- Selv mænd kan lære at tælle til fire

Otte-årige Sara Schiltknecht får hjælp af Lis Hansen fra Fynske Kniplere.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Selv mænd kan lære at tælle til fire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otte-årig dansk-schweizisk pige fik i Den Fynske Landsby et indblik i kniplingens mysterier

ODENSE: Tonen er rå, men hjertelig hos den flok fynske kvinder, der op til tre gange om ugen holder knipleskole i Præstegårdens Enkesæde i Den Fynske Landsby.

- Både små og store børn kan finde ud af kniple. Ja, man skal faktisk kun kunne tælle til fire, og det kan selv mænd lære, skæmtede Lis Hansen, Odense, fra foreningen Fynske Kniplere, da hun forsøgte at lokke denne signatur ned på en af de hårde træbænke foran knipleudstyret.
Den Fynske Landsby - husflidsdag.
Den Fynske Landsby - husflidsdag.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Reddet af gongongen

Avisens kvindelige fotograf kom med opmuntrende tilråb, men jeg blev reddet af gongongen, for i det samme kom en håndfuld børn ind i rummet, og så var der rigtige "kunder".

Blandt dem var otte-årige Sara Schiltknecht, som gerne ville lære nyt, og allerede efter få minutter jonglerede scenevant rundt med pindene, mens hun talte til fire.

(Hvorfor man skal kunne tælle til fire, ved folk, der kan kniple, og for ignoranter som mig er det for svært at forklare i få ord).

Sara var sammen med sin lillebror Oliver på syv år, mor Berit og mormor Kirsten Andresen i landsbyen, og her kommer de år efter år.

Dansk kultur

Det lidt specielle efternavn forklares med, at odenseanske Berit er gift med en schweizer, og familien bor i alpelandet. Om sommeren er de på ferie i Berits hjemby, Odense, og fortæller hun:

- Vi skal hver gang på besøg i Den Fynske Landsby. Børnene er meget glade for at komme her, ligesom jeg var, da jeg var barn. Besøgene her er også med at holde dansk historie og kultur i hævd hos børnene, som er tosprogede, fordi jeg taler dansk til dem i dagligdagen, fortalte Berit Schiltknecht, mens Saras flittige hænder arbejdede med knipleriet.

I landsbyens højsæson om sommeren og i efterårsferien underviser Fynske Kniplere hver tirsdag, torsdag og søndag, mens det i ydersæsonerne kun er på søndage. Sidste år fik 548 børn et bevis for, at de havde været på knipleskole.

Knipleskolen var bare et af flere arbejdende værksteder, da Den Fynske Landsby søndag holdt husflidsdag, hvor husflidsfolk fra hele Fyn og aktører fra Levende Historie viste deres håndværk frem.

- Selv mænd kan lære at tælle til fire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce