- Er du et Mose-svin - så snup en møgsæk

Munke Mose trænger til en ordentlig møgsæk. Sådan her der set ud hver morgen i denne majsommer. Foto: Ivar Juel Nordentoft

- Er du et Mose-svin - så snup en møgsæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver morgen i denne majsommer har en lille lastbil og to gartnere ryddet op efter dagens og aftenens festivitas i Munke Mose. Det er dyrt - måske 30.000 kr.-40.000 kr. pr. måned. Og det er ulækkert.

Hvis du er et Munke Mose-svin, så har du chancen for at forbedre dig. Hvis du lørdag tager en møgsæk, når du passerer broen til byens festpark, så kan du måske få styr på affaldet og komme af med det på en forsvarlig måde.

Det er tanken bag et initiativ, som "Flash your trash"-aktivisten Tuyen Phan har taget, for at komme skralderisterne til livs. Der er en udbredt tendens til, at ingen gider tage deres affald med sig efter havefesten, og mens man moraliserer og ikke forstår en eneste millimeter af ræsonnementet bag grillsvedent græs, flasker, dåser og pizzabakker slænget i grams, så må man blot slå fast. Svineriet er svært at komme til livs.

Antallet af skraldespande er heller ikke overdrevent, og hvis Mose-grisene påstår, at det burde være nemmere at komme af med emballager og flasker, så er det svært ikke at give dem ret. Hver eneste dag ryddes der op, og på månedsbasis er det en udgift, som er på 30.000 kr. - 40.000 kr. målt i timeløn og transport.

Plænepest. Menneskeskabt. Grill direkte i græsset. Det burde være no go. Foto: Ivar Juel Nordentoft
Plænepest. Menneskeskabt. Grill direkte i græsset. Det burde være no go. Foto: Ivar Juel Nordentoft

De sorte pletter

Men lørdag er der ingen undskyldning for ikke at gøre affaldshåndteringen til en del af festen. Phan tager ved 17-tiden opstilling på broen og udleverer affaldssække i smart design til det store moseparty. 200 plastsække skal få mere styr på svineriet.

Det er både uæstetisk og sundhedsfarligt, at skraldet flyder natten over i musen. hvis der er madrester, kan det tiltrække rotter, og dem har Munke Mose indledt en klapjagt på. Så giver det ikke mening i stedet at invitere dem til fest.

En anden fin ting ville være fliser, som de stærkt plæneødelæggende engangsgrill er skyld i. Sorte pletter breder sig i Munke Mose, og det kræver en stor indsats at "transplantere" nyt græs.

Munke Mose er en balancegang mellem brug og misbrug. Hvis gæsterne brugte mosens græsarealer med samme respekt, som man viser en privat have, så var der ingen problemer. Eller sagt på en anden måde: Hvad man har med til mosen, kan man også tage med ud af mosen igen. Flasker og dåser er tilmed lettere.

Uden pant kommer flaskerne og dåserne ikke helskindet ud af Munke Mose. Udover at det ikke bliver hverken sorteret  eller korrekt skraldet, så er det noget svineri. Engangsgrillen er en stor ødelægger. Foto: Ivar Juel Nordentoft
Uden pant kommer flaskerne og dåserne ikke helskindet ud af Munke Mose. Udover at det ikke bliver hverken sorteret eller korrekt skraldet, så er det noget svineri. Engangsgrillen er en stor ødelægger. Foto: Ivar Juel Nordentoft

- Er du et Mose-svin - så snup en møgsæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce