- Jeg faldt i vandet - og lærte at svømme

Brugernes Bazar er en slags festival for særlig udsatte. I Kongens Have blev der blandt andet spillet kæmpeskak. Det er Erling Dissing til højre mens Kim Schlichting venter på næste træk.
Foto: Jørgen Hansen

- Jeg faldt i vandet - og lærte at svømme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialt udsatte fra hele landet mødtes i Odense - om det at være ekspert i sit eget liv

- Når en person falder ned på bunden, skal han også have tid til at rejse sig igen. Og derfra skal det gå med små skridt fremad. I dag bliver der stillet alt for mange krav fra kommunerne lige med det samme. Mødet med det store system er simpelthen for overvældende, hvis du har boet et halvt år alene i en skov ...

Ega og Stig Badentorph taler i munden på hinanden, så ivrige er de for at fortælle om deres projekt. De er begge bisiddere for hjemløse og har selv været hele turen igennem. Nu hjælper de andre med at komme på fode igen gennem De hjemløses landsorganisation SAND.

- Jeg spillede millioner væk, mistede mit firma, blev alkoholiker og røg helt ned. Men jeg er også selv kommet ud af det igen og bor i eget hus i dag, siger Stig, inden Ega fortsætter.

- Ja, det betyder noget, at vi selv har været helt dernede på bunden. Det kan være voldsomt at skulle forholde sig til fire-fem forskellige socialrådgivere, hvis du har været vant til at passe dig selv i et halvt år, hvor du måske sover i en sovepose på baneterrænet. Når hjemløse snakker med os, åbner de sig på en helt anden måde end normalt - for vi forstår meget bedre deres situation. Og så har vi tavshedspligt.

Sparer kommunen penge

Bisidder-projektet var bare et af mange, man kunne høre om på Brugernes Bazar i Kongens Have i går - et arrangement, hvor socialt udsatte fra hele landet mødes med praktikere og politikere.

Temaet var netop det at være ekspert i sit eget liv - og om forvandlingen fra tilskuer til deltager. Som en oplægsholder sagde, handler det om at kigge fremad under mottoet: Jeg faldt i vandet og lærte at svømme.

Bisidder-projektet er tilmed et godt eksempel på, at der faktisk kan være penge i det for kommunerne, mener de to bisiddere.

- Jeg har for eksempel hjulpet en, som stod til at skulle smides ud af sit eget hjem. Kommunen ville ikke hjælpe - bistandshjælp og misbrug er bare ikke en særlig god kombination, hvis man skal have hjælp. Men ved at snakke med forvaltningen, fik jeg dem alligevel til at hjælpe. For det første undgår man den store sociale deroute ved at smide manden ud, for det andet koster en plads på en forsorgshjem mellem 800 og 1300 kroner i døgnet - og de penge skal holdes op mod den aktuelle hjælp, siger Ega, som i mange år var den eneste bisidder på Fyn.

Stort behov på Fyn

I dag er der 25 bisiddere på landsplan - heraf fire på Fyn. To i Odense, Ega på Nordfyn og én i Svendborg. Bisidderne bliver uddannet ved hjælp af en- og to-dages kurser, hvor blandt andet jurister underviser dem i f.eks. retsplejeloven, serviceloven, generelle juridiske spørgsmål og samtaleteknik understøttet af små rollespil.

- Samtidig har vi en lukket internetside, hvor alle principielle sager bliver gennemgået, så vi alle sammen kan blive klogere. Det er jo praktikken, man lærer mest af, siger Stig.

Sidste år havde bisidderne 42 opgaver på Fyn.

- Jeg faldt i vandet - og lærte at svømme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce