I Odense får flygtninge hurtigt noget at bestille. Virksomheder arbejder med for at få flygtninge integreret

Odense: I Odense går der ikke lang tid, fra en flygtning ankommer til kommunen, til at flygtningen får noget at beskæftige sig med.

Et samarbejde mellem kommunen og lokale virksomheder har siden september 2015 skaffet 100 nye praktikpladser målrettet flygtninge.

Én af de virksomheder, som hilser de nye borgere velkomne, er den svenske møbelgigant Ikea.

- I Ikea synes vi, det er vigtigt at bidrage til integrationen på en god måde og give mennesker en chance for at begynde et nyt liv, siger varehuschef Elefteria Cromlidou fra Ikea Odense i en pressemeddelelse.

Hun mener, at man med en størelse som Ikea har et ansvar for at bidrage til samfundet. Det går også i tråd med Ikeas værdisæt om at skabe en mangfoldig og inkluderende arbejdsplads.

Succesfuld integration

Hos kommunen mener rådmand Steen Møller (K) fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, at den bedste måde at integrere flygtninge på er at lade dem komme ud i samfundet og bidrage. På den måde har de nemmere ved at lære danske normer og værdier at kende samt det danske sprog.

- I forhold til nyankomne flygtninge skal der gøres op med fortidens forfejlede integrationsindsats. Vi skal prioritere job først, hvor vi tager udgangspunkt i den enkeltes behov og ressourcer. Det er i arbejdssituationen ude i virksomhederne, at den mest effektive integration sker, siger han i en pressemeddelelse.

Projektet skal udvides

Odense kommune har fire jobkonsulenter, hvis opgave udelukkende består i at skabe flere praktikpladser til flygtninge.

I hele 2016 har man et mål om at besøge 3000 lokale virksomheder.

Det er en fast del af kommunens virksomhedsservice, hvor praktikpladser er på dagsordenen.

Udover Ikea deltager gartneriet Rosborg, Lemvigh-Müller, Unilever, Dansk Supermarked og andre mindre lokale virksomheder også i projektet.

Flere flygtninge er blevet ansat i virksomhederne med løntilskud efter deres praktik-ophold.