1500 mand bygger Facebook: 55 procent af arbejdskraften er lokal

Facebook-byggeriet i Odense nåede torsdag en milepæl, da den sidste bjælke i serverhallens indre stålskelet blev sat på plads. I den anledning var Fyens Stiftstidende som det hidtil eneste medie inviteret med indenfor på byggepladsen. Foto: Michael Bager

1500 mand bygger Facebook: 55 procent af arbejdskraften er lokal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Mange nationaliteter arbejder på at opføre Facebooks datacenter i Tietgenbyen, men over halvdelen af arbejdskraften er lokal, oplyser Facebook.
  • 50 ledige fra Odense har fået job på byggepladsen.

Da det sidste stykke stål i Facebooks gigantiske datacenterbyggeri i Tietgenbyen torsdag blev løftet på plads, var det en polak og to rumænere, der stod for at udføre arbejdet.

Og byggepladsen med i øjeblikket 1500 mænd og kvinder i sving er lidt af en multikulturel arbejdsplads, hvor mange sprog lige fra græsk til polsk, dansk, litauisk og engelsk med både britisk og især irsk accent bliver talt.

- Jeg har ikke et præcist tal, men mit bud er, at vi i øjeblikket har folk med 10-11 forskellige nationaliteter på byggepladsen, fortæller engelske Michael Allen Wall, Facebooks ansvarlige for byggeriet.

Hovedparten af arbejdskraften er dog ifølge Facebook lokal.

- I øjeblikket er det cirka 55 procent af dem, der arbejder herude, der er lokale. Det er vores ønske at bruge så meget lokal arbejdskraft som muligt, og vi samarbejder tæt med både Odense Kommune og fagforeningerne om at sikre det, siger Michael Allen Wall.

Han oplyser, at irerne udgør den næststørste gruppe på byggepladsen med cirka 30 procent

Facebook bygger i Odense
2. oktober 2016 kunne Fyens Stiftstidende afsløre planerne om et stort Facebook-datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Facebook bekræftede i januar sidste år, at datacentret var på vej.

Det er Facebooks tredje datacenter i Europa.

Cirka 55.000 kvadratmeter kommer under tag, og bygningen er formet som et stort H med de to store datahaller som de lange sider og en administrationsbygning i midten.

Datacentret skal stå færdigt i 2020 og kommer til at indgå i Facebooks verdensomspændende data-infrastruktur, der håndtere likes, billeder og video fra brugerne af tjenesten.

Udover Facebook bygger Apple også datacentre i Danmark ligesom Google har investeret i en stor grund.
Datacentrets konstruktion kræver masser af stål. Faktisk er der anvendt 2500 ton stål mere, end der blev anvendt til at opføre Eiffeltårnet. Foto: Michael Bager
Datacentrets konstruktion kræver masser af stål. Faktisk er der anvendt 2500 ton stål mere, end der blev anvendt til at opføre Eiffeltårnet. Foto: Michael Bager

50 ledige fra Odense har fået job

Selve byggepladsen er som en lille by, og der er mange forskellige jobfunktioner. Og med de omkring 1500, der arbejder på byggeriet lige i øjeblikket, er det netop i denne tid, at antallet af personer, der er brug for, topper, oplyser Michael Allen Wall.

- Vi er nu oppe på 1,5 milioner udførte arbejdstimer, siger han for at give et indtryk af, hvor mange kræfter, der bliver lagt i at få det mægtige byggeri til at rejse sig til tiden.

Jobbene er vidt forskellige. Der er brug for alt lige fra stålarbejdere, jord- og betonarbejdere, malere og elektrikere til vagter, kantinepersonale og rengøringsfolk. En gruppe trafikansvarlige sørger for at håndtere de mange biler og lastbiler, der i løbet af et døgn kommer ind og ud og rundt på området.

Det kræver masser af faglærte folk. Mange hyres ind via et stort antal underleverandører, og når en betydelig del af dem, der arbejder med at bygge datacentret, er fra udlandet, så bunder det i den lave ledighed, der i Danmark, forklarer Michael Allen Wall.

- Arbejdsløsheden (hos faglærte, red.) er meget lav i Danmark. Og der er også andre projekter i gang i regionen. Så vi har været nødt til at støtte holdet her ved at flyve folk ind fra et af vores andre projekter i Dublin, siger han.

Men selv om der ikke er mange ledige faglærte i Odense, er det faktisk lykkedes at få nogle af de lokale ledige i arbejde.

- Via samarbejdet med Odense Kommune har vi fået 50 ledige fra Odense ind i nogle af de job, der er på pladsen, forklarer Michael Allen Wall.

Odense Kommune Beskæftigelses- og Socialforvaltning bekræfter, at Facebook i samarbejde med forvaltningen har rekrutteret cirka 50 odenseanere, der før var ledige.

Byggepladsen er indrettet med afmærkede og sikrede ruter til at bevæge sig rundt til fods. Når man krydser
Byggepladsen er indrettet med afmærkede og sikrede ruter til at bevæge sig rundt til fods. Når man krydser "hovedgaden" i området, sørger en trafikkontrollør for, at det foregår sikkert, så ingen bliver kørt ned. Foto: Michael Bager

Kan føre til job senere

Når Facebook-datacentret kommer i drift - efter planen fra år 2020 - vil antallet af arbejdspladser falde til omkring en tiendedel af de 1500, der er i gang i øjeblikket.

Men nogle af de lokale, der arbejder med at opføre datacentret, kan have udsigt til at få et mere permanent job hos Facebook.

- Når datacentret tages i brug, vil vi forsøge at se, om vi kan ansætte nogle af de lokale, der har været med til at bygge det. Det er oplagt, siger Michael Allen Wall.

En anden mulighed for lokale, der har arbejdet på Facebook-byggeriet, kan være at rejse med ud i verden til andre steder, hvor nye datacentre skal opføres. Ligesom det er sket for de irere, der er rejst med til Danmark for at bygge i Odense.

- Det kan helt klart for nogle også være en mulighed, siger Michael Allen Wall.

Han oplyser, at det ikke har været muligt at finde boliger i selve Odense til alle de, der arbejder på byggepladsen.

- Der er selvfølgelig mange, der har fundet en bolig i Odense, men en del bor også andre steder rundt omkring på Fyn, siger han.

1500 mand bygger Facebook: 55 procent af arbejdskraften er lokal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce