Vi bliver stadig tykkere og mere stressede

Antallet af overvægtige er steget i hele landet. Selvom det er kommunernes ansvar at sørge for en solid sundhedspolitik, er problemet både nationalt og globalt. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Vi bliver stadig tykkere og mere stressede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne i Nyborg Kommune vejer mere, stresser mere og dyrker for lidt motion, viser ny opgørelse. Det er en bombe under folkesundheden, mener kommunens sundhedschef.

Nyborg: Over halvdelen af alle nyborgensere er overvægtige. Det viser Den Nationale Sundhedsprofil, der udkom 6. marts 2018.

Samtidig har over hver fjerde et højt stress-niveau, knap hver tredje får ikke den anbefalede mængde motion, og 15 procent svarer, at de sjældent eller aldrig får de nødvendige timer søvn om natten.

De tendenser nikker sundhedschef i Nyborg Kommune Mette Ladegaard genkendende til.

- Vi kan jo se, at sundheden går den forkerte vej på mange parametre. Mange af de her tal viser ikke bare et billede af situationen i Nyborg Kommune, men en tendens i Danmark, og det skal vi tage alvorligt, siger hun og fortsætter:

- Men samtidig har vi rigtig mange projekter og strategier i gang, som man ikke kan se effekten af endnu, men som vi håber på længere sigt vil have et positivt udfald.

Tættere på tallene
Den Nationale Sundhedsprofil er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og kom den 6. marts 2018.I Region Syddanmark har mere end 40.000 borgere på 16 år eller derover svaret.

I Nyborg Kommune er omkring 2.500 blevet spurgt, godt 60 % har svaret.

Moderat til svær overvægt: Er defineret som et BMI mellem 25 og 30.

Stress: Hvorvidt de adspurgte har et højt stress-niveau.

Søvn: Personer, der aldrig eller næsten aldrig får søvn nok til at være udhvilede.

Fysisk aktivitet: Personer, der ikke opfylder WHO's anbefalinger om mindst 150 minutters aktivitet ved moderat intensitet om ugen.

Kilde: Sundhedsprofilen, SDU, Region Syddanmark, Sundhedsstyrelsen.
Danskerne bliver mere og mere stressede. Det viser den nationale sundhedsprofil. I Nyborg er tallet også stigende og ligger lidt højere end det regionale gennemsnit for Region Syddanmark. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Danskerne bliver mere og mere stressede. Det viser den nationale sundhedsprofil. I Nyborg er tallet også stigende og ligger lidt højere end det regionale gennemsnit for Region Syddanmark. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Global tendens

Ser man på overvægt, er antallet af moderat til svært overvægtige i Nyborg steget fra 52,6 procent i 2010 til 57,2 procent i 2017. Dermed ligger Nyborg Kommune både over gennemsnittet for Region Syddanmark og det landsdækkende gennemsnit.

Det kan man blandt andet forklare med uddannelsesniveau som en af faktorerne, mener teamleder for sundhed og forebyggelse i Nyborg Kommune Trine Enslev.

- Der er en sammenhæng mellem overvægt og uddannelsesniveau, og da Nyborg Kommune har flere på overførselsindkomst og flere med lavere uddannelse, kan det være med til at gøre, at vi ligger højere, siger hun.

Det bakker sundhedschefen op, men peger på, at problemet er en global tendens, der skal behandles fra alle sider.

- Kigger man til USA, kan vi godt regne med, at overvægtsbølgen fortsætter. Og overvægt er en bombe under folkesundheden. Det kan føre til ondskaber som diabetes, hjertekarsygdomme og kræft, og det kan være gavnligt, at man på nationalt plan går ind med nogle strukturelle ændringer som for eksempel at sænke priserne på frugt og grønt.

- Og så skal vi fra kommunens side bidrage med konkrete sundhedsstrategier til for eksempel at fremme en sundere livsstil for den enkelte borger, supplerer teamleder Trine Enslev.

Stresset hverdag

Nyborg Kommune har en lang række tilbud til overvægtige - herunder LIVA-projektet, hvor man kan få gratis vejledning på telefonen og Fit og Najs, hvor børn og unge får rådgivning og hjælp til at tabe sig.

Men det er ikke bare BMI og vægttal, der halter efter. Også på motionsfronten er der plads til forbedring. Næsten en tredjedel af nyborgenserne får ikke bevæget sig de anbefalede 30 minutter om dagen og mindst to dage med 20 minutters mere intens træning.

Samtidig er antallet af personer, der føler sig stressede, steget siden 2010, og det er et problem, vurderer Mette Ladegaard.

- Mental sundhed er virkelig vigtigt. Den skal holdes ved lige hele livet. Alt for mange har ondt i livet, fordi det perfekte er blevet det normale, og det stresser, forklarer hun.

Til det har Nyborg Kommune både tilbud til personer på arbejdsmarkedet og til de helt unge, der som noget nyt kan få gratis psykologhjælp.

Vi bliver stadig tykkere og mere stressede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce