Vagtlæge frikendt for lægesjusk


Vagtlæge frikendt for lægesjusk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFGJORT: Nyborg-lægen fik fuld opbakning i Retslægerådet, efter at patient-klagenævnet havde kaldt lægens arbejde for skødesløst

NYBORG/REFSVINDINGE: En 61-årig vagtlæge fra Nyborg er af Retslægerådet blevet pure frifundet for at have begået fejl og forsømmelser, da han den 20. oktober 1997 hen under aften tilså en i dag 33-årig mand fra Refsvindinge, der havde tilkaldt vagtlægen på grund af smerter i maven.

Vagtlægen gav manden indsprøjtninger med blandt andet smertestillende medicin og opfordrede den 33-årige til at kontakte sin læge dagen efter.

Det gjorde den 33-årige, og han blev akut indlagt på Nyborg Sygehus, hvor det viste sig, at hans blindtarm var sprunget. Så han blev opereret. Efterfølgende gik der betændelse i bughulen, og det betød, at den 33-årige var syg i næsten fire måneder. Det lange sygeleje mente manden kunne være undgået, hvis vagtlægen havde indlagt ham akut, da han var på besøg.

Men Retslægerådet mener altså ikke, at lægen på nogen måde optrådte skødesløst ved at undlade at indlægge den 33-årige. Modsat skriver Retslægerådet i sin afgørelse, at det kan være meget vanskeligt at registrere en akut blindtarmsbetændelse. Man kan i stedet have mistanke om et mavesår. Derfor optrådte vagtlægen efter lægebogen ved at give patienten medicin, og efterfølgende ved at opfordre patienten til at søge læge allerede dagen efter.

Afgørelsen fra Retslægerådet står i skarp kontrast til Patientklagenævnets. Her var konklusionen, at lægen ved ikke akut at indlægge den 33-årige under besøget i hans hjem i oktober 1997 havde overtrådt Lægelovens paragraf 6, der taler om grov forsømmelse i tjenesten samt ved at have optrådt skødesløst og langt fra samvittighedsfuldt under lægebesøget.

Udtalelsen fra Patientklagenævnet fik den 33-årige til at anlægge erstatningssag mod vagtlægen med krav om 42.000 kroner i erstatning for blandt andet tabt arbejdsfortjeneste. De penge kan han nu godt glemme alt om.

For da Retslægerådets klokkeklare afgørelse dukkede op, besluttede den 33-årige efter samråd med sin forsvarer at hæve sagen. Så nu skal retten kun afgøre, hvem der skal betale sagens omkostninger, samt hvor mange penge, det drejer sig om, og her står den 33-årige ikke særlig stærkt, fordi det var ham, der både startede erstatningssagen og siden trak den.

Mand døde

Den 61-årige vagtlæge fra Nyborg har en anden erstatningssag kørende, der er langt mere alvorlig. Den handler om en 50-årig mand fra Svendborg, der den 8. marts 1999 blev tilset af Nyborg-lægen og døde på Svendborg Sygehus et par timer efter, at lægen havde forladt mandens hjem. Lægen rekvirerede godt nok en ambulance til manden, der havde stærke smerter i halsen, men det skete i den såkaldte kvote 2, hvilket vil sige, at ambulancen kører uden udrykning, og så forlod lægen patienten, inden ambulancen ankom.

Kort tid efter, og inden ambulancen var kommet, blev den 50-årige mørkeblå i hovedet og havde svært ved at trække vejret. Så ringede hustruen til alarmcentralen, der sendte en ambulance med udrykning. Den kom fem minutter senere og kørte manden til Svendborg Sygehus, hvor han døde kort tid efter.

Her har enken anlagt erstatningssag mod vagtlægen med krav om 375.000 kroner, fordi hun mener, at lægen optrådte uforsvarligt ved ikke at ringe efter en ambulance med udrykning og efterfølgende ved at undlade at tage med den dødsyge mand i ambulancen for at yde førstehjælp.

Patientklagenævnet har i denne sag også tildelt lægen en næse for grov forsømmelse, så nu bliver det spændende, hvilken konklusion Retslægerådet når frem til.

Vagtlægen selv har i begge sager på det bestemteste afvist at have gjort noget forkert. Det har ikke været muligt at komme i kontakt med vagtlægen for en kommentar.

Vagtlæge frikendt for lægesjusk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce