Verbale hug: Byrødder fejrede slotsplaner med malurt i bægeret

Vinderprojektet har ligget klar siden 2016. Senest har man dog tilføjet et lidt højre vagttårn end oprindelig planlagt. GrafiK: Cubo Arkitekter

Verbale hug: Byrødder fejrede slotsplaner med malurt i bægeret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De store lovord var fundet frem, da et enigt byråd torsdag vedtog lokalplan, der skal bane vejen for udbygningen af Nyborg Slot til over 300 millioner kroner. Men debatten bød også på verbale hug til kritikkerne af projektet.

Nyborg: En gruppe, der kalder sig Nyborg Slots Venner, var måske ikke fysisk til stede i salen, da et samlet byråd torsdag aften vedtog lokalplanen for den kommende udbygning af slottet.

Men kritikerne af slotsprojektet til over 300 millioner kroner fyldte alligevel en del i debatten, der gik forud. Flere byrødder benyttede nemlig lejligheden til at lange ud efter gruppen, der opfordrer til at stoppe "ødelæggelsen af hele Danmarks Slot".

- Under høringsfasen er der kommet fire indsigelser. Det er søreme ikke ret mange, og det tager jeg som udtryk for, at der er en stor opbakning i kommunen til det her projekt. Det er også min fornemmelse, når jeg taler med borgere, at det er noget, man synes er spændende, og som man er stolt af. Derfor er det også lidt ærgerligt, at der findes nogle mennesker, som på den måde forsøger at dryppe malurt i bægeret. Man antyder, at det hele er foregået lidt fordækt, men vi taler altså om et projekt, der har været undervejs i syv år med borgermøde på borgermøde, hvor folk har haft mulighed for at komme til orde, sagde Jesper Nielsen (S).

En af gruppens anker går på, at man med den nye udbygning pakker slottet ind i moderne arkitektur, men også denne del af kritikken er forfejlet, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem.

- I Danmark er der ikke tradition for at bygge nyt, så det ligner gammelt. Det er heller ikke sådan, at der ligger en masterplan for, hvordan Nyborg Slot skal se ud. Med det her projekt får vi et slot med værdighed og en volumen, hvor man ikke er i tvivl om, hvad der er de autentiske dele, og hvad der er nyt, tilføjede han.

Ny fremtid

Også Venstres Kaj Refslund gik i rette med kritikkerne og undrede sig højlydt over, at de tilsyneladende ikke har sat sig mere ind i hele den proces, der er gået forud for vedtagelsen af lokalplanen.

- Det er gjort med respekt for den fortid, som vi alle værdsætter. Vi kunne slet ikke drømme om at gøre Nyborg Slot ringere. Tværtimod. Vi får en opgradering af hele vores Danmarkshistorie, når projektet engang er afsluttet, sagde han.

Borgmester Kenneth Muhs (V) havde ligeledes fundet de store gloser frem i dagens anledning.

- Syv års arbejde er gået forud for, at vi dag kan tage stilling til den mere tekniske del, nemlig lokalplanen. Dermed tager vi endnu et vigtigt skridt mod at skabe en helt ny fremtid for stedet, for Nyborg Kommune, for Fyn - ja for hele Danmark, sagde han, mens Socialdemokratiets Vibeke Ejlertsen kaldet projektet "unikt", som kan bidrage til at gøre historien levende.

Bekymring for støj

- Desuden er der tale om et projekt, der er så gennemarbejdet, at der ikke er noget at være i tvivl om, bemærkede viceborgmesteren, der selv bliver en af de nærmeste naboer til det nyrenoverede slot.

Hun udtrykte da også forståelse for den bekymring som enkelte naboer har givet udtryk for i høringssvarene i forhold til den øgede trafik i området og deraf følgende støj.

- Derfor er jeg også glad for den besvarelse, som administrationen har givet, nemlig at man tager denne bekymring alvorligt, og at man er til at tale med, hvis der opstår problemer, sagde Vibeke Ejlertsen.

Slotsprojektet forventes afsluttet i løbet af 2020, men byggeriet skal efter planen begynde allerede i år.

Verbale hug: Byrødder fejrede slotsplaner med malurt i bægeret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce