Kildemosefestivalen i Refsvindinge vender ikke tilbage. Mens nyheden bliver mødt med triste miner på de sociale medier, har manden bag, Jan Dyrlund, det godt med sin beslutning. Vi dør ikke med det her, siger han.

Refsvindinge: - Jeg havde mægtig meget lyst til at tage 2017 med. Men som en gammel jyde har jeg lært, at man skal stoppe, mens legen er god.

Sådan siger Jan Dyrlund, der har stået bag Kildemosefestivalen i Refsvindinge gennem 16 år. Det, der startede som en privat havefest med livemusik, udviklede sig med årene til en tredages festival med gæster fra fjerne egne som Italien, Spanien og Grækenland.

Festival som tøsemagnet

Kildemosefestivalen begyndte som en havefest i Kildemosen ved Refsvindinge i år 2000. Jan Dyrlund og en ven var begge blevet skilt, og de lavede festen i et forsøg på at "trække nogle tøser til mosen".Dem kom der ikke så mange af, men med tiden udviklede det sig til en tredages festival. I 2008 flyttede festivalen til et område ved Refsvindinge Bryggeri.

Bryggeriet skal selv bruge jorden til en udvidelse med to haller.

"Fyns fedeste festival", som den er blevet kaldt, var især kendt og elsket for at sætte fokus på syrerocken og for sin afslappede stemning.

- 16 år er en stor periode af ens liv. Vi kunne have taget nummer 17 med. Der er bare ikke noget, der hedder Ale no. 17. Den næste er Ale no. 24, og så lang tid har vi ikke energi til, siger Jan Dyrlund, der godt er klar over, at beslutningen har gjort en masse mennesker kede af det.

På de sociale medier er nyheden da også blevet mødt med triste miner. Selv har han det godt med at sige stop på toppen.

- Selvfølgelig har det været en svær beslutning, men jeg var nødt til at gøre op med mig selv, om det var besværet værd. Og svaret var nej. Næste år til januar fylder jeg 65 år, og jeg vil ikke risikere at miste min folkepension, fordi vi får et enkelt år med dårligt vejr og dermed underskud, siger Jan Dyrlund.

Helt ude i hampen

Han har arbejdet frivilligt alle årene, og musikerene, der kom til Refsvindinge fra nær og fjern, har spillet gratis. Det gælder også det lokale band Saybia, som gav koncert på Kildemosefestivalen i 2014. Cirka 900 personer overværede den koncert - det største antal til en enkelt koncert i festivalens historie.

Jan Dyrlund husker det som en meget bevægende oplevelse, og han fortryder ikke et øjeblik, at han sagde ja til at invitere bandet på scenen. Men med den store succes optrådte Kildemosefestivalen pludselig på myndighedernes radar. Det første til øgede krav om hegn og sikkerhedspersonale. Krav, som Jan Dyrlund mener var helt ude i hampen.

- Selvfølgelig skal vi overholde reglerne, ligesom alle andre. Men på et tidspunkt blev vi præsenteret for et krav om vagter for 150.000 kroner. Det var helt urimeligt. Samtidig oplevede vi, at telte, der var tilladt på Langelandsfestivalen, blev erklæret ulovlige hos os, siger arrangøren, der ikke lægger skjul på, at armlægningen med myndighederne har bidraget til beslutningen om at trækket stikket.

Transformation

Han vil dog fortsætte med at arrangere koncerter.

- Vi dør ikke af det her, vi er bare i gang med en transformation, hvor vi skruer op for en række andre aktiviteter. Blandt andet hos Muzirkus her i Nyborg, men også i Roskilde og København. Samtidig arrangerer vi koncerter i forbindelse med Odense Havne- og kulturfestival og HC Andersen-festivalen. Forskellen er, at når jeg arrangerer noget andre steder, er min ryg sikret økonomisk. Det er den ikke med Kildemosefestivalen, forklarer han.

Jan Dyrlund, der oprindelig er uddannet fotograf, vil desuden bruge mere tid på levende billeder. Sammen med sin søn vil han lave musikvideoer.

- Jeg er typen, hvor der helst skal ske noget nyt hele tiden, bemærker han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.