Vil passe børn: Fagforeninger giver gult kort til fodboldklubber

Fagforeningerne på Østfyn har travlt med at signalere, at de står skulder ved skulder. Som her i forbindelse med byrådsmødet forleden. Det gælder dog ikke i den aktuelle sag om en såkaldt lockout-fodboldskole. Foto: Kasper Riggelsen

Vil passe børn: Fagforeninger giver gult kort til fodboldklubber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Nyborg G & IF Fodbold og Vindinge Boldklub har i fællesskab tilbudt at passe børn i tilfælde af en lockout. Men nu bliver initiativet formentlig trukket tilbage efter pres fra flere fagforeninger.
  • Vindinges formand er dog uenig i beslutningen. Hos Danmarks Lærerforening mener man heller ikke, at klubberne gør noget forkert.

Nyborg/Vindinge: Intentionerne fejlede bestemt ikke noget, da ungdomsformand i Nyborg G & IF fodbold, Henrik Gaunsbæk, stillede sig op i TV-Avisen og i radioen for at fortælle om et nyt initiativ. Sammen med Vindinge Boldklub ville man oprette en særlig fodboldskole for de mange børn, der ikke kan få almindelig undervisning i tilfælde af en lockout.

Men forslaget risikerer nu at ende som et selvmål. Fredag modtog klubben, hvad der bedst kan betegnes som et gult kort fra fællestillidsrepræsentant i FOA Lone Smidt.

I brevet, der er skrevet på vegne af 3F Østfyn, pædagogmedhjælpernes fagforening PMF, Dansk Sygeplejeråd og FOA selv, opfordrer hun indtrængende klubberne til at droppe fodboldskolen, der sidestilles med konfliktramt arbejde.

- Disse lovlige kampskridt, som både strejke og lockout er, tåler ikke sådanne omgåelser og er i direkte strid med tankerne bag den danske model. I en fodboldklub ændrer man jo heller ikke på reglerne under en fodboldkamp, skriver hun.

Derudover stiller fagforeningerne blandt andet spørgsmål ved, hvordan børnene er forsikret, og om der er indhentet straffeattester på alle de voksne, der kommer i kontakt med børnene.

Tager ansvaret

Overfor Fyens Stiftstidende lægger ungdomsformanden ikke skjul på, at han har oplevet henvendelsen fra de fire fagforeninger som et stort pres.

- Hold da op, tænkte jeg, da jeg læste brevet, det er noget af en anklage at komme med mod en frivillig forening. Man kan også undre sig over, at brevet er skrevet på kommunens eget brevpapir, men jeg turde ganske enkelt ikke andet end at melde ud, at vi aflyser. Personligt håber jeg dog, at der kommer en modreaktion udefra, som gør, at det alligevel kan blive til noget.

I en intern mail tager han det fulde ansvar og understreger endnu engang, at intentionen aldrig har været at kaste klubberne ud i en konflikt med fagforeningerne, men blot at give en masse børn en god oplevelse.

Netop derfor bør man heller ikke give efter for fagforeningernes pres, mener Claus Johansen, formand for Vindinge Boldklub.

- Jeg er træt og irriteret over, at vi som frivillig og upartisk forening skal trækkes ind i en konflikt mellem arbejdsmarkedets parter. Hvis vi aflyser nu, vil det netop kunne tolkes som om, vi har valgt side. De største tabere vil være vores kære børn, siger han.

Formanden minder desuden om, at Vindinge Boldklub arrangerede lockoutfodbold for over 100 børn i 2013, uden at det gav anledning til protester.

Tilbage til forhandlingsbordet

For Lone Smidt, fællestillidsrepræsentant i FOA, handler det først og fremmest om respekten for de forhandlinger, der lige nu foregår mellem arbejdsmarkedets parter.

- Et er, hvad man finder frem til indenfor hjemmets fire vægge i forhold til at få børnene passet i tilfælde af en lockout. Men når en eller flere foreninger på den måde laver et struktureret tilbud, så varetager de efter vores mening lærernes og pædagogernes arbejde. Dermed mærker man ikke konsekvenserne af konflikten. Det er hele meningen med en konflikt - at det kan mærkes, så forhandlerne tvinges tilbage til forhandlingsbordet, forklarer hun.

Hverken BUPL eller Danmarks Lærerforening har dog ønsket at stå som afsender af brevet til klubberne, og det er der en grund til, forklarer lærernes kredsformand Peter Lund Andersen.

- Vi er på vej ind i en konflikt med kommunerne, vi er ikke i konflikt med hverken forældrene eller børnene. Derfor har vi ingen intention om at gøre hverdagen mere besværlig for dem end højst nødvendig, siger formanden, der heller ikke er enig i, at der er tale om konfliktramt arbejde.

- Samtidig kan man spørge sig selv: Hvad bliver det næste? Vil man også gå efter de virksomheder, der tilbyder pasning til deres medarbejdere? Eller hvad med de forældre, der skiftes til at passe børn? Jeg synes ikke, vi skal blande os i, hvordan folk får deres børn passet. Det er et privat anliggende, tilføjer Peter Lund Andersen.

Vil passe børn: Fagforeninger giver gult kort til fodboldklubber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce