- Indvandrere kan altså også være kloge

Halvdelen af de 21 elever i 9. A på Risingskolen er tosprogede. Alligevel klarer de sig i år med gode resultater til afgangseksamen. Sammen med tre andre tosprogede fik Abdullah Kachkouch 10 i mundtlig dansk. I alt fik fire elever topscoren 12. Heraf var to danske og to med anden etnisk baggrund. Sinem Saföz var én af dem.
Foto: Kim Rune

- Indvandrere kan altså også være kloge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Abdullah og Sinem taler kun arabisk og tyrkisk derhjemme. Alligevel fik de 10 og 12 til eksamen i mundtlig dansk.

Han trak egentlig emnet "Kærlighed og romantik" og tænkte åh nej.

Men 15-årige Abdullah Kachkouch har haft et stort smil på læberne, lige siden han i fredags var til mundtlig eksamen i dansk på Risingskolen.

Efter otte ugers forberedelse havde han nemlig børstet støvet af klassikere som "Romeo og Julie" og Steen Steensen Blichers "Hosekræmmeren" og forvandlet dem til historier om æresdrab og tvangsægteskaber.

Det sikrede ham et flot 10-tal.

- Jeg var rigtig glad og ringede til mine forældre med det samme, fortæller han.

Men det sikrede ham også en særlig plads i skoleinspektørens hjerte.

- Man læser næsten dagligt i medierne om tosprogede børns problemer. Så jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at vi har nogle elever i 9. klasse, der klarer sig så godt, fortæller en stolt Johnny Rasmussen, der er skoleleder på Risingskolen.

Vigtigt med uddannelse

Abdullah Kachkouch er både født og opvokset i Danmark. Det samme er klassekammeraten Sinem Saföz, der fik topkarakteren 12.

Derhjemme taler forældrene henholdsvis arabisk og tyrkisk.

Alligevel er det lykkedes de to elever i 9. A at få så flotte karakterer i dansk.

- Min far har altid sagt, jeg skal have en uddannelse. Han vil kun det bedste for mig. Det er også vigtigt. For med en uddannelse bliver livet meget lettere, siger Sinem Saföz, der suppleres:

- Mine forældre er meget optagede af, hvordan det går i skolen. Og det er kun få år, du skal gøre en indsats i skolen. Bagefter har du hele livet foran dig, fortæller Abdullah Kachkouch, der har gået på Risingskolen siden han efter 6. klasse skiftede fra den muslimske friskole Al-Salahiya i Dalum.

Et skifte han er glad for.

- Først var jeg lidt bange for det, for jeg kendte slet ikke nogen, men jeg er glad for det, for det er ikke godt, at man ikke snakker dansk i frikvarteret. Her er der kun én i min klasse, der kan snakke arabisk, så jeg snakker meget mere dansk, fortæller Abdullah Kachkouch.
Hver anden dropper ud
17 procent af en ungdomsårgang får aldrig en uddannelse efter folkeskolen.

Det svarer til ca. hver sjette eller omkring 10.000 unge i Danmark.

Det er først og fremmest unge, der har afbrudt en ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

Hver tredje elev med dansk baggrund og mere end hver anden med indvandrerbaggrund dropper ud af erhvervsskolerne i løbet af det første år.

Ifølge regeringens målsætning skal:

- 85 procent af alle unge have en uddannelse i 2010 og 95 procent inden 2015

Kilde: UNDervisningsministeriet

Generaliserende

De to topscorere beklager begge den voldsomme debat, der sidste år blussede op omkring Risingskolen, da kommunen besluttede at lave om på skoledistrikterne for at fordele tosprogede. Det resulterede blandt andet i flere vrede forældre i Skt. Hans Skoles distrikt, der skulle begynde på Risingskolen.

- Jeg synes, det var overdrevet. Det lød som om, det var en meget dårlig skole. Det er meget generaliserende og man får ikke en chance. Vi er også kloge her, siger Sinem Saföz.

- Indvandrere kan altså også være kloge. Ikke alle indvandrere er kriminelle. Vi er mennesker alle sammen. Det er bare hårfarven, der er anderledes, siger Abdullah Kachkouch.

Og det beviser statistikken i hvert fald i 9. A.

- Jeg har meldt mig ind på Mulernes Legatskole sammen med flere af mine klassekammerater. Og engang vil jeg gerne være bioanalytiker, fortæller Sinem.

- Jeg skal starte på HTX efter sommerferien. Derefter vil jeg også gerne være bioanalytiker. Jeg kan godt lide fysik, kemi og matematik, fortæller Abdullah.

Men først mangler lige en eksamen i engelsk og kristendom, før de kan holde en velfortjent sommerferie.

- Indvandrere kan altså også være kloge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce