- Jeg tænkte, at nu dør jeg: To timer og 41 minutter i smertehelvede

Nødkaldeanlægget virker ved, at Arne Kristensen bare skal trykke på knappen på halsen for at ringe Beredskab Fyn op. Foto: Nils Mogensen Svalebøg.

- Jeg tænkte, at nu dør jeg: To timer og 41 minutter i smertehelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Under et epileptisk anfald trykkede Arne Kristensen på sin nødkaldsknap, men hjælpen var alt for lang tid om at dukke op.

Odense: Arne Kristensen er syg. Han har en svulst i hjernen på størrelse med et hønseæg. Den blev opdaget for fire år siden, da han efter et biluheld blev undersøgt på sygehuset.

For nylig har han fået konstateret, at svulsten er blevet ondartet, og han står foran en omfattende operation sidst i september.

På grund af hjernesvulsten får han med jævne mellemrum epileptiske anfald, hvor han helt mister herredømmet over sin krop og sin stemme:

- Når jeg får et anfald, så kramper hele min krop på én gang. Mine fingre brækker, fordi jeg knytter næverne så hårdt. Jeg falder til jorden og ligger i kramper, indtil hjælpen kommer, forklarer Arne Kristensen.

Hjælpen burde komme, inden der er gået 30 minutter, når Arne får trykket nødkald på den knap, han har hængende om halsen. Problemet er, at hjemmeplejen, der skal rykke ud, ikke kommer. Den ene gang tog det to timer og 41 minutter.

- Da jeg lå der og ventede, var der flere tidspunkter, hvor jeg kunne mærke, at jeg var ved at dø. Jeg kan huske, at jeg tænkte: Nu dør jeg, nu er det slut, fortæller Arne Kristensen.

Arne Kristensen bor i en kolonihaveforening i Dalum. Huset har han selv bygget. Foto: Nils Mogensen Svalebøg.
Arne Kristensen bor i en kolonihaveforening i Dalum. Huset har han selv bygget. Foto: Nils Mogensen Svalebøg.

Tæt på at blive kørt over

Det omtalte anfald ramte den 24. juli klokken 15.59. Arne Kristensen var på det tidspunkt ved at slå græs i sin baghave.

Kramperne begyndte pludseligt og steg med det samme til at være så voldsomme, at de tvang ham til jorden:

- Den hånd, jeg havde på plæneklipperen, strammede om håndtaget. Jeg kunne ikke give slip. Det var som en skruetvinge, og plæneklipperen kørte stadigvæk. Jeg var fandeme ved at køre mig selv over flere gange.

Han fik alligevel trykket på sin nødkaldeknap, der ringede op til Beredskab Fyns alarmcentral, og derfra kunne han blot vente på, at hjælpen dukkede op.

- Jeg er normalt en hård hund, og jeg har prøvet meget, men her var jeg virkelig bange. Det er et smertehelvede, man ligger i, fortæller den tidligere smed og boreplatformsarbejder.

Arne Kristensen er 50 år gammel. For to år siden oplevede han en stime af anfald, hvor han var indlagt i otte dage. I alt 26 anfald ramte ham i de dage. Siden den omgang er han begyndt at tage alternativ medicin som for eksempel cannabisolie. Det har gjort, at anfaldene kommer sjældnere. I 2018 har han haft tre anfald.

Flere tilfælde

Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune har gennemgået sagen, efter avisen gik ind i den på foranledning af Arne Kristensen. Og hos forvaltningen erkender man, at hjælpen er kommet alt for sent, og forvaltningen beklager hændelsen.

Det giver Arne Kristensen dog ikke meget for:

- De er kede af det? Ja det er jeg sgu også. Den undskyldning kan jeg ikke bruge til noget som helst. Jeg siger bare tingene lige ud, for jeg har ikke så meget tilbage at miste. Jeg er simpelthen så led og ked af den behandling, jeg har fået.

Ifølge Arne Kristensen er episoden med plæneklipperen ikke den eneste, hvor hjælpen kom for sent. Han fortæller, at der en anden gang gik over fire timer, før han modtog hjælp. Her skulle han efter sigende selv have været i stand til at ringe 112 til sidst, hvorefter der kom en ambulance.

Den episode har kommunen dog ikke kunnet undersøge, da det ikke har været muligt at finde frem til den præcise dato og det præcise tidspunkt for hændelsen.

- Jeg tænkte, at nu dør jeg: To timer og 41 minutter i smertehelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce