Med Mathildes tegning som et af omdrejningspunkterne.

4. A's lærer i billedkunst, Vibeke Malmos, tog tråden op, og rummet blev et tema i billedkunsttimerne resten af foråret. Det ramte en god tangent i eleverne, og resultatet blev en flodbølge af kreativitet. Så godt gik det, at 4. A, der nu er blevet til 5. A, blev indstillet til Springfrøprisen. En pris der uddeles en gang om året af Kulturministeriet til "særligt eksemplariske undervisningsprojekter i grundskolens praktiske og musiske fag", som det hedder.

Drengene med deres bud på, hvrdan der ser ud ude i verdensrummet. Foto: Nils Svalebøg
Drengene med deres bud på, hvrdan der ser ud ude i verdensrummet. Foto: Nils Svalebøg

Liv i rummet

Fredag drog eleverne og deres lærer til hovedstaden til prisoverrækkelsen. Dagen før var adrenalinen og flokken af sommerfugle i maven allerede i god vækst, da børnene viste deres værker frem til pressens udsendte.

Det er en vrimmel af tegninger, malerier, skulpturer og meget mere. Farvestrålende og med smittende kreativitet er verdensrummet afbilledet. Fyldt med fartøjer og rumvæsener, som børnene forestiller sig, de ser ud. Da reporteren spørger ungerne, om de tror, der er liv i rummet, lyder der et rungende ja.

Børnene fortæller, at det var et sjovt projekt, fordi de virkelig havde lejlighed til at bruge fantasien. For der er jo ingen, som med sikkerhed ved, hvordan et rumvæsen ser ud.

Lærer Vibeke Malmos fortæller, at det var en kollega, formanden for den fynske kreds af billedkunstlærere, der gjorde hende opmærksom på Springfrøprisen. Og så gik det stærkt med at få lavet en ansøgning. Det bar i den grad frugt, for bedømmelsesudvalget var så begejstret for det kreative rumprojekt, at klassen fra Skt. Klemens blev udvalgt som en af tre finalister. Sammen med en 2. klasse fra Skovhoved Skole og flere klasser fra Randers Lilleskole.

Vibeke Malmos er læreren, der har styret klassens prisvindende projekt. Foto: Nils Svalebøg
Vibeke Malmos er læreren, der har styret klassens prisvindende projekt. Foto: Nils Svalebøg

Tredjeplads

Den smittende kreativitet kommer ifølge Vibeke Malmos i høj grad af, at eleverne har taget ejerskab til projektet. Forældrene er også blevet inddraget i den forstand, at børnene har taget ting med hjemmefra som for eksempel brugte køkken- og toiletruller, der er indgået i kunstværkerne. Og der er sågar også brugt dele fra kasserede computere i afbildningen af livet i rummet.

- Det var virkelig sjovt at lave sin helt egen flyvemaskine, fortæller eleven Mathilde Petersen, mens et par af hendes veninder godmodigt driller hende med, at flyvemaskinen, der også er et rumfartøj, lidt ligner en and.

Samtidig med at kreativiteten og fantasien har fået frit spil, har Vibeke Malmos også fået lært børnene en masse om de forskellige praktiske teknikker udi billedkunst, og på den måde er det blevet en virkelig succeshistorie, som børnene taler om med begejstring.

Kronen på værket var turen til København. Elever og lærere var blevet enige om, at udvælgelsen til finalen var en sejr i sig selv. Derfor var de også stolte og glade, da de drog hjemad med en tredjeplads, efter kulturminister Mette Bock havde overrakt priserne.

Tredjepladsen i kampen om Springfrøprisen indbragte immer væk 10.000 kr., så nu venter der en spændende diskussion om, hvad pengene skal bruges til. Helt nok til en rumrejse er der trods alt ikke.

5. A på Skt. Klemensskolen vandt 10.000 kr.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce