- Bedre sent end aldrig: Kommunen inviterer naboer til møde om kemikaliesagen

Kristine Jørgensen ser frem til at få mulighed for at få svar på nogle af de mange ubesvarende spørgsmål, som hun stadig står tilbage med mere end to en halv måned, efter at kemikaliesagen først kom frem. Arkivfoto: Jonas Nyeng

- Bedre sent end aldrig: Kommunen inviterer naboer til møde om kemikaliesagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune har inviteret de mange naboer til det tidligere Printline i Seden til et møde på Odense Slot, hvor kommunen vil orientere om sagens forløb og svare på spørgsmål fra naboerne.

Hvornår er det nok? Hvornår skrider man ind? Hvornår er der nogen myndigheder, der kigger alvorligt på, hvilke personer de her kemikalier er endt i hænderne på?

Sådan lød nogle af de spørgsmål, som Kristine Jørgensen sendte i retning af Odense Kommune, efter at Fyens Stiftstidende i starten februar begyndte afdækningen af kemikaliesagen, hvor 36 ton kemikalier tilsyneladende er forsvundet og hvor flere forhold peger i retning af, at der er hældt kemikalier i kloakken.

Der er efterhånden gået to en halv måned, siden hun som en af de allernærmeste naboer til erhvervsejendommen på Nordbirkvej i Seden efterlyste klare svar fra kommunen. Men hun føler ikke, at hendes spørgsmål er blevet besvaret.

Torsdag den 25. april klokken 18 får de berørte borgere dog mulighed for at stille deres spørgsmål direkte til kommunen, når der bliver afholdt borgermøde på Odense Slot.

- Bedre sent end aldrig, kan man sige. Jeg håber på, at vi vil få nogle svar, som vi kan bruge til noget. Men jeg havde da hellere set, at de allerede nu havde reageret på vores bekymring, siger Kristine Jørgensen.

Jeg er så træt af at vente på, at der er nogen, der gør noget. Man kan simpelthen ikke blive ved med at trække tiden. Det siger sig selv, at man bliver nødt til at få undersøgt hele grunden derover og hvis det viser sig, at den er forurenet, må man jo så få den oprenset fuldstændig. Jeg mener, at kommunen har været medskyldige i forhold til, at det har kunnet ske.
Kristine Jørgensen, nabo til kemikaliegrunden
Kemikaliesagen fra Seden i én sætning
Der mangler fortsat at blive redegjort for 36 ton kemikalier, der tilsyneladende er forsvundet efter virksomheden Printlines konkurs i slutningen af 2016, mens 31 ton kemikalier, der stadig står tilbage, er blevet håndteret særdeles lemfældigt og opbevares lige ved siden af erhvervslokaler, hvor virksomheden Årslev Entreprenørforretning i månedsvis havde en større gruppe polske arbejdere boende.
De tilbageværende kemikalier står stadig i kemikalielageret med det hvide tag på erhvervsejendommen på Nordbirkvej i Seden. Arkivfoto: Michael Bager
De tilbageværende kemikalier står stadig i kemikalielageret med det hvide tag på erhvervsejendommen på Nordbirkvej i Seden. Arkivfoto: Michael Bager

Hvordan kan det ske?

Kristine Jørgensen har en lang række af spørgsmål, som hun håber at få svar på til borgermødet. Hun forstår helt grundlæggende ikke, hvordan kemikaliesagen overhovedet har kunnet opstå. Og hun forstår slet ikke, hvorfor de tilbageværende kemikalier endnu ikke er blevet bortskaffet.

- Jeg vil vide, hvordan situationen overhovedet har kunnet udvikle sig til det her. Jeg vil vide, hvordan kommunen kan overdrage farlige kemikalier til folk, der ikke ved, hvad de har med at gøre. Og jeg vil vide, hvordan kemikalierne stadig kan være i udlejerens varetægt, når kommune selv har politianmeldt ham. Jeg forstår simpelthen ikke, at de vil tage flere chancer i denne her sag, siger Kristine Jørgensen.

Hvornår undersøger I grunden?

Lastbilchauffør Casper Hedegaard stod i sidste uge frem og fortalte, at han i forbindelse med sin ansættelse hos Årslev Entreprenørforretning selv havde set store palletanke med kemikalier blive hældt i en rist i kemikalielageret og i en brønd udenfor, der senere blev dækket til med jord.

De nye oplysninger har Kristine Jørgensen dog forsøgt at lade være med at tænke for meget på.

- Jeg tør ikke at tænke tanken færdig. Det gør jeg faktisk ikke, siger Kristine Jørgensen.

På borgermødet vil hun have svar på, hvordan kommunen vil få undersøgt hele grunden for at få afklaret, hvor forurenet den er.

- Jeg er så træt af at vente på, at der er nogen, der gør noget. Man kan simpelthen ikke blive ved med at trække tiden. Det siger sig selv, at man bliver nødt til at få undersøgt hele grunden derover og hvis det viser sig, at den er forurenet, må man jo så få den oprenset fuldstændig. Jeg mener, at kommunen har været medskyldige i forhold til, at det har kunnet ske, siger Kristine Jørgensen.

Avisen dækker mødet

I en skriftlig kommentar peger afdelingschef Boie Skov Frederiksen på, at mødet er for de borgere, der er blevet inviteret og altså ikke er et åbent borgermøde for alle.

"Borgermødet er for naboerne i området og efter invitation. Vi holder mødet, da der igennem længere tid har været interesse for ejendommen på Nordbirkvej 4, ejerne og lejerne samt Odense Kommunes sagsbehandling af forholdene på ejendommen. Fra kommunens side vil vi orientere om vores håndtering af sagen og svare på spørgsmål", skriver Boie Skov Frederiksen.

Odense Kommune har dog givet Fyens Stiftstidende tilladelse til at komme med til mødet, så vi kan dække kommunens redegørelse af sagsforløbet og den efterfølgende dialog med naboerne.

Det vil ske på Fyens.dk fra torsdag aften og i Fyens Stiftstidende fredag den 26. april.

- Bedre sent end aldrig: Kommunen inviterer naboer til møde om kemikaliesagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce